[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
第393天
在巴赫姆特被圍困許久的烏軍,計畫拓寬走廊

烏軍在南方的反擊成功,Ivanivske高速公路補給相對容易,西北方運用海馬斯與砲擊
擊退了俄軍的三波攻勢

南方Ivanivske高速公路穩固後,烏軍將重心擺回另一條北方補給線 Khromove,希望
能拓寬這條走廊,在反擊之前先對敵陣的樹林帶進行砲擊,這讓之後的進擊減少了許多
阻力

開始進攻後,第一梯隊在戰壕與俄軍短兵相接,第二梯隊用無人機通知第一梯隊俄軍
的一舉一動

[/img]
https://youtu.be/o5h2lk5IxP4

此次的攻擊成功,俄軍失去了一個陣地,但這只是一個開始,因為在Khromove俄軍
還有許多陣地

俄軍最近釋出一個影片,展示他們用反甲導彈ATGM從樹林間攻擊,摧毀烏軍車輛,這
的確是烏軍所面臨的一大威脅

不過,今天烏軍也展示他們開始發現俄軍的ATGM,並且用標槍飛彈Javelin
摧毀俄軍ATGM

目前雙方仍在交火中

從烏軍截獲的俄軍通話內容,許多俄軍開始逃離陣地,這並不令人意外,因為俄軍
在此人員大量傷亡,根據英國軍事顧問估計,俄軍在此死亡人數已達三萬人,相當於
三個師或一個軍團

這也是瓦格納最近開始徵兵的原因,而徵兵的人數目標也是三萬人
幫巴打補充original source by Reporting from Ukraine Channel。

https://youtu.be/9qLhSjKMTjE

痴線,宜家烏克蘭d ATGM多到可以攞來打番人地d ATGM,步兵隊之間ATGM當RPG互轟,乜撚野世界
多謝巴打真係Keep 住每日forward
咁又唔算好離譜,可見光同腦波既頻段同大部份電子野既頻段都唔同,要做到干擾唔係唔得,但保持果個空間有足夠濃度粒子先難
問題係呢種粒子特性本身就係違反佐物理學。

米氏物理學喺現實世界,現時已認知的物理學理論(無論宏觀定微觀尺度理論)檢現,都可以叫“偽科學”/bullshit。
米氏粒子戰鬥濃度其實唔難,而且散布後,要30日先降到可以恢復無線電通訊的情況。
的確偽科學黎,不過物理既野一直有新野,將來可能真係得,我覺得美軍唔會無諗過添
點解無端端會講米洛夫斯基粒子
建議A巴順便貼埋最原頭的Report from Ukraine Channel sources,等大家可以交互印證中譯有冇譯錯。
#838 有巴打提到對付starlink,俄中需要米氏粒子

但就算現實有呢樣嘢,都係殺敵一萬自損8千行為:因為連自己都用唔可無線電同雷達,玩可見光瞄準唔見得俄中會有優勢攞。最多係block哂現時大部分電子情報同非常倚賴戰場通訊情報的分散式攻擊/防禦戰術。
今日唔知聽日事,有武器就梗係打佢老母保命先
反正我地有多啦A澤周圍拗軍備
烏克蘭集結號
美軍嘅話已經可以拎榮譽勛章
我覺得軍部對研發更大範圍殺傷既EMP會有興趣過開發呢類天馬行空既野
呢啲開拓新世界既苦活都係留返俾民間啲科學發燒友
直頭係美式fps遊戲劇情
𣎴過真係唔值得鼓勵,分分鐘要搵隊友去救你,途中可能累到隊友會死
啲五毛做乜跟我風? 我上年3月已經話美國想拖
btw, 已經out晒, 隨著維尼訪俄, 而家係想快啲打完
五毛做事慢咁多拍.
Thanks~~尋晚太夜訓左, 今日再睇~~~
情報會有, 但傷亡數字應該無share.
你睇英美評估都唔一致, 澤仔同國防部長對死亡數字都含糊其詞,
如果淨係話對公眾隱瞞, 又好似做得過左火. 我係覺得佢連英美都隱瞞.

如果你話英美係夾手幫烏克蘭隱瞞, 公佈一個假數字, 我又覺得唔係.
似係烏軍俾左個數, 但英美唔信, 自己再adjust.

btw, 呢樣無source. 我個人睇法.
nlaw打直升機都唔係未試過啦.
咪玩啦, 烏國可以頂到而家就係靠歐美軍援同金援
你估烏國上層無美國代理人睇住全局
根本歐美手上已經有烏軍方面統計既數字
烏國動員已經去到第9輪, 公眾心裡面都估到情況有幾壞, 只係實際有幾多係唔知道
因為烏國內部進行新聞管制, 歐美傳媒又唔會講
係之前有條ON9自己食左誠實豆沙包, 拋左個數出黎 10萬
講乜野烏國可以隱瞞, 咪玩啦
傻啦,違抗命令唔罰佢已經執到
呢度成日都off topic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞