[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
會變成睇俄烏雙方, 邊一方degrade得快D, degrade得快D果方就會輸呢場戰爭.

目前來睇, 俄烏雙方都係採取將主力同精銳收埋, 當spot到弱點後準備好的精銳突擊隊先出擊攻破敵方防線. 目前來講仲係睇到好少雙方精銳喺同一戰場同時對決的場合. 大家都避免精銳損耗.

可以預期的係雙方都採取呢種打法, 前線會反覆不定, 最後決定性因素就係雙方精銳突擊隊後面的砲兵, 反砲兵能力同彈藥持續補給.

mortar準備不足, 面殺傷武器唔夠, 係Soledar失守其中一個原因, 之前新冷戰情報室都講過呢點. 面對喪屍衝鋒, 冇制空權下剩番的有效便攜式武器就係mortar. 12.7mm重型機槍面殺傷力唔夠, 打唔到躲喺戰壕入面的敵人.
睇下啲兵點推啫
廢話咁講用得好新兵就全員變老兵精英
下下炮灰戰術點會推得到
攻完一城轉眼就失
市場花園真係盟軍太柒
但突出部美軍打得唔錯
頂到後援同德軍無彈
宜家情況, 發展成3 + 4的機會最大.

如果用楊提督的偏陰謀論來哂, 3 + 4先最符合美國利益. 但現實世界唔係舞台劇, 全世界冇人會跟住某勢力的劇本乖乖做人的.

普京都借禁Wechat, 表明俄羅斯唔會乖乖地做當初搧佢侵略烏克籣的習近平的一隻走狗啦
普京禁
但佢接班唔知會唔會係暗啞底親支而解禁
最後變伊朗北韓
楊提督性格: 成日覺得有"輕鬆取勝", 現實世界冇呢回事, 只係睇資源, effort消耗喺邊個位咁解.

都係等戰爭結束後幾廿年, 相關文件declassified後, 再仔細解讀呢場攻防戰啦.
一個新兵見到第二日日出就係老兵啦

鬼唔知有萬全準備就最好咩,你睇番上年三月果陣,歐洲班仆街做乜先得架,除左肥波同波蘭,根本連敗登都唔想幫手。

講番大反攻,其實家陣唔係一個差既時機,至少後勤唔係無,只係未到美國或者北約水平,但一定贏對家;士氣亦比對方高

我覺得論生產力,蛾軍唔似大家想像中咁好,至少佢已經要契弟同伊朗畀貨,但契弟又要防人又想打台,畀到你都唔會足數,伊朗方面,有以色列睇住,應該都係有限貨仔,打落去,蛾佬攻家陣都勉強,何況要守?

講真,要守,好睇軍隊訓練同士氣,人多對於防守其實幫助唔大,由其大家都有無人機,你愈多人,我炸你愈易。

家陣大反攻一鑊收番大半土地應該可以做到
呢樣嘢我反而對俄國人有信心喎, 自己再仆街, 都唔想做中國人/中共的running dog.

對斯拉夫, 蒙古系族群的民族性同民族主義, 我都幾有信心. 如果係好似以前香港人主流咁以金錢, 經濟利益為主導的話, 俄羅斯就唔會貿然發動侵略戰爭啦.
我的意見係: 要求北約美國水平的反攻的話, 請先將西方戰機交俾烏克籣

要求人做李嘉誠水平/先做得到的嘢, 但唔俾人足夠的資源同時間成為李嘉誠, 算乜嘢意思
佢地要打飛機由得佢地, 烏軍新兵缺乏訓練係事實.
你將不堪既事實挖出黎, 然後去解決佢, 呢個係民主既本質.
用片回應WSJ:
https://twitter.com/new27brigade/status/1635674781738729473?s=20

https://twitter.com/new27brigade/status/1635645843817766912?s=20

https://twitter.com/new27brigade/status/1635308634098876416?s=20

前線宜家係最辛苦, 困難的時間, 舊力已盡, 新力未至. 估計要等到4月底至5月, 先會初步完善.

仲有46空降突擊師佢個營的問題, 係高層準備不足, 冇想到Wagner Group可以咁喪心病狂推人海, 北約美國面對喪屍衝鋒唯一的doctrine係call air support掃, 但烏克籣冇呢枝歌仔唱.

佢成個營soledar之戰後都撤番到較後位置重整. 宜家瑟爾斯基上將成個人企佐喺前線, 應該會有所改善.
主要係烏東補給線長, 俄軍補給線短.
預警機cover唔到, 情報網絡差過之前.
所以我唔贊成喺烏東決戰, 戰場上有不利因素.
烏東用黎消耗敵人就可以, 唔好死守.
你喺烏東決戰, 變左硬碰, 打完你都傷,
仲要保留軍力打紮波羅熱州同赫爾松州, 同埋克里米亞.
我一直都話, 對付人海戰術, 最有效既武器係距離.
你打到城市變廢墟, 我就送個城市俾你.
人海戰術唔推得好耐, 會無力再推. 到時先再反攻, 好過死守.

不過要做到呢一點, 要好大決心去承受政治後果, 澤仔唔肯.
民主制度, 言論自由 = 將事實唔誇大, 忠實地反映出來, 理性務實地研究, 再尋求方法解決問題.

有問題咪有問題攞, 面對 > 分析研究 > 解決問題. 一直以來都係咁架啦.

訓練不足 > 加大訓練的capacities.
前線彈藥供應問題 > 搵邊方面唔夠(補給線, 估計使用的量, 種類等) > 針對弱點改善.
士氣問題 > 加人輪換啦唔該.
現實唔係銀英傳, 金毛玩誘敵深入冇政治後果, 班貴族唔會乘機抽金毛水阻住佢的戰略. 但澤連斯基同烏克籣有, 而且呢個後果同uncertainly風險太大.

上個PO一講到呢個uncertainly上, 連提督你都唔敢寫包單, 只能用"繼續觀望"回應. 咁戰略同戰術implement上, 係唔可以冒呢個uncertainly的風險喎, 萬一撤退誘敵到反攻之間出現乜嘢戰場外的意外, 令到成個計劃炒佐車, 到時係唔係最初主張誘敵深入的提督你負起妙計變柒事的責任先?
仲有, 對付誘敵深入的手段係"步步為營", 食完一小片地方, 等補給充分, 再重新進攻.

唔係霍克准將一口氣9衝500光年, 而係慢慢一個個星系去食, 每去到1,2個星系, 搞掂好哂後勤補給, 安頓好哂當地居民先再推下一個, 同你慢慢食, 金毛招"誘敵深入"馬上變柒招
而且建康, 理性, 跟據真實數據與資訊的公開問題討論, 喺大多數人有理性下更能吸引彼此群策群力, 一齊想辦法, brainstorm去正面解決.

逃避問題, 問題始終會存在, 正面面對問題, 先能夠解決並盡力防止問題再出現.
美俄黑海撞機
俄羅斯開始學埋中共D爛仔招.

美國一定喺烏克籣軍援上回應俄佬呢種爛仔行為

睇來澤連斯基下一階段的願望清單: 西方戰機, ATACMS有望成真
波海三國係北約,點會打佢
我估佢唔介意打輸,所以唔會用核,除非我怕佢真係打贏,美軍北約落場,俄仔一定亡國,咁俄仔可能就用核,都係出師有名問題
https://twitter.com/Military_idv_tw/status/1635692225962332160?s=20

宜家俄羅斯大膽到, 連美國無人機MQ-9都有種挑釁, 直接撞9佢, 今日的普京同習近平底線上沒有極限.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞