[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
獨裁政權可以,民選政府有難度

俄烏戰爭始終打咗超過一年,歐美既民生的確係有影響

上次雖然有拜登政府預警話俄佬會入侵烏克蘭,但民間始終都傾向50/50 半信半疑,所以俄烏真係開戰後大家只係覺得自己唔好彩遇著普京呢個癲佬,唯有頂硬上

但今次到棋王打曬開口牌話要武統台灣(仲要講咗好幾年),部分民眾就會覺得既然有咗俄烏前車可鑑,如果歐美政府咁都唔可以事前阻止台海開戰,就會覺得係現屆政府無能 (唔好以為所有既民眾都會理性思考),民意有機會反彈,民選政府無得唔考慮呢方面既問題
你咁講又太過一廂情願.
一個有核武既獨裁者要發動戰爭,
你係美國都未必阻得到.
點阻止?開戰選擇從來喺獨裁者手上。

佢要一心找死,西方世界除佐送佢一程外,仲可以做d乜
今日聽左蕭生同Larry既聯合直播,
似乎我同Larry既睇法好似, 唔應該咁打巴赫姆,
唔好浪費資源, 唔好喺預警機以外既地方打,
北約支持烏克蘭既態度係決勝關鍵,
唔應該為左所謂士氣去烏東開戰.
呢個觀點對我嚟講幾新鮮,讓我對民族主義有咗新既睇法

但正如Ten 所講,佢地有咁既主張,但唔代表佢地一定啱

好簡單你踏入社會後會發現:明明你屋企打鳩個細佬/細妹都係俾父母話兩句就無事,但你出到嚟社會打人就要坐監

你行鎖國政策、唔參與國際事務,呢個論點都仲叫講得通(當然黑船開國係另一樣可以爭論既題目),但你明治維新後同西方貿易同開始西化,明明已經進入咗國際社會,但然係一句話1933年已經退出國聯、就作為可以違反國際法律入侵別國領土,道理上點都講唔過去
德國人係有少少二戰PTSD
I 慘囉
打Wargame都要人有人睇兩側啦
佢唔係小打小鬧, 係全面入侵.
暴行亦令人髮指. 唔理佢仲喺唔喺國聯,
戰爭罪行其實係應該要被追究.
唔追究裕仁天皇, 可以當係特例,
但下面嗰啲戰犯無理由繼續供奉.

BTW, 上面巴打HK bank 乳同露講得啱,
確實係有班人只係因為打輸, 而唔係覺得自己錯.
but, 呢樣同程序公義無關, 係民族主義作崇.

(日本二戰係薩長既維新政府體系既延續,
已經唔係黑船來航嗰時既幕府, 唔需要拎黎比較)
黃世柒咁都好信
呢個道理應用係韓國一樣work

南韓一直唔想統一南北韓既其中一個主要原因,就係北韓一解放,北韓既難民問題就會變成韓國同周邊國家既難題,嚴重拖累社會發展仲會引伸出治安、文化衝突等問題

而中國既情況係中共政權一但倒台,最有可能出現就係群雄割據(領土太大,東西南北都有文化、語言、體系上既差異,同美國情況類似)

地緣政治上會令區內局勢長期不穩,啲軍閥好易為咗分贓不均而你打我、我打你

經濟貿易上一件貨由西向東經海路出國要過幾次關,不利經濟貿易恢復

仲有其他好多問題,呢度不宜再深入討論
你只要睇返中西歷史就知一群雄割據就一定無好野
芬蘭入咗先
起碼芬蘭同俄羅斯國界接壤
芬蘭入咗北約完成俄羅斯包圍網

瑞典無同俄羅斯接壤
起碼無咁大入北約逼切性
有冇睇鐵娘子?
要睇講啲咩, 而唔係睇咩人講.

BTW, 你地同黃世澤之間既恩怨,
最好出返去解決. 呢度大家係睇烏俄戰爭.
之前秋意龍都入過黎, 我都係叫佢私怨出返去講.
要討論, 都唔係唔得, 因為俄中聯盟已成定局.
中國既事已經唔係唔關事.
事但啦 佢縮喺軸心國入面都無得拉
烈酒既話,麻醉消毒兩相宜,飲下酒麻醉下自己仲可以令個人無咁抑鬱 (雖然唔健康)
佢係親俄的,我係twitter 會follow 哂親烏同親俄,睇雙方資訊
不過親俄果d有時假野都有唔少,但呢單case係搞笑,咁樣入壕,不論係俄定烏,都太跨張
所以我有講部分民眾(尤其教育水平較低)既思考有時係非理性,好似BB一樣

每個對戰爭影響既忍耐程度都唔同,但可以預見戰事一拖長(先俄烏後台海),西方民眾中好似會有戰爭疲倦感,忍耐程度差既就會好似BB咁、埋怨父母(政府)點解唔阻止第二場戰爭爆發

佢哋唔會考慮局勢是否受控、政府是否真正有能力去阻止一場戰爭,總之要佢地suffer戰爭帶嚟既壞影響佢地就會向政府發爛渣

而最大鑊係呢班人同其他理性選民一樣有投票權
2022年2月24日之後, 有人屌鳩美國政府唔阻止普京嗎?
因為那時係戰爭剛爆發,啲影響未去到一般市民身上,2023後大家仲未出聲,係忍耐緊並期望戰事係最遲2024年可以完結

試下下年2024台海又打仗,我相信到時西方民眾既反應會好唔同
This War of Mine
我指唔係對待人民既手段

而係以決策去睇依個唔尋常情況
我估要睇中國下星期一會同俄羅斯發展到咩地步,西方會制裁成點,話西方要擺脫依懶中國,反觀中國都似畫緊自己個經濟圈,為台灣戰準備受到西方制裁個傷害減到最少
棋王秘技 「內循環」
車同樓嘅銷售差到咁,呢個鴻圖睇吓頂幾耐
聽過講法明明係啲韓國蛇頭呃佢地自己既女同胞,話做文員護士,點知去到就係做慰安婦,依家就入晒日本人數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞