[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
仲會搞埋個供應鏈

而家集中曬喺中國同東南亞,一出事又要通脹
咁布丁依家退出所有公約

咁佢係咪代表佢可以盡情殺俘 殺平民

始終發動戰爭係更高層次 更大影響 更加嚴重嘅問題

你影響嘅唔係自己國家 而係成個地區

兩件唔同程度嘅事件冇可能相提並論
當初設反人類罪, 某程度係俄國有份支持
套返中國既用詞, 拿石頭砸自己的腳
所以天皇我都覺得係有責任
只不過因為政治上需要先唔使負責

但唔係代表佢道德上冇錯

始終二戰德日兩國的確係主動挑起戰爭方

呢樣係冇可否認 嘅然要挑起戰爭 戰敗之後比人處理追究責任好正常 冇理由乜事都可以當冇發生

唔比蘇聯佔領咪算好彩
講真
支共學埋都係俄狗d衰野
一開波捉香港人去充軍真係唔奇
唔會啦
最好係打一場
扶植一個正常少少既新政權

不過以美國習慣
都係會留低個禍根做假想敵呃軍費
咁做好貴, 亦兇險.
美國唔會主動咁做.
人地都未總動員
唔係佢唔想總動員, 係佢個後勤系統support唔到.
總動員, 都上唔到前線. 同埋, 我開始懷疑, 俄佬係咪連槍都唔夠?
問中國買槍? 俄佬搞成咁?
點解要買酒?
希特拉好似係直接冇墳墓。

然後佢喺奧地利的祖家定唔知佢出世的地方故意改建成差館,費事新納粹主義者借喺希特拉故居悼念宣揚納粹主義。
Rip
如果以中共,俄羅斯果套弱肉強食,成王敗寇理論,甲級戰犯係因為喺現實弱肉強食=佢哋相信的根本價值觀/意識形態喺現實鬥爭中輸佐,所以先成為戰爭罪犯。

我個人就Yes or No啦:根本價值觀呢類“形而上”,係冇辦法套用“善惡”,“法律”等呢類由形而上,意識形態引伸出來的framework去討論。唯一有交集的只係“rule of engagement ”。實際上約束唔同意識形態之間盡少使用“戰爭”呢種最Low的競爭方式去解決問題亦只有現實世界上的實力。
理論上係

但相對地西方世界亦有權用最原始的武力同實力無限制地打擊/孤立俄羅斯。因為佢選擇佐最原始,野蠻的競爭模式,叫做“誰大誰惡誰正確”。

我係直接將呢類痴線友當成只有生物學上同我哋一樣係人類的異星人看待。
呢條友乜水?
好似有規定要提早一年申請
如果申請嗰陣已經打緊,咁就要打完先退得
睇佢果d record,幾乎全部係親俄果邊的片。

先保持距離唔該。
所以有啲日本人嘅睇法就係:佢地會被罰係因為打輸咗,而唔係因為公義(個審判唔乎合程序公義),佢地喺國内依然可以係英雄,憑咩要日本人當佢地係戰犯

或者退一步講,追究行為要由日本國内嘅刑法土戈做,唔應該由外國用一啲日本無參與過,見都未見過嘅法律去懲罰日本

我覺得呢個係國際法喺執行上好難處理嘅問題,因為係主權之間嘅法律,無一個憲法去管理
但戰爭最大問題唔係你一個國家自己嘅事
係關乎其他國家
如果係佢哋自己內戰搵鬼理佢咩

所以呢個係睇法問題 唔代表佢哋一定係啱

係支那人眼中毛澤東係英雄添

咁佢係唔係吖
其實只有中國會跳出黎嘈
韓國主要係慰安婦問題,
靖國神社無咁大反應
https://twitter.com/anders_aslund/status/1637085934603624450?t=VWh2VQoyRv6BWNCO2TPaWw&s=19

普京反正選擇佐用“最原始”的競爭方式。佢擺明就係串連中共,伊朗組邪惡軸心,正面挑戰國際秩序。

普京:有本事就殺入俄羅斯來捉本沙皇,冇本事就唔好狗吠,再嘈本皇就一發極音速飛彈將海牙國際法院移為平地
#388 根本價值觀唔同,導致大家的善惡基準都唔一樣,冇得同野蠻人溝通,完

同你冇辦法同食人族講食人係唔得一樣道理。
記唔記得政府個動員公務員個命令

同三年零8個月個民防隊好似
咁係支共鍾意用民族主義去鞏固政權姐
所以做乜都大反應

但講多都浪費時間
我只不過係覺得竟然都係用同一道尺去睇布丁/支那
自然都用返同一道尺去睇二戰
你就想, 香港人最好既結果係好似二德國初期既猶太人,
變晒集中營既勞動人口. 咁已經係最好既情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞