[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
台海唔會,台灣對美國嚟講有實際戰略利益,中國一郁手美國會第一時間作出反應開戰
所以台海一打,最低限度就係東北亞地區區域戰爭。

但更大程度係變成世界大戰,同歷史上第一次兩個擁核國之間發生正面戰爭。
所以我一直最擔心係台奸問題,唔係腐敗厭戰咁簡單,直頭係有倒戈既危險
南韓呢
雖然佢地有北泡響度應該唔會亂郁手

同埋台灣打守勢唔係無得打,但空軍唔可以接近牆國海岸線
因為你唔知佢地有幾多正牌同山寨S-300家族SAM
同埋海軍潛艇唔可以一黎就被封鎖,唔係根本拖唔到登陸時間
賴清德接民進黨主席後, 最新民調已ko國民黨, 清0帝想和平接管台灣機會渺茫, 應該必有一戰
之後美國,歐盟應該會有動作,喺台灣大選前幫民進黨政府助選:例如某d太平洋小國,同台灣恢復官方外交關係。仲有立淘宛可能會以建交幫民進黨助選。
不用, 國民黨已自己鬥死自己
美軍對台軍既評價: 唔好再訓練啦, 不如我地自己打算啦
https://twitter.com/new27brigade/status/1637857465772675075?t=EgBeS_g2_LVokED1393H8g&s=19

終於講出來了

Don't bullshit, do it!

想落場打爆俄羅斯班仆街好耐啦!就差你一發飛彈公然開自由世界挑機。
https://global.udn.com/global_vision/story/8662/7045960
延伸閱讀 - 俄狗搶細佬, 單親老豆千里尋兒.

普京正仆街
https://twitter.com/PStyle0ne1/status/1638177697192091648
突發‼️英國向烏克蘭提供貧鈾彈藥

除了向烏克蘭提供挑戰者 2 主戰坦克中隊外,我們還將提供彈藥,包括貧鈾穿甲彈。
你留意下由舊年俄烏戰爭開始,韓國佬都甚少出聲發表有關俄烏 or 台海既意見,我覺得佢似係想做牆頭草 / 最後一刻先take side
所以唔好期望韓國會對台海戰爭作出即時反應
韓國唔出聲又有道理, 始終北韓在側,
唔敢得罪俄佬係有佢既地緣考慮.
世界第三空軍美國國民警衛隊
Same
睇吓馬鷹犬呢排真係隻狗咁
烏軍係咪都好缺士兵
武器又開始黎但都冇咩聲氣
咁雨季又真係幾唔方便裝甲部隊推進
國民黨傳統, 內鬥內行
呢d係military secret area的嘢,點解要有聲氣?公開話俾全世界包括敵人在內自己有幾多貨?

烏軍只需要向必要的人/對應單位分享某d軍事機密,其他人包括open source 唔使知道。

普通人就繼續觀望,或者巴打成為烏克蘭“必要向其disclose classified information 人士”。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞