[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
鞭多陣屍。條Abkhaz未開戰嗰陣正常啲,而家(我未割蓆前)係唔會入人哋版面留言,只係佢自己講嘢,引啲人會睇同回應。講親都係「戰況」。
英文好似叫呢味嘢做psy op,粗略叫做心理戰。俄軍嘅「國際戰線」。
我管唔到其他外國人點解如此重視一個「唔想加入戰場」嘅俄軍嘅視角。

一個「唔想」嘅人,多次投票投Putin,因為對Georgia仇口入咗俄軍,認同Abkhazia獨立,同時因為Abkhazia地位問題入埋俄籍。佢喺俄軍我不嬲都知,而今次變相動員佢有侵烏我都知,跟住就係呢堆似是而非嘅嘢。

啲人係貪佢靚仔?貪佢有養開馬?欣賞佢有燒過俄式槍?
你咪玩啦, 點mon? 預警機可以睇到郁緊既object,
死左幾你點認? 烏克蘭一直無share死亡數字,
各國政府自己都係推算咋, 呢樣由開戰講到而家.
無, 各國都係估算.
你引用啦. 睇你講野,
根本唔知你回應緊邊個, 回應緊啲乜........
sorry 只係講自己嘢,冇特別應邊個

上述個Abkhaz諗起呢張圖覺得太好笑
其實自從烏軍上年夏季攻勢取得成果已經有好多人收晒聲,始終事實勝於雄辯,包括埋lihkg ,嗰期唔只俄粉,連中宣部啲會員都特別靜,乜都駁唔到只係玩膠發悔氣咁話:哦,咁打到莫斯科未,所以我從來唔太在意資訊戰/輿論戰/同打手嘈,只係一直期待緊今年攻勢,如果又有重大突破,又會令一堆人收口
其實各國軍援真係遲左,
無辦法喺維尼下決定之前反攻,徒添變數。

不過,暫時睇落維尼只係想打擦邊球,唔想公開支援。
到今時今日,各國只係準備同中國反面,
都無公開反面,主要係唔想逼到中國完全企晒去普京度
烏克蘭確實係需要一場大勝去令全世界知道,
邊個會係最終贏家。如果4至6月俄軍真係大潰逃,
唔只外宣會縮,其實都有少少機會令維尼縮。
前一陣子應該蠻多人看到這段影片

https://www.youtube.com/watch?v=tyIBvVHT6es

有一位烏軍孤身一人在戰壕槍林彈雨中,從容面對俄軍坦克攻擊
大家都很納悶最後結果如何
後來有媒體深入追查這位烏軍獨自奮戰的後續結果
他名叫Nikita,一位很年輕的士兵,被派到前線作戰
他的指揮官命令他撤退,結果Nikita不從,最後索性把無線電關了,決定繼續奮戰
無線電通訊中斷,指揮官立刻派出無人機,看到Nikita在戰壕中孤軍奮戰非常震驚
他只有一人不斷用機槍掃射,俄軍誤以為敵人眾多
從另一個方向的影片,Nikita共射傷8名俄軍,6人死亡,2人受傷
俄軍憤怒之餘,用各種武器往Nikita的位置連續攻擊了好幾分鐘
Nikita決定打到子彈用盡為止,最後終於打完,此時他手上僅存兩顆手榴彈
在壕溝中靜靜等待,後來感覺到俄軍已經往他所在地逼近,他投出了最後兩顆手榴彈
一名俄軍死亡,四名受傷
過沒多久俄軍重整旗鼓,再次向他逼近,此時Nikita已經做好必死的覺悟
撿起壕溝中一塊石頭,明知無效,但Nikita還是準備用它做最後的攻擊
同時開始做最後的禱告,準備迎接死亡的到來
最後一刻Nikita的指揮官派出的攻擊無人機趕到及時救援
用無人機轟炸俄軍,俄軍四散逃竄
Nikita 眼見救援到來不敢相信,狂喜之餘打開無線電感謝他的指揮官

指揮官給他下達一個重要命令,要求他立刻從戰壕撤退回營
這次Nikita終於乖乖的服從命令
而攻擊無人機持續砲擊,殺傷了多名俄軍
Nikita回營後,指揮官給回放影片給他看,
他才知道他的同袍原來目睹了整個過程,

後來這段影片便在各大媒體廣傳開來

https://youtu.be/xc7Eic4ORh0?t=173

PTT
還記得, 當初就係捷克斯洛伐克俾戰機以色列去打獨立戰爭
可以拍電影
原YouTube comments
太多數人以為佢死硬
正路係會死, 唔應該學. 戰場唔可以咁樣一個人作戰.
烏克蘭拎黎做宣傳還好, 最怕啲人真係學.
米諾夫斯基粒子
呢d attention whore,不看也罷啦

過左呢幾年,我對香港出產既時事KOL真心卑視,蕭、陶講野來來去去用緊80年代角度、其他既唔係最鍾意做怨婦就係呃人入patron ,再唔係就算真係做分析,一係就用自己既知識層面去睇全局,一係就永遠只收集一個消息來源兼搬字過紙。

真心講,我問chatgpt好過睇佢地
我意思係民用設施已經有咁大改善戰場訊息效果

可以用嚟做遠程無人機攻擊

你諗下如果係軍用級,會有幾精準

其他國家同美國冇得鬥
米氏物理學根本就唔係物理學, 係財團B鐘意點吹就點吹的Black Box

物理學上粒子晶格係冇可能好似filter咁, 將電磁波除佐可見光外的電磁波頻率全部接近100%block哂, 痴撚線.

仲有, 現實世界"腦波"其實都係"電磁力"的一種表現 (物理學4大作用力中, 人類剩係可以感知到"電磁力"), 設定同我講有一種粒子晶格可以block剩腦波同可見光波段的電磁波頻率? 財團B我吊佢老未啦
最新風向:大外宣不斷話美國不想俄烏戰爭停止,因為美國要拖垮俄國,達成美國霸權目的,所以美國是好戰一方。

相反偉大的習近平去俄國是宣揚和平,勸普京停戰,中方才是維護世界和平和多極(權)世界支持者。
啱啱睇完呢份報告

都係重申咗幾樣重點
-現階段無跡象顯示具規模軍備走私
-戰爭完結後跨國走私網絡有再次活躍風險
-基輔仍然未有明確計劃點樣處理收復領土內大量遺留軍備,尤其14年起被佔領嘅部份
-必須以制度改革,打擊貪污 etc. 配合
有冇link?
感謝N巴
Sounds like Ghost of Kyiv 2.0
Agger
Twitter上面都係咁吹
點解你會assume 北約唔會同烏克蘭分享情報
佢唔話俾普通人知啫

冇話唔話俾北約知

北約對於情報絕對掌控權
呢啲唔使再重複啦下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞