[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
而家俄軍唔係直接攻城, 而係出面拔據點
幾個月前搶戰略高點, 導致而家被圍城, 係咪連正在發生既事都忘記
所以而家俄軍根本就係仲調整戰術位置
無咁快,落場都會係波蘭同波海三國參戰先,除非俄國全國上下食春藥玩總動員,否則美國始終要將注意擺係亞洲先

真係開戰亞洲既形勢惡劣過歐洲
你真係信大陸會打台?
講少少韓國果邊,其實有兩樣野,第一次慰安婦,第二就係韓工,當然好多韓國人都被逼做苦工。

其實韓國同日本早就解決左呢個問題,係安培同朴槿惠簽晒協議,慰安婦有賠償金。韓工果邊其實60年代都已經傾好左有十億美金賠償。

但問題係韓國自己反口唔認數,當朴槿惠畀推翻後。文在寅就立即唔認數,仲故意推動民間索賠,成單野係泡菜無視國際協議在先。到今時今日尹錫銳先做番啱成件事。

基本上根據當年既協議,現在韓國唔可以再對日本要求任何形式既賠償,民事都唔可以,日韓亦因為尹錫銳既做法,令日韓關係返回正軌,基本上美日韓聯盟係必然既事
原本有可能嘅,而家見到契哥瀨撚晒屎應該唔夠膽,俄狗又救咗支那一命
大陸死好命
今日布甸狗應該會又迫鳩雜總倉
好睇過電影
呢啲野無得話信唔信,既然風險係存在美國就要有相應既軍事安排同預防措施

我個人認為美國近期一連串主動性既經濟圍堵同警告性既外交聲明反而係一種信號,拜登政府係相同中國參戰嘅風險係的確存在,而且當中既風險所帶來嘅連鎖反應係美國無法忽視

而且台海既形勢同烏克蘭真係好大分別,美國無事前做足準備嘅話真係有機會俾中共偷雞成功
最重要係台積電
成件事個重心係:個政府未得班受害者同意就自己同日本達成協議(今次尹亦如是),佢地根本唔知更唔同意個賠償方案就“被代表”咗。最近尹仲離譜,叫韓國班有錢佬籌旗“賠”俾佢地就當了咗件事,根本同要偵用佢地嗰班日本財閥賠償係兩碼子嘅事嚟
你唔知就唔好扮知,當年係日本有賠錢畀韓國,但韓國政府將賠償金收起用左係國家發展,受害人收唔到賠償金先引發呢個問題

尹錫銳要韓國企業賠錢,因為當年佢地收左政府既國家發展津貼,呢d津貼就係日本既賠償金,所以唔存在乜野要韓國有錢佬代畀呢件事。
巴打講緊邊條line?
台積電係其中一個要點,但唔係最重要

失去第一島鏈會令美國係成個亞洲戰略部署都會變得好被動同綁手綁腳,帶來嘅外交同軍事連鎖反應更加係難以估量
我覺得xi應該扮叫佢收手之後跳返入人多果邊,之前清零都可以一日轉身,宜家輸打贏要當然扮下野跳船
https://youtu.be/62Hrv6LM5vs

Reporting to Ukraine channel 提過,最近幾日對Vuhledar的新攻勢。

然後如其所report的接近全滅,連一半路都去唔到,呢條片應該係由陣亡俄匪身上的go-pro攞落來
Avdiivka係咁, 馬林卡亦係咁, 俄軍早就開始用迂迴進攻
講到入棺材都唔知打得未
志士仁人同禮義廉兩位巴打都有段時間無入黎
呢個方向唔應該係烏東.
首先蒙古已滅.
其次, 衛國戰爭失敗, 國已亡, 無人再提阿拉伯帝國, 追之無益
而聖地被奪, 係宗教戰爭, 伊斯蘭教仍在, 故恥辱不可忙.
更重要係, 聖戰, 算係阿拉伯打贏, 當然會歌頌.
佢唔係唔敢, 只係謹慎行事.
你睇中國個內政, 開戰係必然, 睇規模大小.
打爆烏南已經令普京輸
K巴你返左香港?
習已到莫斯科
睇下有咩搞作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞