[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
係off topic, 但維尼訪俄之後, 又唔算off得晒.

https://www.reuters.com/investigates/special-report/us-china-tech-cables/
自從傳媒講左美軍聯度參謀主席有直線同中國國防部長傾計之後,我就常日都覺得中美軍方都係互相扯貓尾,做下大戲交功課就算。服務一下 中國人的民族主義,一邊就R軍費同滿足總統嘅政治目的。玩鬥而不破呢啲做下樣,中國底線一早係佩洛西訪台一事中表露無遺
連我冇睇過銀英嘅都知道楊威利係邊個
做乜食完個飯又走咗個白咭入嚟
https://www.youtube.com/watch?v=lDJzp_Yej94
俄軍小隊攻擊烏軍陣地,最後失敗收場,可以睇到炮火支援有幾重要

有直線唔代表可以阻得到維尼.
維尼唔全面支援俄國, 係因為俄國唔掂.
如果係烏克蘭弱勢, 應該結盟左.
中國痴埋俄佬度, 係為左日後同美國打仗時有石油可用.
喺維尼眼中, 美國亡我之心不死, 反正遲早反面,
搵個盟友先可以保證有足夠能源供應. 一帶一路唔可靠,
唯有俄國可以無視西方制裁供油俾中國.

淨係睇呢樣, 就知台海100%會打, 唔打台海根本無必要痴埋普京度.
同意
個條5毛晨早block左
烏克蘭其實係弱勢
但背後有北約係咁揼武器
維尼又無膽淨係識攬權
結果咪去完莫屍科廢up然後走人
將過多人口散去西伯利亞?
依下人堆中爆 , 應該全部好快死

依班友唔同以前俄軍 , 機槍加炮都向前衝
之前一帶一路直頭搞鳩埋蛾狗同印度後欄
梗係失敗收場
好在蛾狗咁撚柒
又俾維尼,支共一線生機減少輕美國既注意力
動員兵無經驗
臨時拉夫咪咁既收場
任何國家打仗都有自己戰時法例征用點到佢唔畀
其實無人機都唔係平
因為唔屬於標準裝備
好多民用機都係志願軍自費買
得少數正式部隊會得到軍方配給
之前有睇個台仔志願軍講佢d裝全部自費
除左全身裝備槍械急救用品
仲有無人機同越野個人載具
拜登:中國尚未運交武器給俄羅斯
https://lih.kg/3343090
po入面班人咁勞氣做乜
重型武器&彈藥蛛絲馬跡好難收埋
烏軍接收咗伊朗22年新造彈藥都俾UAWeapons點相搵到
其實呢啲炸彈係20米範圍內爆都係必死?
當日本人死
又壽司
上次日本仔咪話食完肚瀉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞