[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
東風副總 陳建賢
對坦克恐嚇射擊都死人?
架坦克紙做?定印仔用rpg恐嚇射擊?
同問
幾時新聞報道先會有最後一集
同埋兩邊唔想一開槍就難落台,中國有粉紅,印度一樣有激進民族主義者,一旦兩軍一真開火就會馬上升級,玩下中世紀戰役冇咁易真打
記者都難免偏向,都側重自己認同一方。
如光復赫爾松意義就同二戰國軍如果收復廣州一樣,都係州首府/省會,呢D無得文宣誇張。
咁巴打你想點?呢個係open source intelligence 的極限

阿媽係女人程度的認知,就唔使一再重覆,呢個po的巴打全都有呢個觀念。

open source只有“相對”真實,要絕對真實情報同資訊只有自己親自實地考察,仲要你可以自由地現地收集到所有資訊先得,但現實戰場上絕冇呢件事。

恕我直言:巴打你似乎想discredit媒體的可信度,想誘導“西方媒體同俄中媒體都係propaganda ”的錯誤認知/結論喎。
仲有,點講一個fact都會有誘導認知作用,以下為例子(不是真實資訊,只係舉個例!):

表達a:烏克蘭只有約23000士兵陣亡。

表達b:烏克蘭已經有大約23000士兵陣亡。

同樣都係講“烏克蘭陣亡約23000士兵”呢個fact,但兩個唔同的表達方式,誘導觀看者產生完全相反的認知或想法。

作為專業報道者或睇一個資訊/fact時,請懂得filter 佐紅字的部分,紅字算係發報者的“opinion”,唔應該出現喺fact reporting 上。
咁你要認真去厘定咩叫"側重", 關鍵係fact check.
至少, 之前講巴赫姆既報導, 係深入當地訪問士兵,
佢地既報導同官方想表達既唔一樣. 佢地係"側重"採訪烏克蘭,
但並無因為個消息不利於烏克蘭而收收埋埋,
反而報出真相, 呢種"側重"並唔係壞事.
最緊要係唔好報喜不報憂就得.
(俄佬唔會俾西方記者報真相, 你想"側重"俄羅斯都做唔到.)

各國軍援, 但你將啲消息收收埋埋, 人地再軍援會有疑慮.
還不如同各國share個訊息. 而家人地係想幫你,
你唔share, 人地未必幫到, 或者幫都未必及時.
你話新聞係半文宣, 對烏克蘭黎講, 可以話係.
烏方始終染左俄軍既不良習慣, 慣左假大空,
想型造一個好文宣, 粉飾太平, 咁其實唔係好事黎.
粉飾太平應該都無關係,
我估北約D國防部唔會睇Youtube Twitter去判斷烏克蘭打成點啦
放D咩出來你睇到, 我睇到, 俄佬都睇到
烏克蘭D文宣分分鐘都係北約教

家層需自然有更高層次資訊,唔會係我地呢D普羅讀者的層次了
我知道就喺前一日買TQQQ啦
以前講嗰條Abkhaz,早排話「我想戰死之前搵烏軍戰爭罪行證據」。

如果佢咁樣係想說好阿布哈茲/俄羅斯故事嘅,我好想叫佢收撚皮。
佢一路只係condition緊其他外國網友去信佢嘅論述。
一開頭話「我好多隊友戰死」「俄軍邊有死咁多人」,跟住話返咗莫斯科,跟住話搵工,跟住話要美國簽證想較腳。
而家就話「烏軍戰爭罪行」。

我在此宣佈,其實我已經割佢蓆,可能佢已經反block咗我報復,我想搵都搵唔返佢profile。

佢畀himars或者MQ9或者其他嘢打撚死咗都唔關我事,只係一個Russian invader。
啲國家點會上YouTube睇烏克蘭啲文宣

烏克蘭宣傳嘅對象係普通人
幫自己國家打氣

佢哋自己損失咗幾多
北約實時喺個mon度睇分分鐘仲清楚過烏克蘭自己啦
睇燒山幾時發功/問燒山啦,佢的特異功能冇辦法用任何科學方法解釋到
我同另一個熟絡網友傾過。
1. 真係唔係五毛。
2. 我唔係話邏輯上烏軍不可能有錯,但係「戰爭罪行」係好嚴重指控,我唔知邊啲外國人會信佢9up。
3. 烏軍完全受北約西方以至烏人及盟國公民觀察同監督。俄軍戰俘少條汗毛嘅話,你估班rusnazi文宣會放過烏軍?

我只有見過俄軍及Wagner戰爭罪行,包括擄走烏人兒童。
分分鐘係兩邊合作cross check,一齊對數:北約電子監察情報+烏克蘭戰場現場即時feedback。

咁做的話,烏克籣+北約就會掌握最全面的情報。
條Abkhaz一開頭否認俄軍死多過十萬,因為嗰排西媒(幾個月前囉)話俄軍死亡過十萬。同一時期已經有人話俄軍死亡多過美軍二戰後總和。
跟住佢又屌Zelensky不斷借西方呢樣嗰樣。
啲外國人 they are conditioned to believe this guy, or at least place doubts on western reactions, or Zelensky's

我亦都見過有例如美國網友會話 "this is only a war being the Vladimirs" (兩名Vladimir嘅戰爭)。呢啲友佢食花生我唔怪佢,但係上述條友身為俄軍去批評西方同烏克蘭,個立場實在明顯不過,扮中立咁撚仆街。

佢同Georgia有仇我知,但係烏克蘭人冇欠佢,佢隊友死亦都唔係烏人嘅錯,係佢哋係入侵者

我應該唔會再有其他資訊聽,不過佢早排講得呢樣,他日發現佢都係戰爭罪犯都唔奇。
烏軍所有對待戰爭行為包括戰俘待遇,全部有獨立人權監督組織定期探訪,確保烏軍嚴格遵守日內瓦戰爭公約的規定。
我實在冇同邊一個烏男人/烏軍成員熟。我唔係話我要judge一個烏軍嘅立場,但我可以去估,佢有冇動機咁樣吹水法,一個烏軍講大話機會(除咗因為戰略/喺戰場上)你唔會諗好高。
如巴打所述,美國分分鐘比烏軍更熟intelligence,到烏軍吹水?
烏軍一路捉到咁多內應,都係intelligence奏效,唔係單純上social media吹兩句叫人信。
open intelligence,最容易變成資訊戰,認知作戰的工具。

永遠要保持距離,然後再fact check。

對於戰場上的信息唔使擔心,北約+烏克蘭最清楚不過。
有親俄/俄佬喺德國見一名男子着烏軍軍服(喺烏克蘭只有烏軍可以着軍服,德國唔管),打撚到佢入廠,我就聽過。
喺海外,我冇聽過有人對任何俄裔人辱罵/其他行為。

條友有心着草嘅,可以考慮墨西哥之類chill少少嘅國家,唔好諗可以去美國。
如果冇辦法fact check 或者無法交叉印證,就當武俠小說“聽往先”,唔好信亦唔好spread 開去住。
獨裁同邪教係同一個手法,限制資訊流通。
唔講context,只講立場。唔講全部資訊,只講有利己方嘅嘢,博你唔問,博你唔知。
打咗超過一年,烏軍真係有犯規嘅事,你估rusnazi唔會唱?就係連唱嘅位都冇,一味只可以講啲放負嘢。

一開頭開戰,啲人就話北約東擴嘅錯。一年有多,當初唔少反對制裁russian fed嘅,而家都收哂口。得返「烏總統送人去死」呢啲放負嘢。
烏人當然知邊己方人命經濟損失沉重,但係相信烏軍可以贏唔係只係打氣,亦都有事實back up。

唯一唔同係俄人主流都係白人,冇得唱「呢場戰爭/制裁係anti russian」 烏軍得閒又炸下Belgorod時,佢哋連反擊文宣都欠奉。

通常拉得都
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞