[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
唔知點解多左好多志願兵機師
後勤維修保養呢?戰機每次飛完都要check ,仲要整,唔通幾百萬美金一架做神風機
最少兩套解決方案:同坦克一樣同步訓練與建立,或者飛去波蘭維修後勤保養都得。

戰機自己飛去北約,其實俾坦克,自走砲要專門用車運去北約國家維修更快更方便

小修,補給彈藥烏克蘭可以自己搞,大修就同宜家北約裝備大修一樣做法,不過飛機就自己飛過去唔使運。
仲有,即使大修要車運,F16咁多貨,分分鐘可以一換一,唔使等架機修好,換架用得的俾烏克蘭都可以。
巴赫姆用黎釘死俄軍,喺其他地方反擊
其實應該諗下點解打左成年都未可以交到戰機

唔想烏贏?覺得唔畀都打得贏?
唔想布丁狗唔開心?主力未出?
唔想2952唔開心?等佢一齊玩先畀?

初初局勢唔明朗,可能會傾向埋一邊,但過左一年,應該大家都明要點對付布丁狗,但關鍵既野就到現在都未解決度
政治+戰略理由: 太早俾戰機, 俄羅斯肯定會先縮, 達唔到借呢次戰爭, 永遠令俄羅斯再冇發動侵略戰爭能力的效果.

必需要令普京同俄羅斯國防部有"呢場戰爭最後點都打得贏"的錯覺, 先可以令佢哋不停消耗戰爭潛力.
家陣呢個時機算唔算?
連2952都過左去打氣
我覺得得驚俾俄軍capture到架機,入面啲高科技零件就係咁先
釘死, 其實唔算. 只係吸引火力, 但俄軍隨時可以唔攻.
所以咪話俾F16c/d攞,對西方世界而言呢 F16c/d都係就淘汰的技術,俾俄佬captured 我驚佢哋自悲添呀

連西方世界就淘汰的技術,都比自己“最新科技”先進,俄羅斯睇到應該會想自殺
大國之間既show hand, 唔會一次過放晒啲牌出去.
扣一張牌喺手, 形成無形壓力, 係另一種玩法.
其實時間上差唔多要俾戰機.
因為已經唔止係烏俄戰爭, 台海都不穩.
而家個勢要儘快結束烏俄戰爭,
否則就兩面戰場同時開戰.
佢當然可以唔攻,然後巴赫穆特的烏軍就會打番轉頭

俄羅斯係唔係想玩來來回回的拉据?雖然我聽過有地方真係搌轉易手過14次
認同
而家俄羅斯每過份一次,北約有牌係手有得升級

如果一開始比曬但狀況疆持,就無得升級
https://www.facebook.com/achilles.chen.7/posts/pfbid02yhsYG3XYwYBA84xW3F1L99WjDLmvkcTWvDsmenphMWHELGVmPpDNbPHKiM894UYWl

趙思樂:// 在中共二十大之前,我就認為習順利連任之後,中國會更靠近俄羅斯。但當時只是因為我覺得這是習的個人偏好,為連任而有所收斂,連任後會被釋放。但現在看來中國是有更大的佈局「鄭重其事」地「與俄共舞」,必有其國家層面的考量,以下是我目前的一些想法。

1. 這是一場賭博。賭的就是烏克蘭能不能在春季反攻中畢其功於一役,擊潰俄羅斯。美國(及北約盟國,以下省略,美國即代指其陣營)賭烏能擊潰俄軍,中國賭俄能挺過去。如果俄能挺住,就少則能把美方在軍力軍備上拖住,多則可能讓美陣營出現裂痕。

2. 就好像為什麼烏克蘭為什麼仍然在堅守毫無戰略價值的巴赫穆特,就是希望消耗俄方新動員的軍力。這些軍力在巴赫穆特消耗得越多,俄方在春季反攻中的底子就越薄。

3. 相似的邏輯,美國在烏克蘭的消耗越大,就越不容易恢復軍力,或協調更多戰線。即便美方軍工實力再強大,在短期內的再生能力都是有限的,尤其是高級軍備。比如艾布拉姆斯坦克,美國全年產量也就數十。加上全歐的高級坦克都被動員加入俄烏戰場,消耗可想而知。美國今年到現在為止,給烏的軍援達2022全年的三分之一,畢其功於一役的迫切願望,路人可見。現在美陣營展現的空前團結,也是為這個目標而塑造。如果此計畫未能實現,陣營出現裂痕的可能性將急劇增加。

4. 所以中國在此關頭幫俄羅斯挺住的意願也很強烈,最基本可以消耗美方,進一步可以利用美陣營裂痕,為中國作為關鍵大國插手「協調」創造空間,最理想是借助西方的戰爭疲勞,為自己的台灣戰略增加可行性。這可以解釋為什麼習近平冒國際之大不韙訪問俄羅斯,看起來是百害無一利,實則對中國有巨大的國際戰略意義。此前中國發佈「促和」的立場文件,近日公開撮合伊朗和沙特關係正常化,都可以理解是為春戰後扮演和事佬造勢。戰爭若拖到2024,美國若因大選孤立主義再起,俄烏終局的變數將大增。

5. 我之前跟相熟的教授討論過中國的想法,教授難以相信中國領導層怎麼會看不出俄羅斯敗局已定,西方也做好了萬一必要會制裁中國的心理準備。但我認為,中國可能還真的看不出來,中國外交系統早就對真正有西方經歷的人才堅壁清野,加上信息來源主要是俄方,再加上習的強烈聯俄傾向,誰敢提出不同意見?

6. 最後值得一提的是,在俄烏關鍵決戰的前夕,西方出現銀行危機是極其危險的,其中有沒有中俄施力都值得深思。在本週內,歐美銀行危機能不能穩住,美聯儲會不會冒險加息,也是西方意志能多大程度維持的關鍵。(相比而言,中俄這種現代專制體制,這種會影響政策的經濟危機出現的頻率極低,一般能強行穩住,或者很難演化為社會政治危機。)//
總結重點: 防守巴赫姆, 有利於防守該區, 減輕其他地方壓力.
但係巴赫姆殺敵效率開始下降, 烏軍死傷開始變大.
俄軍死既主要係囚犯, 但烏軍真係死傷士兵.
筆者坦言話唔知防守巴赫姆係咪正確決定, 佢無答案.
呢個就係佢地敢賭既原因.
佢地既人民可以食草, 但西方唔得.

但有件事, 大家真係無諗過, 就係一旦你逼到西方撕破臉皮,
剝下文明既外衣.....超限戰, 並唔係俄中既專利.
美軍歐盟梗係唔會一嚟就俾 F-16V
老閪都俾曬倉底啲準備換代 / 退役既 F16C/D 烏克蘭試試手感先
萬一俾烏克蘭空軍玩到殘曬都唔肉赤

另外俄羅斯唔似契弟,軍事技術俄羅斯係有 (eg. T-14 , Su57) ,但國家既經濟實力太廢養唔起咁多燒錢既軍備
美軍退役機師 : We are ready !
二戰美國向德國宣戰前,其實都有英版'飛虎隊',美軍機師駕駛噴火出戰
條女明顯過份低估美國既軍事動員能力
佢用和平時期美國坦克既生產數量去評估美軍短期既動員能力根本係不切實際,更何況台海戰爭要動用既係大量既戰艦同防空系統,講坦克生產能力做咩鳩
不過美國內部既金融危機的確係好麻煩,好易令全國個注意力 slide out 咗去民生方面,對強化台海事前既軍事部署會有壞影響
俄中冇想到: 地下黑市的霸主其實係美國, 然後真係撕破臉時, 美國玩下流無恥招數可以遠超俄中.

唔係美國同西方世界做唔到, 只不過係唔想玩到咁盡.
到依家海空軍未郁過,其實一個航母戰鬥群喺台海已有得打,何況出事點會喺一隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞