[D384-] 抗俄衛國 154: 俄羅斯炮灰無聞, 烏克蘭英雄挽歌

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
我再仔細的補充:

用(letter)去做base unit(基本單位), 象形系統文字每個"letter"所帶的資訊量, 比組合文字系統多太多.

例子: 中文""一個"letter"的資訊量, 用組合文字(呢度用英語做例子)就至少需要用5個"letter"的基本單位去表達 = "photo". 組合文字系統每個獨立的"letter"其實冇附帶太多資訊量.
咁係因為我要quote就會好長,然後我又寫得長。

都係,中文字喺2023年嘅局限係冇得造Brexit呢種portmanteau。
字母方面舊世界語言(印歐為主)都係大同小異,其實造新字冇我哋諗咁多,係英文特別多,其他語言似係跟英文嘅風多。
換個角度嚟漢語係特別「抗拒改變」,因為一改咗啲字(本體簡體以外非規範者)全體識漢語嘅人都唔會知係咩事。
冰島語都咁上下。

烏語唔似係咁,同埋好似多咗入口英文字。
改漢字會點,可以參考「粵切字」,我極度懷疑係原創研究。我直頭用維基角度咁諗。

用字母唔係特別大優勢,只係比較有彈性咁解。
因為漢字係象形文字, 性質上接近"圖片". 咁以下問題就來了: 每個人對"圖片"的理解係有差異, 潛意識就造成對象形文字理解的分歧.

另外#744 我也提到, 現代世界點解象形文字做"新字", 然後令新字通行會咁撚難
本來語言唔係重點,但我覺得要回應吓...
巴打咁耐以黎都唔用回覆, 有時對答無左上下連貫

我既睇法係, 中文主要係象形, 同歐陸文字既拼音組合唔同,
中文字, 係咁就係咁, 學習中文做第一語言,
對世界既第一認識: "係咁就係咁", 於是人對世界既理解亦會係咁,
結果, 缺乏去開發、研究、創新所需要既"對世界既好奇心",
做人做事傾向於現實主義.
歐陸文字係教你點去組合, 學習歐陸文字,
對世界既第一認識: "所有野都係組合出黎", 當中既組合係有邏輯,
只要掌握規律就可以組合一切. 於是令人去解構唔同組合,
從而對世界有好奇心, 令人可以勇於創新同開發.
兩者的分別, 就係現代文明源起歐洲既最初始理由.

以上係我個人睇法. 信不信由你.

(當然你亦可以話, 中文字都可以組合出黎, 有糸字邊同絲有關,
有卄就同花有關, 係, 當實有. 但唔係全部, 好多都係要靠記.
另外, 學中文既方式亦好有關係.)
咁係因為我要quote就會好長,然後我又寫得長。

都係,中文字喺2023年嘅局限係冇得造Brexit呢種portmanteau。
字母方面舊世界語言(印歐為主)都係大同小異,其實造新字冇我哋諗咁多,係英文特別多,其他語言似係跟英文嘅風多。
換個角度嚟漢語係特別「抗拒改變」,因為一改咗啲字(本體簡體以外非規範者)全體識漢語嘅人都唔會知係咩事。
冰島語都咁上下。

烏語唔似係咁,同埋好似多咗入口英文字。
因為漢字係象形文字, 性質上接近"圖片". 咁以下問題就來了: 每個人對"圖片"的理解係有差異, 潛意識就造成對象形文字理解的分歧.

另外#744 我也提到, 現代世界點解象形文字做"新字", 然後令新字通行會咁撚難

咁我又要拋吓中學書包,漢字大多數係形聲字(先唔論啲聲符係咪好consistent,因為一啲都唔consistent),其實都suggest咗外國人經常assume漢字係ideograph係錯得好緊要。
Ideograph係會意、指示嗰幾隻,都真係極常用,但唔代表全部。
我就咁寫幾行字都好多個係形聲字。

字母同串字都係好抽象,同所謂ideograph比冇話邊個特別intuitive。

斯拉夫語每多長嘅詞語/動詞,查詞源都查到死。唯一可能唔同嘅係,斯拉夫語之間差異唔係好大。唔擔保個個都輕易學識,但係詞根同語法都幾多似甚至重疊嘅事。

Slavic都係最煩係動詞,其他都好似。
如果我用粵VS官嚟比喻烏VS俄,可能會有爭議。
但係用返歐洲例子會易啲,如荷VS德,西VS法。

我用烏人頗有緣份(可惜目前熟嘅唔多)。觀察得多會覺得,就算斯拉夫同英語一啲都唔似,但係「歐洲語法」(日耳曼羅曼斯拉夫三個)嘅logic都好接近,佢哋去學會快過香港/華人兒童學英文好多。

Irish Hungarian嗰啲要另當別論,匈牙利(而家阻頭阻勢嗰個)英文流利度都係for some reason比較低...
第一張白襪仔咪solomia又係烏妹
雖然歪樓
不過係地球上最和諧既討論內容
"係咁就係咁", "存在即合理", 會變成唔去思想背後理由.
對比起黎, 有彈性三個字, 對人既價值觀影響,
喺幾千年既文化累積之下, 差距會好大.
(當然, 西方文明係要喺宗教改革之後先開始質變)
同你個名好襯
其實教育方式都係問題.
如果我地學中文, 係用象形指示會意形聲轉注假借呢套邏輯去學,
可能又係另一個世界....當然更大可能係無改變.
注音只係百零年歷史,拼音更加唔夠一百年。
所以可以理解唔少右派抗拒「拼音」呢條路,但係...

如果容我去估一個較細嘅sample size嘅外國人學生,好明顯漢學外國人冇咩人係學反切大,而在座亦都唔係學反切,學「新字」我就咁睇粵拼就算。台語擺明直接用拼音,同時都係被禁過嘅反撲/復興方式。
https://www.politico.com/news/2023/01/26/us-sends-ukraine-advanced-abrams-tanks-00079648

Politico今天對M1援烏案又有所謂的獨家爆料
據該報資料來源指出,首批援烏的M1主戰車將會是A2型號
但那位據先生也表明是不含美軍自用裝甲(DU)的版本
文中提到M1新海外用戶當中波蘭訂的250輛M1A2應該要2025年才會交貨,但台灣的108輛則會在2024年開始交付
不過文中沒提到的是澳洲在上年一月下單的75輛M1A2,預計也是2024年交貨

PTT
漢語無毒既, 有毒既係人, 係政權, 同隻語言無關.

漢字的起源的確係象形字, 但字還字詞語還詞語. 難做新的字唔代表難做新的詞語. 只不過某國國人在近代史上已經墮落左好多年, 成個民族既意識形態已扭曲至無法挽回的地步, 對外來文化, 新事物新科學發現都非常抗拒, 自然响創造新詞語方面會被人感覺好貧乏. 但這個是人的問題, 而不是語言有毒的問題. 有巴打已經指出有形聲等等的方法去創造新的詞語, 所以這個不是局限於漢語是由「圖片」而來的問題.

漢語被人感覺在表達邏輯關係上不夠縝密, 或者是因為漢語側重倚賴詞意及上文下理來表達意思, 而相對少用句構或者句子中一些「功能性」的元素來表意. 例如英文有and, but, so, therefore. 但在漢語表達方面好多時你唔需要講晒「和」、「但」、「所以」等等, 讀者都可以從你個上文下理承截既意思來理解中間的邏輯關係. 有啲人可能會覺得咁樣係含糊, 但我自己睇法係這是作者的功力問題. 只要落筆果個人功力夠深厚, 啲先後次序, 遣詞造句揀得夠好, 其實漢語都可以好精準. 就法律條文而言, 其實唔係做唔到, 但好多時落筆果個人唔夠膽太過偏離英語原句既句法來譯, 結果變成1999. 如果放膽少少既話, 未必係做唔到用地道漢語既說法來表達西方法律的條文或者概念.

至於科學方面就真係冇得講. 數學, 化學, 物理等等用漢語真係學唔到, 在此不贅.

漢語常被人批評不夠精準, 但我自己就好佩服武俠小說中漢語對於動作、表情等等的描述. 試想像下金庸小說所形容的打鬥情節應該如何用英語、日語來講, 你就會發覺漢語其實係好形像化, 好撚生動, 你係真係picture 到果啲功夫係點. 但英語等等究竟做唔做到咁形像化, 我就有啲保留. 所以講到尾我覺得都係寫手問題. 如果有條友寫中文法律條文的功力可以去到金庸寫武俠小說咁癲, 咁就再唔會有人批評漢語表達邏輯係有缺陷.
華文拼音無用, 佢只係用歐陸式拼個發音出黎,
字母本身不附帶任何意義.
的確現代漢語傾向做新詞多過做新字
尤其白話文取代文言文後
單字表意既需求更加少

btw 不如出去開個post傾
雖然依到係靜
不過愈講愈離題都唔好
而其實現今學好多唔同嘅script都係往往用a-z去粗略話畀人聽嗰粒字係咩嚟,包括本身用開拉丁字母嘅(例如Irish,或者波蘭語),以及最似拉丁嘅西里爾,即係例如東斯拉夫語。
你可以用拉丁字母(仿捷克制)寫烏語,不過主流唔係咁做。

烏語嘅話係 ' 呢粒符號冇轉寫,可能真係就咁apostrophe
мʼясо
m'yaso
m'iaso
大概咁

去到Georgian/Greek,呢個問題就會好明顯,而其他外國alphabet本來都係alphabet,冇得反切。Hebrew/Arabic等等如是,你唔用一個 /kh/ /q/ /ah/ 之類嘅寫法,再加上真正發音(錄音),係學唔掂。
用中文字嚟切啲字母盞玩自己。
因為數字,化學,物理等科學嘢,成日要砌新terms = 要成日為新發現,新theory做字。

一旦要好頻密地砌新字,漢字就仆得街:太慢,又難寫難記。
我個人覺得東歐各國入面學習+熟練德文作為第二語言嘅人口比例多過學習英文好多

其實我一直諗母語係中文嘅人學習邊種第二語言會有幫助/先天優勢?好似諗唔到,越南語?泰語?
如果愛國者導彈防禦系統+空軍支援都ready好,烏克蘭有冇機會可以宣布後方城市解除戰時狀態,開始著手重建+回復經濟活動+解除宵禁+呼籲流亡海外嘅烏克蘭人返來
我同烏人結緣就係喺德國開始,而家當然比以前更加多好多烏人。
呢個同德國(統一前)冇咁大關係,而係德國一國經濟跑贏成個巴爾幹,人都多過成個巴爾幹,移民都係。
我一路講「德國以東」形容冇資源、不斷流失人才等等嘅國家。(有時講埋俄羅斯以西)

漢語同其他語言都冇咩相交,學乜都難。
日韓語言分類上孤立,但係兩者語法幾似。
根本而家烏人都冇話一定學德文,而英文就一定好普及。
我只係去過Croatia都會估,遲早烏克蘭一街都係德資。
你意思係學英文作第二語言嘅烏人同學德文作第二語言嘅烏人比例係一半一半?
愛沙尼亞同拉脫維亞算唔算已經係發展得比較好
我聽返嚟比較早嘅時候(我嘅歲數嘅烏人,即係91之後讀小學)可能第一外語係德文。
而而家多咗咁多人走咗去德國,新學嘅又有,已經識嘅又有,會稍為boost咗德文,尤其小朋友。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞