作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
支那人去外國買奶粉自用?
唔好on9啦,全部要黎炒架
駁人唔記得?
你唔好咁痴線LA, 你係唔係留港打(物理上)中共?

唔打(物理上)中共
咁叫唔辜負手足犧牲?
有無搞錯
當時係比水貨客搶晒
5毛狗駁人忘記
一班就係好似蝗蟲
另一班就係上哂腦日日諗住傳教說好香港故事 定埋哂啲無謂規矩道德綁架其他人
中共都係咁睇中國人, 所以只有黨員先有人嘅代遇
比你呢類人上到位就仆街過中共毛毛
啱,俄羅斯幫烏克蘭成功爭取移民歐洲各國
我地榮譽白人唔計
手足前手足後 你又做過啲咩幫手足呀

手足出嚟「打生打死」唔係想成就你移民喎
係想都一齊出嚟衝喎 你又去咗邊?

扮乜撚啫
你有咩資格喺度用「手足」
勒索其他香港人?
睇上面張圖,唔係開PARTY, 應該都食唔晒
我9估都唔會每日買咁多, 正常唔會日日食咁多呢D掛

其實買唔買真係自由,樓主話FOOD BANK, FOOD BANK係唔使錢嘅, 同呢D黃牌無關掛,呢D放得耐無人買先轉黃牌,目的預咗引人清貨, 所以先叫Clearance
咁都要畀你屈毛
中共點睇你又知?咁熟黨史呀?

有冇第二句呀傻閪黃絲?
咪成日話「畀你xxxx上到位實xx過中共」啦
悶呀

same applies to you啦
畀你呢類人上到位直頭冚球剷添呀
如果件事發生喺中國,中國人自己買哂自己啲奶粉就冇問題right? 個問題根本就係搶緊啲唔屬於自己嘅資源,同埋好多係幫人買+賣返去中國炒先會搶得咁勁
宜家樓主個case 係咁?買緊嗰班唔係英國居民?買嚟炒?定你覺得個個香港人都係有錢所以一定唔需要買?
我自己就冇聽英國人講過留返啲yellow label 俾窮人買啦,咁佢哋係咪又有支那基因呀
香港人係咁 連移民都要有老屎忽心態
班97年攞bc既又係屌返bno移英 陶傑就係好例子
食唔哂買嚟做咩,應該都係買完返去急凍
不過講真要咁做,本身佢應該都唔係有錢人,咁都要俾人屌,好慘
移英就有案在身?
成班藍屍移晒過嚟
咁佢哋又有案呀?
屌得好, 真手足返香港探監支援,點會走咗去
比狗咬過果D, 境都出唔到, 走咗佬去英國果D都係自由出入,移英都係為自己,唔好講到得自己好為手足咁
其實識落大部分local無乜興趣想知香港既野

大部分人關心緊搵錢交電費
可能人哋就係開party 人哋一家6-7口
黃label係因為就過期 目的都唔係for窮人
但老實講放入冰格雪住一樣食得

Food bank我就未去過未見過 唔評論
有幾個Comments
1. 其實BNO Visa 落實近因係國安法,遠因係脫歐令勞動力不足,手足只係contributing factor, 而扯旗撚係完全no role
2. 我過左黎都冇乜留意香港政治,但會好關心英國當地政治,例如呢排Northern Ireland Protocol,Stormant 已經差唔多成年冇聯合政府
3. 香港人本身政治冷感,大部份仍係口腔期既移英港人只會關心超巿幾時特價
4. 香港人呃香港人系列係意料之內,中下層香港人本質同大陸人唔見得有乜大分別
起碼我唔會話"普遍香港人都係賤種",但普遍講呢句野嘅人就一定係賤種
佢就係話移得英嘅人都無比狗咬過,唔算係走難
真正窮人會直接去food bank或社區中心免費攞囉,使乜去買黃標
社區中心facebook成日出post叫人幫佢清貨添
屌 想比正平 禁錯左
soly
真人經驗,我聽個一條戇鳩咁講嘢:

「當香港光x嘅時候,我地就返去㗎喇」

依度啲人,黐線戇鳩唔撚係扮仲要得閒出嚟話畀人知有幾黐線同戇鳩

我心諗光你老母光咩,落街識下本地人先學人講嘢啦
我見超市埋CASHIER 後面有時有D FREE FOOD 車仔, 係免費比人拎嘅, 通常都多貨, 我未見過有人拎同未見過會清晒
門口D HOMELESS 都係拎CHANGE買煙酒草, 都唔係為食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞