作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
姐姐:有5年要捱呀
2021年優越d,呢個post 真心正,講咁多野就係想話自己優越d
想提醒樓主小心又俾TOPICK, HK01 嗰啲傳媒貼堂

其實今次移民潮香港移民佔整體英國人口比例唔係話特別多,好似我住緊個地方,係啲二三線城市,我嚟咗兩日先見到兩對華人,攞BNO VISA 過嚟嘅香港人五隻手指都數得晒,我住緊嗰個屋苑so far 都係見過兩戶亞洲人咁大把

有部分香港移民嘅行為確實值得爭議,但我覺得無必要為香港人的不檢點行為上心甚至無限放大到影衰整個社群,英國本身重有好多印巴移民同埋烏克蘭難民

當年我嚟到英國讀書,一去到已經戒晒香港嘅電視節目,頭一年都幾掛住香港但都唔抗拒英國嘅生活
同樣今次雖然只係放假返嚟三個星期但我去到唔洗兩日已經融入返嗰邊社區,呢三個禮拜對香港發生嘅事幾乎都抽離晒

要接受到有部分香港人本身係自私冇公德,講嘢唔理人感受,欠缺幽默感
呢三年幾嘅社會撕裂更加無限放大了香港人呢啲缺點

只能夠再講一句: 香港只會一直沉淪下去
留得喺香港嘅香港人,大部分都接受咗新香港嘅社會秩序,政權變得有恃無恐亦反映咗部分香港人嘅質素
移民只係時間問題,只視乎你想去到邊個點先決定走
王俊彥2021逃亡高級啲
貼飽佢,反正係事實
我唔係共產黨報喜不報憂
啱啱見到呢個所謂搞手回應咗我個po
好老實你啲中文我睇唔明,點解你可以做到搞手做到發言人
BTW,支持你繼續否定香港人嘅努力,BNO Visa係你呢個「鼓勵」揮旗嘅BHK一手整出嚟,唔關國安法,亦唔關抗爭事
你最勁,全香港人欠咗你

但手足唔打到咁肯和平散水,唔會推國安法囉
但共產黨最中意就係睇到對家以致民眾內訌內鬥,這又是我們所樂見嗎?
只係想提樓主而家出面風大雨大,要適當時候保持低調,避免因為一些惹人爭議嘅說話或行為而讓對家有機可乘大造文章
其實教會或者華人協會果啲超團結

好多教會/華人協會入面有啲97前來嘅香港人,落晒地生晒根,然後做義工免費幫好多新來嘅香港人融入同了解英國
唉,見到咁多傻粉追捧呢啲牆頭草,放假新聞都有人課金,我就知呢班友靠唔住,好似香港以前咁,啲社運資源傾斜晒去啲情緒勒索嘅老屎忽。
無特價魚頭,無黃價的三文魚腩.
下面要人:
有無19年反送中, 都會有送中法, 遲早都會有23條, 國安法。

19年大炒,係一個幾明顯表現香港有好大班人係反對嘅, 但英國都無出手。

之後國安法出黎, 但又無遊行示威, 但英國睇到條文同一班hk watch 推手睇到會損害bno人士的人權, 令英國認為要出5+1。(好多人認為同脫歐加上經濟下滑關係大d)

以上2點睇唔睇到手足有無關係? 手足們係可憐, 但走佬唔係背叛, 大家用腳投票。 留港友係堅持留港抗爭, 定係安份生活?

走佬人同留港人都係安份生活,點解要話走咗嘅人不是呢? 樓主有無開post 屌留港友過咗疫情都唔上街? 真手足又會唔會係因為疫情而唔上街?全部都無關係, 因為大家都係想好好生活, 移英有移英生活, 留港有留港生活, 仲邊有人抗爭?

開post 吹水批鬥唔係抗爭, 雖然都可能犯國安法
ICELAND買野比人話係佳寶
共狗分化po
仲要香港班垃圾私樓都要過嚟 繼續留係香港住狗竇好過啦
休乜撚嘢
憂都唔識?
啱, 我反而討厭南部批鬥北部, 北部靚區批鬥一般區, 大城批鬥小town
有班人非我者都批鬥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞