作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
英國啲homeless個個有手有腳唔去翻工走去問人拎散紙對佢哋完全冇sympathy
所有肯移民唔交稅比支共既人我都支持 無需分化 要鬥黃不如同留港撚鬥 絕大部分你口中既垃圾都比留港撚黃 肯碼佢地唔再support支共經濟
香港人幫香港人
講得呢句都伏到仆街
呢個世界咩人都有架啦做好自己咪得
Btw有冇人聽過鬼佬會特登留返特價野比窮人
定樓主9up
我明白你對在英香港人失望。

我咁睇。

- 呢年走既,更多可能係更慢慢籌劃,帶到資產過嚟,咁以香港人既財力,買new build 獨立屋又無乜大不了,一樣要搵工搵食。
- 香港人貪小便宜既特性只係畀大陸人好少少,呢part 同意你所講。
- 好多時,去左英國都未必完全放膽咁表達政見,一則有人覺得有需要(非永久)番香港(唔係怪佢地,家家有本難念的經),二則係當然見到既香港人,又唔會假設人地唔係一定藍。
- 關於退休。係香港一家可能兩公婆搵食,黎到唔打算搵工會有,搵唔到工會有,但亦好可能係原本兩個人番工變左一個,番工又唔似香港咁長時間,總的來說就釋放左好多空閑時間出黎。
唔好二分法,

有人固然當初覺得一秒都唔可以多留要即走,亦有人一步一步plan 離開,但唔代表後者走既原因同民主自由無關。
英國有無欠左香港人,同BNO visa 係咪歸因手足血汗,係兩件事嚟嘅。
講到好似上層香港人唔呃香港人咁
樓主夠胆pin呢個自我檢討總結全文就好,大家兄弟爬山

至於樓主指出真係有班藍尸借BNO Visa攞咗着數影衰晒走難香港人嘅,又未嘗唔係事實,佢哋班藍尸就真係食人血饅頭啦
人地可以免費攞食物,使撚畀錢買Yellow Label咩
2021果堆真係互相幫助
說好2019香港故事講嘅係事實有咩問題

https://youtu.be/mpGeG0R88vw

中咗你死穴講721、831鎮壓香港人政治迫害你好嬲好嬲?

你話而李閪超陳閪波2023說好香港故事意圖水鳩外國人外資送外匯比香港就話尷撚尬啫
樓主好有心
的確好多移英港人嘅生活只係得食買玩同去邊度旅行
冇人會再提政治 冇人想知留港手足過成點
你可以話佢地適應能力強 好快融入到英國生活
我都唔知點解 你可以話我妒忌 但係我每次見到佢地嗰種安逸我個心就好唔舒服
好似一切都已經完結咗 有個大團圓結局 大家一齊happy ever after
但係唔係 你同我心底都知 我地走到只係好彩 可能嗰年企喺我地隔離嗰個 已經冇辦法離開香港
我唔係話所以大家每一日就要好悲傷咁過 只係你有冇繼續將其他人放喺心中其實係睇得出
可能我仲後生 仲有住啲不切實際嘅想像 仲有種浪漫主義式期盼
sorry但係我就係冇辦法過一種將一切拋諸腦後嘅生活 我知道我係冇可能返到去幾年前嗰種純粹嘅快樂
我唔係想講咩大道理 只係見到原來仲人同我一樣咁諗好感動 好似紓咗一口氣咁
某啲過往唔止剩係我自己一個耿耿於懷 仲有其他人一齊分擔 咁已經好足夠
你要明白 移民嘅好多人其實19年係冇出過嚟
只係有個平價渠道拎英國passport先至過嚟,就好似我咁
可能大家都擺喺心裡面無攞出嚟啫
巴打你唔孤單
睇完覺得on9到唔識點評論 成篇野啲邏輯有問題嘅地方真係不勝枚舉 虧你諗到咁大篇廢話
唔知點解你會認為移英嘅全部係好人 你又點分佢幾時移英? 你又點知人地揸咩visa/passport?
就算你係走難過嚟 唔走要坐幾碌嗰啲 都冇資格要求其他人一齊同你苦行啦
作為一個早期移英撚 (未有5+1我就喺度喇 早撚過你呀)
我最撚憎就係你呢啲過咗嚟就扮聖人嘅移英撚
香港人記性係善忘
傷口好左就忘了痛
2003立二十三條
2007香港人就唔記得

我係100%認同樓住的
又係到互鬥分化自己人屌你老母
你應該直屌老鼠屎,屌晒咁多人做乜 9
無聽過,你有無驗討下自己識咗咩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞