作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
成差唔多2000正評

真心癲
以我所見fb,TG,連登入面D永遠只會批鬥自己人(黃又好,非黃非藍又好,身份撚最撚煩,彈開),笑鳩人哋問蠢問題之類,但從來唔會去挖在英藍人(我哋真係好撚鍾香港同另外一兩個page例外)出嚟玩,就算有人挖D在英藍人去fb谷玩鳩佢哋,一樣有一大堆左膠跳出嚟話今日仲分黃藍或move on好好生活之類......真係好撚醜陋。
可唔可以講多少少 係visa唔得定連庇護都唔得?
但喺實務層面上 連月餅咁難搞 有巴打話做英國麵粉大廠 想搞月餅 結果都係過唔到食品法例 因為鹹蛋黃嘅嘅某種物質一定超標作罷
一早都講大部份人都係去呃Passport,呃到手就會即刻仆返香港,仲教訓香港人要愛中國
從來都係人嘅問題 點會用年份反映人格 cls
呢啲post唔駛太在意啦,第一段已經大錯特錯,咩手足打番來,你不如話由中共打番來,由林鄭掙取,大把地方打得勁過香港咁英國有冇比居留權?無呢個咪唔係原因囉

主因係中共違反中英聯合聲明,而英國原本就應該要比香港97年前出生嘅人居留權,因為中國嘈先無比,然後用中英聯合聲明再加美港關係法做定心丸咋
文革期間游水落香港的移民,佢哋有部分後代表示
之後嚟香港都係蝗蟲
BNO Visa、加拿大Steam A都識有人因為抗爭有案底被拒。
庇護更加唔需要諗。要庇護嘅話要有強烈證據證明一旦返香港會被逼害先有可能批。但既然坐完拎得返本passport去外國嘅話,仲逼害啲乜?唔係日日都好似羅冠聰咁係官方認證國安法通輯人士,其他無名手足坐完嘅話,逼害都完咗,冇資格申請庇護的
香港人本質就係咁架啦
2023移英撚就係97後出世啲人
其實睇下我情況就知咩事
我起碼係一個真正可以係某部份幫助到走路後去外國啲生仔嘅人嚟
不過明顯我一到就完全被封鎖壓制軟禁
可以肯定所有人唔知我係咩人
但抄狗勢力係知我真實大約係有啲咩能力
所以我好清楚同佢地有聯繫嘅勢力一定會封我同故意貶我
買黃label有咩問題? 唔係偷唔係搶等特價先買都有得批鬥 大部分用得黃label 既本身都唔係咩搶手而係瑕疵野啦
咁點解97後又可以用BNO Visa去英國呢,其實佢哋根本就唔關事,97後就已經係中國
我都係早走個班
如果有識人準備緊過黎
覺得佢都算好人屎既咪幫到就幫下手
衰格既咪冷淡d問一句答半句
其實覺得睇移英group咁認真冇咩意思
仲表面過睇個人page/fb/ig
你見到個個買黃label個個出post講
好似成班香港蝗蟲掃晒d平貨
其實攤開遍佈成個英國超市可能只係比港人掃左5%
英國本地人都有show off黃label既group
大家都係響英國生活
我又唔覺得要讓平靚正野比本地人買喎
邊個見到邊個岩用咪買囉
雖然我都覺得買完平野要出post呢個行為好撚on9
不過過得黎英國既,少錢個班係英國勞動力
有錢個班帶左好多資金過黎
或多或少都叫自己友
無謂分到咁細啦
其實要咁樣咁冇儀態咁成車掃
當地人應該真係好窮生活好艱難先會咁做
係香港人食開屎先會覺黃label係正野
仲要屌人地搶晒留番d比人(即係佢自己)
咪係囉,睇人地開個post就當好了解人地
每個人感恩/抗爭有自己既方式啦
洗唔洗下下掛響口邊話比人知
呢d野發現左好難番番轉頭架喎
自己暗暗計左偷偷做好選擇得唔得
據我係西方唔同既移民國家觀察
最歧視移民既通常都係移民,而且多數係asian

或者樓主可以去多d唔同地方了解下
唔少過左英的朋友講返,根本唔會/少同移英港人有交流,反而係多認識鄰居/當地同樣移居的外國人。
你無錢喺英國眼中咪垃圾
去 HK Watch搵幫手啦
你諗得出嘅組織都搵過,根本冇用,佢哋冇任何能力影響行政部門決定
有無搵過移民律師?
[BNO 5+1] 有無巴絲因為自己個案底而望而興嘆
https://lih.kg/2258161

我唔知道你嗰case係點,但係有人都批到,畀你參考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞