作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
老實, 你又要體諒,好多人賣了樓,有成千萬唔奇, 收4.x%息都hkd40幾萬一年,再做野一年收入超過50000gbp , 超過50000gbp部分要俾40%稅,咁情況應該冇乜人有意欲去打工, 而且一成為高收入人士,銀行利息記免稅額又少啲
不如你直接返香港支持手足?
//好奇點解英國咁耐都未出現反華示威//
因為英國某情度上仲要食中國水,根本整個西方世界都係政治層面上反華,但中國的惡根本未傷害到一般西方民眾,你睇班鬼仔鬼妹仲玩緊Tiktok 就知。
沒有黃藍只有蝗蟲,早已忘記過去,蝗蟲搞掂就返支港
咁講,圍爐同融入真係無衝突,但更多係文化衝擊,包括racist真係要執,兒登夠大撚把巴叫黑人做力架,喺現實唔俾人笑Ching Chong或者被打已經偷笑
屌,有錢唔使做俾你屌,冇錢買黃色特價貨又俾你屌!

做乜撚嘢姐你?

係人都要生活㗎啦,點樣嘅生活方式關你撚事!
番黎笑班傻仔墊屍底仲爽過發大財
東亞人(港、台、日、韓、中)普遍冇呢D awareness。呢D真係要執。
cctoy 嗰啲全部都係單身毒撚, 佢哋梗係唔正知道成家人走幾大壓力啦

老婆又要湊住細路, 老公返貨倉返撚足12個鐘, 碌鳩連阿尿都冇力, 仲點撚樣出席集會,同幫手腳呀, 時事台啲人諗嘢真係戇撚鳩

full pay 搶貴啲樓就係要安頓好家人, 我而家先知原來是cctoy認為租樓先至叫 好好生活, 咁你班on9就慢慢好好生活落去, 我就已經睇緊呢邊嘅 物業準備買多間收租, 專租畀你班時事toy on鳩仔
終於有個正常嘅回覆
條撚樣都唔係一家大細
依家英國tory支持率低過40%,Tory領導同香港正苦一樣咁離地,不知民間疾苦。

你覺得tory唔係睇中香港人嘅錢,會唔會「憐憫」香港人?政治無道德,tory同香港人嘅關係,係一個互相利用嘅關係。

當年烏干達難民潮,就算唔少中產烏干達難民喺烏干達畀Idi Amin 90日趕走甚至殺緊,英國政府都用咗5年時間先肯畀citizenship,期間由tory政府變labour政府,其他前英國殖民地直情唔肯收。

利申: 覺得下屆大選labour赢係tory抵死,多謝Liz Truss搞死哂經濟
一來,二來唔好話東亞國家,由主要人口多數來自單一種族國家,到英美加呢類多種類國家,真係要時間去令班友明白
你講果d過黎唔駛做果d好多分分鐘97前係英籍依家覺得香港變過黎住,唔一定係咩黃絲,唔係過過都要bno visa ,實際過黎英國香港人係更多
同意,如果樓主肯出去現實世界見多啲人,不論在地港人或者非港人,點都會有唔同睇法
老老實實,BN(O) Visa 只係offer一個移民渠道比「唔中意晌香港生活的香港人」,樓主諗法仲停留晌2019年。
西方國家都冇預香港人「打國際線」啦,帶錢來好好生活,有能力既就搵decent job融入社會。
好多係讀書名義,然後帶埋屋企人過去。只係想講連d小鎮都赤化得好勁

見你華人樣,就句句putonghua,我特登扮聽唔明,要佢講返英文

Come to England, Speak English, As simple as that.

利申: u of exeter exchange,冇諗過移民
暫時未睇其巴絲留言
不過作為英撚一份子,樓主真係講中哂

佢提到班出名人血仆街
其實可以真接開名
有漏咗大家可以補上:

1. 鬆仔
2. Banana property
3. 英姐
4. 走佬去UK
5. 正嘢冰室
6. KPI Fiona
7.
香港人呢個名對係住係英國既香港人黎講係一個紅色警示。
香港人最鐘意呃鳩香港人。
所以算鳩數。
自己盡力埋鬼佬堆好過香港人堆
I mean咁多中國勞工influx,d英國藍領唔會抗議佢哋搶資源?
放鬆啲啦
又唔係同鬼佬講普通話 你去uk啲香港餐廳有無扮唔識廣東話 跟住講come to England, speak English, as simple as that
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞