作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
做好自己算
但係大英就係想要呢D錢多唔休做既人
心入面學伍淑清講咗無數次放棄香港人
諗過好多次不如唔撚好理香港
靜靜地喺英國生活,最多下次投票踢走保守黨
但望住一班走唔到嘅friend,望住每日法庭新聞

我真係做唔出
2021年嘅移英撚,同2023年嘅移英撚
差別在?
冇咗當時怕香港被新疆化,好似東德咁而家唔走冇得走嘅匆忙
冇幾多個識感恩仍然有自由,自私嘅人比較多,覺得移英係理所當然,係英國政府欠咗佢

當然我都要講唔係每個香港人都係咁,只係我眼見嘅香港人好多都係咁
藍黃都係戇鳩
普遍香港人都係賤種係不爭嘅事實
完全明你講緊乜
在英港人冇辦法團結到
一單還一單啦不如
英國其實未負返個歷史責任
明白巴打有心想出力。不過真係做好自己先再睇下點幫一D身邊同有需要既

水班condom坐監,自己就爽歪歪
乜而家先睇得出?
二等公民其實同BLM一樣
唔係一句BLM就可以令人尊重你
自己族群一言一行先係導致自己變二等公民嘅主因

至少二等公民都有表達意見嘅自由,我講出嚟只係希望班移英撚諗吓自己過嚟英國係為咗乜
華人DNA係咁。唔好太上心
試吓唔好講移英撚,可以叫移英港蝗
得好少真係唔休,有班退休老人賣樓去就揸住一大舊錢嘅

錢多唔休做果班有bc/外國passport反而唔急住走
同過好多英國人傾,佢哋都覺得英國要為97負責任
但奈何當時政治環境唔容許英國咁玩
況且世界各地嘅政治都係好醜惡,唔係一人一票有民主特別香
民主國家政黨輪替係我哋啲井底之蛙要慢慢適應
樓主唱衰移民真手足,係5毛定PR
而家先知根本大把check 哩咩
cheap
2023年仲講黃藍其實好on9,始終每個人定義黃藍都唔同
不過為咗簡單化先繼續用黃藍嚟定義同路人
我係五毛藍絲分化撚
一早知,只係講唔講啫
冒著俾連登仔話瞓撚咗幾耐嚟講心底話唔易㗎
奈咩何?其實冇乜必要為個政權兜
政治day1就係咁㗎啦?有幾醜惡呢又
講個哋字做咩可能你井底啫,未必個個都係嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞