作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
我見更多係揸車嚟
一兩架滿載手推車要用車運走

你個咩事實嚟
明明港英係教五餅二魚 與人分享
我唔明班家長級細個果陣係咪讀屎片
咁樣你身教做得差 校網再好都無用
好多英國人都對政治冇興趣 你成日同人提香港做乜春 人地都冇興趣知你地d野
仲有黃標貨我見鬼佬都係一車車咁掃
世界經濟論壇嘅plan嚟
bno撚一代二代
同支支大和解好耐
仲有獅子山梢精神,唔怕!
最好笑係,有啲人去左英國之後開啲fb page分享生活。一開始話走難,走難帶到咁多野去。
近呢幾個月香港開返關,有啲可以返香港旅行嫁喎。走難喎
仲有點解講飲講食就一定係移民freerider?
我讀書有好多國際學生都對香港冇認識 (唔好以為香港個朵好撚響 大部份其他國家人跟本冇認識)
我整d香港野食請佢地食從而令到人地對香港有興趣
到時我就我可以再解釋多d比佢地知
加油
雖然我唔係移英撚
但好認同你對大部分香港人好西既諗法
好人係有既,但香港比例好小
由頭到尾都係班自私L水年青人出黎為所謂既自由去幫班自私L爭取自己想要既野...... 所以俾人拉哂個班係最L慘, 然後班仆街過哂英國飲飲食食,但又要光環唔認自己食人血饅頭
呢個純粹係20-21年左右既潮流
呢個潮流到左23年已經過左都已經無人再講,再講走難盞比人笑到面黃
當年八九六四後都有一大棚大陸人借政治名義晌各國拿到居留權
自已上網搵下'六四血卡'係乜
老實,移民絕唔易,早年來港新移民面對好多歧視都努力融入,我真心尊敬佢地,反感只係近年自已新來重高高在上 '殖民'過鬼佬個一批
呢幾年事件變化好快,我會視為初期調整期,網絡年代移民其實已經好過九十年代連idd都係剛有年代,捱過初期幾年就會有好日子
成個討論睇到好多人淨係用自己睇到嘅野 = 全英國發生緊嘅野

根本 london, manchester, glasgow... 甚至其他 city 仔 town 仔,所有野可以好唔同,成日見到啲人話啲 local 點點點,然後第二個反駁話唔係喎,係點點點 完全係低質討論

視野唔好咁狹窄啦,講真就算香港,港島人、九龍人同新界人唔一樣都一直有人討論啦
唔駛理佢,如佢所願,起完佢底,佢白卡黎
食屎啦 屌你老母移民狗

你咪又係諗住企喺道德高地拎下貞節牌坊

實情係你食住人血饅頭做移民狗
Is it moral to buy reduced or yellow-stickered items if you can afford to buy them at full price?

https://old.reddit.com/r/AskUK/comments/uhhoup/is_it_moral_to_buy_reduced_or_yellowstickered/
遲過我移英嘅人係垃圾
5毛唱衰移英香港手足,請大家無視
唔可以買特價品會唔會誇張咗啲?
真,有幾多個仲有睇香港新聞?
睇下法庭線,再睇下啲人嘅英國新生活,個落差真係…
吓,啲黃KOL係咁諗㗎喎

你條傻閪知唔知自己講緊乜?
其實真相係英國對人好 但唔係班香港人。係對烏克蘭人 有大屋有食物有免費電有酒店住 但唔關你事 識好多烏克蘭人本身有錢都走嚟拎福利
英國要對97年前 以至其後代要負一個責任 至少提供住屋支援先 唔駛你俾屋 淨係有啲政策幫手已經夠 你老母 依家 bno 同外人無分別
下下手足前手足後,攞住個道德高地見人就屌,用移英年份黎屌人,同你一齊黎就好人,遲過你就衰人,明明自己最分化就怪返自己人唔團結
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞