作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
有能力嘅人,喺呢個咁艱難嘅日子,適當時候買正價食品,留返啲黃label俾真正窮到需要靠特價貨嚟維生嘅人去買
係一種常識嚟

你可以拗臨收鋪先買都俾你屌有冇搞錯
明顯地唔係講緊呢種情況
以下係一張喺某谷見到嘅圖,想問吓佢買到咁屌唔屌得?
97移英撚好憎你地
「2023年仲講黃藍」嘅真正意思
第一次見媚英撚咁撚大口氣
二等公民好唔好做
移民前輩睇唔起後輩 自己移民都移得高尚過人
樓主我好掛住你
香港而家冇哂你呢類人
香港人本身就自私撚基因
係佢地自己唔願意承認姐
個個有著數緊係拎左先,拎唔到就打爛佢唔比其他人拎
無得咁講嘅 咁本身bc果班夠可以話唔鐘意bno嚟做cheap哂個場啦
14年嘅移英撚表示
19年打後嚟嘅都係蟥蟲
香港人咩質素其實大家都心中有數
無期望就無失望

你做咩都教化唔到d cheap 人仆街傢
做好自己就算
連去邊度移民都有得自high

英國都唔少人急停調頭甚至乎係逆線慢駛 無啦啦cut入bus lane衝前又有 一大班靠導航揸車係round about前面連cut幾線都有

咩急停上落細路真係小兒科 有啲好心少少嘅咪上一上行人路再放低啲人 唔係嘅就兩線變單線 班友連買份take away都會照泊架車係門口啦 你未見過非Asian咁做?定係選擇性為抽水而抽水?
正解,就算團結到實會有人搵你笨柒,有時都係避之則吉
人地真金白銀買有咩問題
你走已經辜撚左啦 講閪咩
幫樓主push。
搖旗就導致BNO visa出現,痴撚左線。
你自私唔洗咁大聲講出嚟
有乜問題?
自由市場人哋鍾意買乜都得,除非超市講明要求入息審查,年薪高過一萬鎊唔買得,咁你就可以屌喇
Agree
睇咁多香港人group同冇離開有咩分別
開始你嘅新生活啦 係咁回望過去都無用
我只係想講句老生常談 大家中學都應該有讀過

悟以往之不諫,知來者之可追;實迷途其未遠,覺今是而昨非
96年嘅移英撚表示
97年打後嚟嘅都係蝗蟲
基層家庭唔係食依啲海鮮架
你話搶哂啲麵包 薯仔就話啫
你做咩忘記左班手足
幫手足付出先可以等你移英
無錯,所以基本上好少同香港人聯繫,好多都只系食玩訓既on9 group, 完全唔關心社會(香港/英國),根本就系藍絲..... 一講稍微關民生既問題就潛水

點都好,最重要既都系要做好自己

共勉之
就算香港人唔買都唔代表基層會買
最後過期要擲 咪又係浪費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞