作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
你講既呢類人本身係香港都唔會係最痛最深感受個批人
諗深一層 你當個堆人係香港職場就會係所謂既"世界仔"
樓主只好搵到價值觀相同既先再加多點關懷
利申:單拖撚
高種姓港蝗aka民主鬥士
後半唔認同,
買平野只要係自用唔覺得問題,
樓主以為財務自由就代表可以豐衣足食?

有好多人睇落好似唔駛做,但食緊儲備,
用完就無,唔想咁快搵野做就要慳。

樓主自己一個人走,個思想同後來成家人走係唔同。
你梗係冇見到啲移英港人搶晒成個Clearance貨架嘅肉同埋你講嘅麵包
類比返係香港 有條友特價時段先上倉 會唔會又有呢個爭論?我覺得呢啲咩label一向都係先到先得 而唔係要去比較邊個更有需要 而超市同顧客冇任何道德責任去為咗如果公平地分配黃色label嘅貨物而思考

甚至乎講到慳錢邊個唔想 但係憑咩有錢人唔可以慳錢?你唔會話因為一個有錢人入到餐廳應該比貴啲 而窮人應該有折頭?商家可以為呢件事制定策略 但係放喺顧客身上真係毫無責任可言

當然你可以話佢買完係唔係真係食得晒係唔係有用 但係咁樣就明顯誅緊心
睇翻佢係話”號召”用英國旗所以條賤種應該連揮都冇揮
自己食,食得哂有咩問題
我都唔想英國特登識香港人,因為多你呢啲自作聰明嘅人
講真好正常啫,買特價野唔洗諗咁多下話,又唔係去食物銀行搶人地啲野食。
如果賣唔哂 Morrison要擲哂啲貨你賠翻比佢哋?
以我所知 超市本身會將就過期嘅食物拎去food bank
樓主有個錯誤假設:
就係後來移親既人都有錢。

再有一個以偏概全既思想:
佢自己一個對自己負責,但唔知人地可能有老婆,有兩個幾歲既仔女,有兩個60歲以上既人要養。

所以話樓主唔係5毛,只係人生未去到某個階段,睇野角度單一左。
因為合情合理合法所以乜都可以做
執輸行頭慘過敗家
先到先得,手快有手慢冇

咪就係呢啲覺得自由市場所以唔需要留俾其他人嘅自私撚整臭香港人個朵囉
佢自己一個對自己負責,但唔知人地可能有老婆,有兩個幾歲既仔女,有兩個60歲以上既人要養。

所以話買黃label唔係自私,只係人生未去到某個階段,睇野角度單一左。
中國人買奶粉咁,
一樣係超巿比佢地買,
佢地又係用得晒唔會掉,
支那基因真係呃唔到人
我明你好心,但你不如了解吓個英國社會有冇norm 覺得呢啲係應該俾窮人買先啦,冇嘅話呢啲就係你自作聰明,冇事自己切賓周
做好自己已經夠
屌 你唔好on9啦
講撚到香港人賤撚到仆街
英國本地人咪又係做返同一樣野
黃label 本身特價貨
重要好似你咁講讓俾有需要既人?
我點知邊啲人有無需要
你用錢果震又唔諗下其他人有無需要?
乜撚野都係你自己覺得
多鳩餘 最撚憎你呢種人
開口埋口都係拎手足開頭 就當攞正牌咁去屌柒人
重有班濕鳩youtuber 靠refer code 維生
垃撚圾
咪就係
佢根本就係一個垃圾毒撚
英國啲homeless好撚臭串
你俾野食佢地 佢地唔要 要錢架
屌佢 根本傻鳩一個
林太係放火, 或者係叫人放火果個, 唔算係爭取掛

其實係無人爭取到, 只係隔離村見你可憐先比個靚OFFER

唔通烏克蘭難民又話俄羅斯幫成功爭取咩?
睇開啲啦
做多啲實事
日日流連TG谷連燈打飛機有撚用咩

你真係咁撚關顧班手足
當初就好落場勸佢哋咪撚送頭受靶啦

真金白銀買特價野都俾你屌
真係痴撚線
拿我完全認同仆街野例如打爛電視去退貨果D就喺邊度都唔應該做,而果D畀人屌亦係應份嘅。但我想了解下如果就你所言買黃標商品而冇將其留畀有需要嘅人係叫蝗蟲行為影響當地人生活。咁你黎到要搵地方住,業主揀租客揀咗你而令一個local要搵過第個盤、你啱啱買到一班火車最後一個位,咁呢啲又算唔算已經構成咗影響當地人生活嘅蝗蟲行為?你又點知有冇人哋有需要過你?

即係將成個居留計劃講成同抗爭無關當然係錯,但係抗爭訴求從來亦冇一條係叫任何外國畀居留權香港人喎。而尤其英國出得個visa同時亦有自己國家面臨勞動力長缺、脫歐、同埋歷史責任嘅因素喺入面。有人做仆街野,咁就件事屌佢當然合情合理。但你亦唔可以淨係抽出抗爭呢個其中一個層面就用黎規範曬所有移民嘅人應該做乜又唔應該做乜,繼而又上鋼上線去屌話呀香港人真係好令人失望囉。
一句講晒鬼多過人
老實講我相信你講(水人)呢句野
我認為係陰鳩啲手足或殺咗唔小手足嘅勢力
玩鳩你地而傳比你地講嘅
我個人睇法你地自己都中晒計人地黐埋你地度只會全部陷家產
cctoy:自由市場吹呀
cctoy:窮撚唔會買海鮮
cctoy:樓主自作聰明
一篇文引晒啲支那基因嘅cctoy出嚟
2021年BNO VISA先啱啱出, 係唔係講無用LOTR走難咁走就係"後移英撚"?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞