作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
唔撚使可憐呢班homeless㗎, 睇撚住佢攞住啲錢入去買煙, diu, 我老虎仲話要俾多兩磅佢 我叫佢以後唔撚使畀
Labour 蜀中無大將,不過事頭都幾撐。
經濟方面而家係滯漲,邊個上或者加減息都死。

我個人Outside the box既諗法係希望香港人多多帶錢過來,最好香港人之中有人係識日文既,發掘下同日本既貨物貿易,唔好浪費英日自由貿易協定。
好多香港人本身個格就係蝗格。
但會對外同人講我係香港人拎一種優越感。
而家香港係越黎越多呢啲人。
可能cctoy佢哋認為 Tesco club card price 都唔應該用, 用正價買先至係融入英國生活
其實支那勞工真係唔多,係多人讀書但係廢國玩working visa難度高過好多地方,除非真係勁到曉飛而有公司請你先至可以留,唔係點解在英支那人會咁葡萄BNO Visa呢,起碼轉工在居留限制少好多倍

Ask for change 個班晌超市坐一日分分收到三四十鎊,所以我死都唔比。街頭唱歌我都仲可以話有出錢出力,比少少散紙無所謂。
因為東亞太homogenous,dominant race佔人口95%以上
無錯,問題係長期生活晌單一種族地方。
巴打,做好自己,用心對人,用心睇人,總會分到好同壞嘅人,共勉之
以往中國人普遍都係做飲食業,掂唔到本地人個範,更加變成(食既)米飯班主,自然唔會覺得佢地搶資源。
咁以前我仍在香港的時候
我都有在職貧窮嘅問題啦
咁又點姐?
有啲乜嘢問題姐?
叫你老虎咪撚傻
我女友開頭俾野食佢地架
佢地唔撚要 淨係要錢同煙
佢地食完野黎手就扔落地
影響市容 垃9圾
呢個真係無得講,唔好話東亞,世界上都好少地方玩民族大融爐,呢個無得怪但係真係要執
睇嚟真係冇一個係幫返香港人
有咁多?
平時唔覺有人俾錢佢地
無錯
一定揾外國人
明買明賣 極少呃你
大條道理 先到先得
Tories帶頭幫香港人移民英國點解唔投得佢哋?
人哋有話齋投Tories唔投其他咩

現實呢邊真係幫返嘅都有唔少,獌堆CIC已經係實例,當然而家作用有限,但係需要時間去變得更好
支持labour 同支持英國奶返共, 有咩分別
成post 你講既野我都好同意, 唯獨係呢句

係uk 既支那人最撐就係labour,
你同佢地簡同一個黨, 你自己反思下

利申: 知道BNO 係兩黨共識
香港閪客去到英國一樣閪
住咗接近兩年,生活圈子local 朋友多,香港人敬而遠之

利申:喺英國做retail
其實外國人呃你嘅都有唔少,以前返工講到乜乜柒柒呃你入去做,到有事嗰陣咪一樣唔撚幫
中國黎的WORKING VISA有唔少都係做工程, 仲要係DESIGN嗰邊, 本地都唔夠人, 點會有人COMPLAIN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞