作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
咁英國應該歡迎拎住舊錢買樓,消費個班人多過走難窮L。英國本地人生活唔到,就係英國政府要解決既問題。

窮L有得走,有少少錢既人又去,打和啦 super唔
落到英國覺得遇到既香港人好nice
移民撚不嬲=狗黎
5眼出救生艇最錯淨係收晒啲有錢港豬藍屍中產
益左班垃圾
無受助既依然走唔到
太長,有冇Ching用20個字做總結
唔通要班係香港樓同錢都冇、但又要去攞福利嘅香港人咩
仲有一班kol 而家爭住做內容農場
lm
你想攞都冇得攞 又喺度鳩噏
香港人民族性就係咁架喎支那人仲團結過你啲黃絲豬。上面有巴打講得好啱,識親啲甩皮甩骨嘅都過晒去樓主唔駛擔心喎…班撚人拎到bc之後就會回流香港做高級豬
你咁啱身邊無人care姐 我身邊人人都仲care

做好自己 好好生活
兩樣都歡迎啦
華人咁乖,一定唔會街頭搞事,有邊個政府唔鍾意順民
第三先參與英國社會
唉 算把啦好心
其實香港人就不嬲都咁低質
只係2019咁岩得咁橋唔同光譜走埋左一齊,同埋有共黨依個大敵人
先以為大家好團結高質
去返個人層面根本出曬名自鳩私
你講嗰啲移民邊個國家都啱用
無論美加澳 或者 大灣區都係
香港人嘅本質唔會移咗民就變
又一件五毛
大家都香港人,咩人唔知咩
撞少我兩嘢都好啦,仲主動關心你
做乜一到英國就變咗“為人善良”
... 唔覺得好假咩
單單回應下BNO5+1係唔係手足打返黎

BNO5+1係因為國安法出咗黎,但手足無爭取國安法,所以下5+1唔關手足爭唔爭取事。

打個比喻,有人放火燒樓,消防員去救火, 救唔掂但出盡力又唔放棄,跟住放火佬見消防咁落力就放炸彈,成棟燒晒, 最後隔離村OFFER平新屋比住客們搬走。就話消防成功爭取搬屋機會,講唔通嘅。
消防努力有目共睹,但唔可以話佢地成功爭取新屋嘅。
我嘅結論香港人都係過下半世係佢哋嚟講最好嘅選擇
所以我開咗呢個POST

『歸家post』BNO VISA 申請資訊 (36) 睇名––1997年7月1日後出世申請BNO VISA
https://lih.kg/bvbQJvU
4年了, 選擇咗離開就休息下。

64後走難到咗香港嘅,做到咪每年去維園"今天我",今日無得再維園玩火,咪靜靜地生活囉。

你都唔好太執著,小圈子一盤散沙做到嘅好有限, 試下放鬆生活。
TLDR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞