作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
Over左 唔只香港人係咁 你有去過外地生活既話會發現基本上大多數民族都係專重鬼佬 但歧視自己人加其他種族 何必要將量度香港人把尺放咁高
依D咪衰
中年嗰班一來,更重要係後生嘅兄弟姊妹嚟到廢國去融入去生存另闖一片天,同埋呢兩年新成立嘅港人組織用盡方法去打破 「香港人幫香港人=揾人笨柒」呢個非常狹窄而且無助港人團結融入嘅思想

已經唔講成堆PKOL無名無姓,講到移民班友點點點又喺度恥笑又盛,我覺得呢堆電唐怨婦PKOL撚根本有毒,真係親身走出去現實世界,會發覺有啲嘢真係兩回事
感覺係好多近年移民真係唔多做好準備
九十年代移民藍又好點都好。公道講句當年移民的人反而會做功課仔細好多
同埋會有心理準備,一下子由本地人轉成新移民身份,唔好睇少個轉變,好多野要重頭習慣
如果你真係抱住走難心態,真係學下烏克蘭人,舊年幾百萬人走去西歐各國,女人都照打工,知道自已位置,乜野都肯捱 ,晌英國的朋友更加冇理由唔知,英國都收留套多烏克蘭人
Visa錢只係2500
3萬係nhs fee,係冇得免費用公立醫院
不過咪當3萬買5年醫療保險囉,全包嗰隻仲要
都唔算太貴嘅
先到先得大晒喎 你理得人地拎去邊
佢地好勤力
我好尊重烏克蘭人 更尊重收留烏克蘭人既香港人
我講緊你果句「英國人一般都係買即日所需」呀 咩搶黃標啫
屌班屎忽鬼係當周圍人水泡同工具
見熟左架步 或者 你對佢無利用價值 就當你condom
雖然我信總有好人 不過屎忽鬼佔多數
其實都唔關幾時移民既事,大部分移民既家庭都係為仔女讀書,之後又要返香港探親,驚到時返香港會比人拉,變咗大家都唔想再參與同政治、抗爭有關既野。

好多在英港人都會問,嚟到又可以做啲咩去繼續場運動。其實如果大家有心做既,點會冇,大家只要盡自己能力,例如出席完啲集會,可以認識下身邊一齊出席集會既手足,大家互相勉勵,交換下訊息,keep住團火。

平時有機會同本地人傾開計,又可以同佢地講下香港問題,好多本地人都知香港2019場運動,但其實運動入面好多警暴、警黑合作既問題、同埋點解會發展到香港人要離開,佢地就唔係好清楚,因為佢地係新聞係睇唔到依啲野。

其實仲有好多係英國既香港人都努力緊,想係英國延續場運動,雖然大家都唔知結果會點,但至少唔好放棄,其實冇話為左生活就唔可以抗爭,兩者係可以並存,嚟到英國,已經係多左個自由度,可以去做一啲係香港做唔到既野,要好好珍惜依個機會。

如果個個嚟到,都係話唔想再提、唔想再諗起啲傷心事,只係想盡快融入英國生活,依個就係中共最想見到既野。
中超好多老香港人開
有見過門口派大紀元
都有班係大馬華人開
入好多東南亞貨
都請好多新黎香港人
唔使咁武斷

淘寶個班就食屎
大撚把人仲淘寶去英國on99
事實係
香港更需要你
起碼我身邊幾個都係咁
19年佢地唔係話藍 但都唔會出聲
因為驚影響到自己 連聲都唔會出 自己滅自己聲
一發現有得走就即走 走左就無再理過香港
就算理都係講下香港而家幾衰 想話自己好彩走左
呢類自私自利既人係佔大多數
而且佢地係唔會覺得自己有咩問題
雖然老實講亦好難話佢地真係有問題
2020年移英撚:2021年移英撚係垃圾
支那人基因唔意外唯有百忍成金
加福利對社會有咩利 除左養一班懶人令佢地更加懶之外
連登都大把啦

香港一有咩事就係到笑
咪玩啦 大把鬼婆搶免費野特價野仲撚癲
自己遇到仆街就當其他人都係仆街
一如去烏克蘭,可能後面送貨渣車冇渣槍上陣咁型,但一樣係做緊野,一時三刻殺唔到番去,都可以盡自已力量將香港實況傳開去
但呢句嘢本身有邏輯悖論
佢係香港人 你信佢定唔信佢?

其實大部分事情唔係就咁貼張label
話乜人係好人乜人係壞人咁簡單又天真的
每件事都要按實際情況思考

點解咁多奇奇怪怪嘅觀念
又成日一碌9打一船人
就係唔思考就jump to conclusion
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞