作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
唔打工唔緊要,英國有20%VAT
買樓收租又好,買股買債收息又好,存款收息都好,收入都照計入入息稅上面 - 即使一個人唔需要再工作,也一樣有大把位俾英國政府抽稅。
唔好睇咁多黃世澤。乜那都熱狗、流正、BNO visa 係佢爭取返嚟領功呃 view 同 subscribers,燈咗唔認就鬧晒全香港人、美國人、全世界人係熱狗,佢先係正義代言人。明明德國舒爾茨奶共,係都要話佢硬,一批評德國或批評拜登成日出口術講嘢冇句真,佢就話唔認同或批評嘅人係熱狗、流正account 。
聽少啲佢9up, 個人都正常啲
真係好諷刺,越激嗰班越有需要走,偏偏走唔到。
講真,如果真係純人道立場,就唔會設咁多關卡,又BNO或畢業年,偏偏無政治審查,唔好自己呃自己外國係恩賜,由頭到尾只係各取所需嘅交易。
要好撚出名嗰啲,羅冠聰呢種LV咪得,唔收就畀人唱假意支持民主,無名英雄WTF。
講開又講,英國佬都唔係好人。BNO遲遲唔平權,要香港人唔制裁香港狗官,仲要畀佢哋BC
講開又講,英國佬都唔係好人。BNO遲遲唔平權,要香港人嘔筆錢出嚟買visa都算啦,但遲遲唔制裁香港狗官,仲要畀佢哋BC,唔理香港人,唔公投,為咗同支那做生意,就咁成個香港畀支那
的確係笑話,因為至少加拿大就無講過,所以睇D自作多情既香港人真係好好笑

睇連登加拿大po見到唔少,明明無衝過又無被捕,走出黎嘈話咩點解救生艇都有限制,首先加拿大無講過係救生艇,然後救唔救生艇都唔撚關班freerider事啦
英國佬根本唔係咩好人。為咗同支那做生意,可以唔理香港人,就咁將香港畀支那,仲要遲遲唔BNO平權,遲遲唔制裁狗官,唔審查藍屍,唔幫過咗嚟嘅香港人追支那MPF
事實係大多數有需要嘅都申請左asylum
梁頌恆係美國申請asylum
許智峯留左係澳洲
羅37係英國申請asylum
even好多前區議員都已經係英國申請asylum
所謂救生艇只係順便比free rider同普通港豬低成本移民嘅方法
唔存在咩本意係用黎救手足呢一回事
係撚天真
你當萬稅之國流
黃世澤、陶生鮑偉聰係咁content farm, 官能刺激聽眾 subscribe 佢哋channel, 課金同呃views
但無助香港觀眾平心冷靜理性去睇政治。香港觀眾一味KOL9up乜,就乜都信晒,唔自己獨立思考,究竟人哋外國政府係咪真係咁諗,又唔check 下或忘記咗敗登以往個底有幾花,成日齋up stand with you 班KOL 都可以幻想為態度轉硬。
呢樣就係真
睇黃世澤睇到short L咗,乜人都屌熱狗、流正
早一兩年就當正自己係local批評移民?

喺人哋嘅眼中你咪一鳩樣
講緊買黃label
真係完全唔知有咩問題

有時到期嗰日仲係勁多貨,就知根本賣唔出。咁多貨香港人就算買咗,當地人都照買到。

反而你唔買黃label買正常嗰啲嘅話,黃label就會抌。
根本唔買黃label先可以減輕food inflation,個個去買黃label冇俾人抌需求咪減少囉。用吓個腦啦
根本唔買黃label先會加劇food inflation
幾面睇

有好多手足係申請唔到asylum
靠救生艇走呢個係事實
有啲閃咗去外國在地無了期等批
一有救生艇都即轉
可以立即去做嘢正常生活

而喺外國政府角度嚟講
佢梗係想啲專業人士或者well educated 嘅後生去
又或者最低限度帶啲錢嚟而唔係真係難民

所以討論人地係咪free 唔free rider
有時係幾自以為是
無論係政策制定方還是受惠嘅手足
睇法都唔同

=== ===
另 成日話港豬低成本移民係相當犯駁

如果係港豬
就根本唔會認為喺香港繼續搵錢係問題
港豬會認為「唔好激嬲個政府」就無事
亦唔捨得香港嘅高薪厚職

佢地一係就原本已經有能力移民
一係唔會想移民

在我睇嚟呢番說話真正想指嘅其實唔係港豬
而係有明確立場
但唔參與或者唔同意肢體抗爭嗰班
將佢地降格分化為港豬

製造二元對立嘅局面
一啲啲啦
https://www.theepochtimes.com/hongkongers-seeking-asylum-in-uk-feeling-hopeless-after-no-approval-update-for-over-a-year_4716548.html

According to the Home Office, from the second quarter of 2019 to the second quarter of 2022, a total of 249 Hongkongers have sought political asylum in the UK. So far, 18 cases have been approved, 35 rejected, 52 withdrawn, and the 144 others are still pending approval.

但個成功率同時間令人絕望
講政見睇下你係公開講定私下間講

我去咗英國嗰三個星期
第二日已經冇晒忌諱喺超市同個香港移民朋友傾電話講咗成個幾鐘
你真係會feel 到冇咗喺香港嗰種恐懼氣氛

就算你話喺London
食飯講政治敏感嘢講到大大聲
啲人都唔得閒理你

大家已經有咗共識,喺香港見就唔會講,喺英國見就大大聲討論都無問題
屌你老味臭閪買lidl關你撚事 特價貨唔係你買就我買㗎啦,我唔撚窮得? 屌你買冰島使唔使俾你批鬥,你都係快啲冚家剷啦
我唔撚窮得?買特價有咩問題?使唔使批鬥去冰島買frozen food 搞到當地窮人冇得食飯? 屌你擺得出嚟,唔係俾我買就係你買㗎啦 關你撚事咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞