作為一個移英撚,我最憎就係移英撚

826 回覆
2101 Like 315 Dislike
咁當然有。好老實講,呢啲情況惟一幫到手嘅就只有律師。
但,並唔係每單case都搞得掂。比較輕擎嘅case,好似只係判社會社務令嘅非法集結、蒙面法、因為管有索帶而告「藏有工具可作非法用途」呢啲相對上咪問題少啲;如果係有行山仗或雷射筆而告嘅「藏有攻擊性武器」就難啲但仲有得拗;但其他嚴重啲嘅案底,好似傷人、襲警、縱火、管有𠝹刀、火魔、暴動呢類,唔撚使諗一定冇可能
你用tesco club卡就係唔啱
我有咁諗過, 所以淨係賣咗一間香港物業過嚟
其實一般人都係啱就買
買得多唔多視乎係啲乜同食得幾多

好嗰啲帶子蠔咁 一人隨手都可以食一打
又或者菜果 通常到期都唔會即壞可以放多一排
呢啲係會多人買

而嗰啲麵包蛋糕擺唔到又食唔到咁多
就通常堆晒喺度

黃標呢個話題喺本地都係一個無休止嘅討論
因為大家都唔會知你唔買最後係去咗有需要嘅人度定垃圾桶

但如果話呢個係香港人嘅問題
就只不過係根本無認真了解過事情嘅本質
你睇你講真話都有九個負評,cctoy 真係一班垃圾,個個都冇腦
佢地不願面對

自己睇下出面黨媒點樣嘲笑你?

你自己出醜算啦,咪搞到所有移民英國香港人都無端受害

好多過咗嚟一段時間開始只係想平淡過生活

更多只想遠離香港嘅是是非非或政治鬥爭

佢哋寧願關心自己住緊嗰到嘅新聞多過香港新聞
因為佢哋都知道對於香港發生嘅壞事,冇嘢可以再做到
搞集會都要有大台,英國唔似得多倫多溫哥華可以成個town都係香港移民,大家都住得好分散

唔出聲/淨係講邊度超市有特價嘢/人哋唔理政治post 就等於無視一眾前線手足嘅付出?

老實講佢哋唔喺香港再出事嗰陣出嚟幸災樂禍已經當幫咗忙
留喺香港班人日日追Mirror、刷連支那都上得畫嘅所謂黃電影嘅票房,再唔係嘅就去日本旅行,個個娛樂至死啦
留港撚都唔再抗爭,絕大部份已經跪奶港共支共,反而樓主就要移英撚繼續keep住反支共港共,簡直就係皇帝唔急太監急啦

樓主唔好以為移咗去英國後就一切變美好呀,大把限制民主及國民自由嘅政策、法律等緊英國政府推㗎,最近期嘅online safety bill唔知樓主有冇出嚟反抗啦

去到英國就疊埋心水融入英國社會罷啦,唔好以為自己仲係乜嘢香港人,自以為高高在上為英國人付出啲乜啦
老實講我main focus唔係想要乜嘢自由

而係想要一個上至政府、下至平民皆尊重法律,做事有規有矩,擁有良好法治意識嘅社會

如果一個地方唔能夠做到"天子犯法、與庶民同罪",你俾我好似印度嘅民主自由我真係唔恨
以前喺英國生活過
最近亦都返過英國一排

咪以為我真係想像到英國有幾美好

我返咗去三個星期,第二日已經融入咗!
咁你有冇出嚟反online safety bill呀
有冇身體力行去撐同支援倫敦遊行呀
不如你問下嗰度啲人先
嗰度啲人反緊、遊行緊喎
你連英國當地人係點諗都唔知
罪犯自身條例係三個月獄禁以下先有用,反送中嘅判刑有幾可會判少過三個月啊?
都係有bno group 我先知咁多香港人係on9
我以前覺得啲人做多我十幾年人
柒極有個譜

有錢嗰班都算
冇錢嗰班咁大個人唔識計數
做乜撚嘢
其實香港人本質就係繁體支那人
基本上有D錢既都一定係鳩屎人
應該得1%香港人係你認知既香港人
不過果班應該都
其他既有小小利益都會出賣人
同埋搵水魚一向係香港文化黎
香港有乜出名?咪偷呃拐騙
都係嗰句,他朝如果我真係返英國生活
會盡量學習及了解當地人諗乜
始終自己都走咗超過五年時間,呢幾年有啲嘢都變咗,例如多咗好多人用卡俾錢,有唔少鄰居都因為治安關係喺屋內/門外裝CCTV

我返去嗰三個星期
已經同咗幾戶鄰居打好關係
又搵返當年嘅local大學同學食飯
期間我知道香港發生乜事但暫時都抽離咗冇太大感覺
我搵過身邊幾個大學時識嘅香港朋友傾呢啲但佢哋大多都覺得冇嘢可以做到

我自己唔係盲目撐英國,但亦都好痛恨香港當權者做嘢冇晒規矩
對住一般市民就口講有法必依,自己高層內部就破壞法治
有邊個會諗到壹傳媒所謂詐騙可以判5年? 有冇人會諗到爭取勞工權益會被指控勾結外國勢力?

近日喺FB 睇到一篇KOL嘅分享,尾二嗰段,值得深思:

【傭仔澳洲日記】傭仔|我最思念香港的是……
https://hk.epochtimes.com/news/2023-03-09/18405262?fbclid=IwAR2oKkuVKpSi2_FI_y8JwAhYJuZM0zlpEkULr81WHzSJaVpy-zPHXJ_lj8s

PS. 本身喺嗰邊有屋
移你老母,香港已經是福地了
你真係有精神病
但你引用一句天子犯法、與庶民同罪就大獲了,句野都幾有中國果種含糊不清嘅概念,尤其句野本身都出自一個無法治概念的人

簡簡單單就算殺人都唔一定同罪,但上一句加一句殺人填命乜都解決晒,但屁股諗都知最後要填命得平民
Well said. The truth always prevail.
好多人都好 disgusting.
但無可否認 個 policy本身已經有 negligence既情況下
班好撚威既BNO仲係冇心冇愛不聞不問
既得利益者都上埋街
我都幾肯定大把分分鐘連真相都冇睇過既人
睇開CCTVb既人
啊竟然可以笑到最後
都幾得意
唔怪得佢哋
有本visa同中共打龍通
剝你皮都仲得
真正人權天授,打橫行
就嚟要搞遊行係針對呢班仆街
有因必有果
大家都知咩事
佢班仆街等天收
我就不出惡言既
做人只求心安理得
回力刀中到啪啪聲
1980年代移英撚..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞