NBA有咩球員歷史地位可以排係Lebron James前面?

954 回覆
450 Like 33 Dislike
咁不如你又講下咩叫用身體打波
仲有luka
其實呢度無人反對MJ比佢強既不論咩原因都好,MJ作為絕對既核心拎兩次三連冠應該都后無來者

但除左MJ又真係無人比佢更好,KOBE有五冠,但頭三都係oneal carry, 果陣既技術打法都明顯唔成熟,全盛期簡直係第二個MJ,二連冠時期單打無敵,但係巔峰過後,依然係MJ打法夾硬出手就完全比唔上lebron

lebron除左身體管理得好,體能下滑唔嚴重之外,亦都因應年紀改變打法,而家突破又有背身又有三分又有,最緊要係佢球商高經驗豐富,組織能力比kobe 好, kobe 太沉迷單打,甚至手感唔好都要繼續單打到hot hand,熱血還熱血但以比賽來講唔合理

生涯另一個比較既curry, 的確好撚勁,改變埋成個籃球界球風,但有兩次冠軍係宇宙勇起碼歷史前三陣容,KD拎埋兩次fmvp , 戰績比起lebron無咁靚,亦都無騎士2.0咁有傳奇性,幫一支自己家鄉既弱隊歷史第一次奪冠完成當年離開騎士既救贖,仲要係反cup 73勝既勇士,當之無愧係佢家鄉既英雄。

題外話成日話lebron背叛騎士去熱火抱團,但騎士1.0果七年入面,都等唔到一個好啲既球星幫手,唔想浪費天賦都係人之常情,始終佢番去騎士拎左一冠都算對得住家鄉,騎士呢啲小球市弱隊,又鄉下地方又窮又無籃球底蘊,無lebron回巢都唔知幾時先會有冠軍

不過咁,curry再帶隊拎次總冠軍的話,lebron地位就好撚尷尬
幾好分析

Kobe個度真係中point

話佢沉迷單打 不如話佢好想以MJ方式嚟拎一個三連

或者睇齊六冠

所以就有說法F4個年其實如果團結d 佢唔係驚拎左冠拎唔到FMVP係有機會贏
要砌一隊歷史最強球隊

應該得MJ同FOJ係無懸念入選
屌你啦 你話牙
係難既,但的確時代問題,果陣規矩唔完善,Celtic 本身多勁人陣容強,果陣nba 都唔係而家咁多隊,競爭無咁激烈,雖然八連冠點都真係好誇張,但你話佢僅次於MJ就好難咁定論,淨係張伯倫都公認係個人能力勁過佢,同時都仲有Jerry west,輸總決賽但拎fmvp ,應該戰績表現真係好過bill Russell 好多

佢同張伯倫呢啲遠古神獸已經好難直接同而家比,籃球規則變化太大,佢地打波果陣三分線都未有,咩進攻三秒防守三秒又未有,同現代籃球幾乎係兩種運動
Zion咪係
你又會點撚樣排?講黎聽下

我都唔鐘意FOJ,但打到呢刻top 5 一定有

Oneal⋯⋯

LBJ的確有技術弱點,但佢身體天賦同球場智商足以彌補,再講佢投射係一般,但突破後終結/傳波助攻真係歷史級,一個套路玩左廿年都仲係無佢辦法,以往靠身體既球星老左就好快收皮,但LBJ而家三十尾仲可以咁玩,唔到人唔服

坦白講籃球就係一個身體質素可以彌補大部分弱點既運動,力量速度體重強過你就唔需要咁多技術野,去到Oneal 果種級數就係唔洗識罰球,淨係推入禁區就正面打爆你
叫你講個實質定義啊
唔係叫你舉例
其他人退役既年紀仲可以靠身體打波比起練技術咪仲難,佢既身體直頭挑戰自然定律,又高又壯又快又有爆炸力又有耐力又襟操,連衰老都慢過人,比一般人強太多

再講靠身體質素打有咩問題,上面講既kobe Duncan 真係純技術流?佢地淨係身高臂展都根本唔係正常人既水平,籃球本身就係講身體質素既遊戲
其實同你拗都多如嘅 成日話咩一手一腳搞掂,你答我,公牛除mj外,有邊個有嗰種單打能力先?唔通你叫柏賓/洛文去處理嗰球啊?榮叔嘅單打面對curry去處理又有咩問題先?我都唔明有咩好拗 又話要加埋你d乜精神加成之類
講到好似你睇唔起佢 佢坐唔到第二咁

唔洗下下去踩低人黎托高自己嘅 真正有料嘅人係互相賞識 mj地位穩坐第一 而lbj就算你幾唔鍾意 佢而家基本上都坐二望一㗎啦
又係無睇波既忽然球迷
James生涯後期 3分 中距 低位 樣樣有
助攻王都拎埋喇

仲話緊佢靠身體打波
佢老婆
得一次FMVP,咪衝出嚟
改變? 咁點解得一次FMVP體系球員
你亂講!
kobe靈位排係佢前面
下一年先係。。

MAV大都數人話一人球隊

OKC的韋笑
好多highlight球迷
咁就自己down機討論啦,咁在意做乜好多忠粉
打波唔洗技巧所以咪咁屎
龜縮係東岸組巨頭,入到final都比人請食蛋囉
支那人
証明左季後賽 關鍵時刻唔work

Kt 救佢幾次

Kd 拎埋佢個FMVP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞