鏈鋸人動畫銷量連2000都冇

1001 回覆
292 Like 15 Dislike
動畫BD呢幾年係銷量好差,過萬都少,但爆紅果的都仲過到

但以鏈鋸人原作出名程度,1700真係反映到觀眾唔buy個出嚟個作品
點解唔可以
你唔買代表其他人唔買?
根本用正常人嘅邏輯去講毒撚市場就係笑話
你慣咗唔比錢上網睇
但同時都大撚把人就係會課金買漫畫、周邊、碟
因為喺呢個毒撚市場 銷量就係一切 就係指標 啲fans就係會J銷量

Bd賣得咁撚差 好似誠哥咁撚有錢都唔會投資落去啦
搞手想做個動畫比啲fans開心下咩
明知蝕都繼續燒錢?你估燒衣紙呀?
而家燒日元呀 仲要係幾十億日元呀
投資唔使晒睇銷量做指標咁撚闊氣?真係嫌錢腥咩

公司搞咁撚多嘢咪又係想賺錢
就當佢哋真係打個和 班員工都要食飯㗎
咁講嘅話 點解bd唔可以做標準?
淨係OP搵米津已經洗唔少,仲要ED集集換歌已經洗唔少
你覺得你覺得 而家咪話俾你知你覺得嘅嘢係個笑話囉

係呀係成個業界銷量都差晒呀
但呢而拎一季嚟比 佢差人十倍有多喎點兜呀
講咩marketing之前首先要個ip 有料有潛力撈得起先
你bd賣千七 直接間接都講咗你知作為動畫呢個載體既主要客群都唔買帳 講經
動畫一出 屌得最甘就係漫畫死忠fans
套野bd好賣先出奇
希望中山龍快啲失業
Bocchi初動已經萬七,埋單唔知有無四五萬
無論數字點變,唯一不變就係csm賣唔過2000
其實無人話過係單一指標
真係要講,仲有如你所講既串流平台數據,亦有漫畫銷量、甚至民間統計既twitter討論度、最新話殘留率、動畫獎投票等等

但銷量係有一個實數比人知道套野到底觀眾受唔受

串流係動畫上之前就會買,你可以得知播出前既期待度係高,但播出後觀看數字trend就代表佢實質吸引力

例如5ch就有人統計過CSM預告view數係每集不斷跌

又例如spy family霸權黎講佢BD銷量唔算高,得一萬左右,但你可以從周圍觀察到周街都係anya公仔、cosplay,佢同阿媽係P站2022女角色投稿數係第2同第3位

殘留率呢個有爭議性,但你可以睇到一套動畫佢最後留低既觀眾到底係多定少左
受歡迎既動畫最終話殘留率係會超過100-200%
上年LR最終話係493%,果個網有紀錄以來最高既係動物朋友既1700%

其他仲有宣傳節目既view數都係數據之一,受歡迎動畫
既聲優radio係可以有幾十萬view

數字唔會呃人,真係有心既好多野都可以參考
四五萬係咪ff太多,賣得過佢對上一季既lycoris 都要還神啦
Op ed加埋十幾首歌全部搵依家最紅既人同band去唱
製作公司搵開做大作個間去做
咁都唔夠大cast?係咪要請埋mirror返黎先夠大?
點都係大賺,仲有cd album熱賣都未計
波池公仔賣斷市,我都想幫襯炒家了
Op1同ed1幾入
咁講
你覺得佢出套電鋸人電影會有幾多人去睇
Bd少係咪就會冇人睇
我懷疑隻碟得死忠會買但如果大眾係受既話電影會高票
唔代表冇市場潛力
但都係果句
佢條水擺重落隻碟冇野好講
佢都冇賺唔荒會出電影
我純覺得賣碟好on9
請error夾啲
反噬喎
鬼滅係漫畫奇蹟
畫到咁都可以賺夠退休
劇情前期普通 加上動畫節奏慢
喺速食時代留唔住人
邊忽有跟原作
原作黨屌得最勁就係唔跟原作分鏡
呢個問題係吸唔到新客,1700呢個數係話比人聽,連漫畫黨都唔buy套動畫

咁呢個就係動畫製作既問題,唔應該瀬曬個問題落劇情到
因為之後果啲拆兩季做先夠一氣呵成
如果唔係就會有一季太短要拖長做
真 好on9 55 你真有道理

我都有睇漫畫 前期係典型組隊打怪劇情
起碼要到mkm握壽司 劇情先迎來第一次高潮
但呢個時間點已經流失咗唔少第一次睇嘅人
哩度有一半人都覺得有問題啦
一黎就問靠bd唔正常
係正常唔會有咁多人質疑啦
講到買隻碟黎擺係實際反映市場銷量
咁事實真係
你覺得你覺得
我夠覺得你無比錢就行撚開啲啦
動畫整到電影咁我覺得係唔錯啦,感覺都幾正

其實套野(漫)都完左第1部幾耐吓,我自己D記憶都洗到7788

我諗問題係

有D野要漫畫咁慢慢追....
多D人物背境關係...先有果種感覺出黎
動畫太短,D感情唔夠入心入肺就釘左幾件同伴..然後又換新一堆人物
咁件事比較難感動倒人

同埋戲肉/大顛既位都未到...就已經完左...
成季都又急又短...到喉唔到肺咁....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞