鏈鋸人動畫銷量連2000都冇

1001 回覆
292 Like 15 Dislike
正因為而家呢個年代上網周圍都有得睇,都仲有一堆on9肯比錢買BD,唔係更加證明呢班人係核心fans,願意比咁多錢支持套動畫咩
漫畫、CD其實都可以用返同一講法,上網都可以睇,甚至有D有電子版 / 配信啦,點解我要比錢買?
都係得呢個笑得出
但係惡之華動畫係神作,花開了哦
唔知 要問下有Netflix 啲人
買bd都係儲個盒同特典,係比較貴的動漫週邊,實用低
同你買膠杯文具公仔一樣
1700隻bd咪側面證明左fans消費力囉

實際觀眾都係睇stream或開心版
同理,你聽串流買無損唔代表唔會買碟
當年zombieland saga都係咁
真 好想去波奇依場
但30抽1 真係cls
大家基本盤都一樣(同樣有串流網上睇,基至都真係比錢睇)
咁點解BD既銷量唔係一個指標去作參考?更何況電鋸人BD係可以抽埋聲傻見面會既飛添,你當event飛去既銷量去睇既話,賣得1700張event飛又可唔可以作參考?

漫畫銷量又因為電子書無得參考,BD又因為串流無得參考,咁想問仲有咩可以拎黎參考,先可以判斷到今次電鋸人動畫失敗與否?
原來觀眾買隻碟有錢份架
同股票睇齊咁屈
其他動畫冇串流咩
仲有唔知佢係點賣俾串流公司,如果係點擊率分成制嘅話,以呢個屌佢悶嘅罵聲量嚟睇
應該1-2集最高點擊,跟住就會棄番,尾嗰兩三集應該會連串流錢都會唔多
睇真啲都係bd優先賣姐我估最後點都坐到大半掛
讓個場比人啦生前濫用資源都算,依家死左都仲要生人霸死地
認真角度
Run一間公司
一定睇佢收入來源係黎自邊啲業務/產品
如果睇佢過往啲動畫賣bd係佔一個proportion
咁BD真係好重要參考指標
依家唔係run一間公司,係一個IP
Mappa靠電鋸人搵到既錢,如無意外對街既,依家係得BD同base on動畫人設既週邊
前面都有巴打講,Mappa出個D基本上係垃圾黎,我自己都擸過眼,都真係幾柒
所以我估BD都算佔左收入既相當唔細部分
JC有分係未親生,親生既地下城同炮姐係做得好好
佢地對住龍哥套野打飛機同捽碟
地城係「作畫方面」做得好好
Mappa本身咪一間公司
石頭出糧咩
哦,如果你話Mappa本身,咁唔洗擔心啦
人地有咒迴賺到笑不過兩單case同日而語,咒迴仲有劇場版,個case即刻唔同左,有票房錢
不過依家串流咁盛行,票房應該都唔可以做指標
對堆動畫師來講
同石頭出糧差唔多
唔算TOP都賣得多過鏈鋸人啊
咁點解人地無抽選卷bd都賣得好過你cwm得你一套d人係上網睇?
但佢上左好幾個串流平台
拉上補下應該無蝕本
但係bd 1700真係好柒
你自己係囉
但唔好將自己嗰套套晒喺人地到
大把fans就係會用購買嚟表達「支持」
佢地知bd嘅銷量唔多唔少會影響公司會唔會再投資喺下一季到
同追星狗一樣 毒撚都係知數字係代表一切

仲未計今次有線下event 吸引力又大咗
咁點解今次bd賣得唔好呀?
咪就係因為啲人買唔落手囉
搞咁多借口把撚呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞