鏈鋸人動畫銷量連2000都冇

1001 回覆
292 Like 15 Dislike
無得參考cwm永遠都唔會錯唔會輸架
公道
起碼戰鬥畫面精美 唔係啲19 3D/無速度感既戰鬥先
吹到神作
不過要比錢買不了
BD而家好明顯係人氣指標,賣得好未可以長做長有,鏈鋸人原來應該係諗住可以做到鬼滅,咒術咁,而家賣得2千都冇,點出下季
Fool me once shame on you
Fool me twice shame on me
今季唔駛蝕 下季(如有)就唔知有無咁好彩
但連bd都賣唔出
仲講咩有人氣
好有人氣但bd無人買?
唔洗咁快入我 電鋸人其實我都只係準備睇
我只係覺得用BD銷量 同tvb睇收視差唔多
當然你話其他動畫都一樣面對同樣問題 依點係冇錯
我想講只係針對果位巴打講 好多動畫商係用bd銷量決定投唔投資黎講姐

viu都有好多廣告比佢地 單以收視計其實唔高
當然唔可以同日本個動畫市場咁比
只係廠商個標準係咪唔應該只集中係BD銷量上 真係問句黎
cwm賣得多過手機俠幾百隻 當贏啦
一套動畫好撚受歡迎 好有人氣
但bd 無人買
Make sense咩
啲fans好支持架不過係唔買bd 只買漫畫
唔知點解冇咩想睇動畫嘅慾望。

漫畫都買齊晒,但係完全冇咩興趣睇動畫
其實都係講下個感覺 又唔洗將我講到要套到個個人都係
我唔係電鋸人fans 唔係想護航
只係覺得bd銷量開始唔高 會唔會係遲早都會發生嘅事
唔單一只係電鋸人一套
咁咪即係當電鋸係一個業務計
電鋸蝕但咒迴賺
留意我冇話反駁個行情唔係靠bd條水賺
我只係覺得個行業做marketing錯哂
但你比電鋸話知佢bd冇銷量,如果串流大賺咪當佢贏
但實情就好似唔係,咁佢咪輸
你話賺唔到暴利果啲另計
賺到暴利果啲都代錢落高層袋我覺得唔洗幫有錢佬擔心
同意 完全未入肉
有幾多套BD銷量唔好可以出第2季,BD銷量都係其中一個人氣指標黎
上上季有lycoris 上季有bocchi
CWM無得用時代做藉口話BD賣得差
聽你地咁講個市場慣性消費會儲碟
咁佢低銷咪唔正常
但好多人都講
套野好睇但唔會買
因為真係冇需求
買開果啲都係死忠老粉決定市場價值
如果新一代轉左個睇野模式
咪就係BD唔係單一指標 而係要拎埋其他平台先可以做到準確比較

假設 m記黎緊蟻人票房唔好 但網上平台個點擊率高
算唔算係冇人氣表現? 我只係覺得個標準現今黎講唔可以太單一
當然票房係理應直接定論到成功/失敗
雖然咁講
攞鬼滅去駁電鋸人呢個 point 唔係特別 valid

好作品同受歡迎唔應該掛鈎
雖然電鋸動畫兩者都唔算
套套都係咁就話遮 同一季有作品賣緊萬七啵
睇唔出邊度大cast
業務轉型
但好似暫時睇動畫行個業務真係仲食緊bd條水
冇得唔睇重
咒術分鏡垃圾到
而且感情描寫好差
動畫BD銷量下降早已經係大趨勢
攞同年度嚟比都可以差成十倍就唔可以話係業界問題啦
咪就係因為賺唔到
賺到就分返比動畫師啦
夕陽行業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞