鏈鋸人動畫銷量連2000都冇

1001 回覆
292 Like 15 Dislike
https://youtu.be/0uGZ03Yq3eQ

齋藤圭一郎做演出 某程度上都係「電影感」好重

根本電影感 長鏡頭 用喺動畫唔係問題

問題係點樣用 特別係長鏡頭係用來強調觀眾同劇中時間嘅共感

不過濫用長鏡頭同剪接喺電影界都越來越常見
無參考價值就自然無人講啦
點會
後人一提起動畫改編效果一定會有人提鄭秀文
同鬼減一齊並列動畫化效益兩大標準
咪靠講bd無參考價值,然後睇盜版既連登仔囉
又搵藉口廢就廢啦,賴買家群組唔同
某d連登仔同大陸人差唔多
自己睇盜版然後周圍講bd無用無參考價值
唔小心俾左負評
初動呢個數真係只可以恥笑
呢段係最王道嗰段 但係你諗下套嘢開頭連載已經儲落一堆 fans

就好似 Eva 頭 6 集最穩打穩扎攞來 sell 老細嗰段

我覺得就算係呢段交俾 madhouse 或者 未回塘嘅 shaft 整會好睇
當年化物語靠核心觀眾打到 BD 榜新記錄

但係某程度上一啲都唔大眾向

而家電鋸人根本係質素問題 同期唔計係芳文孤獨搖滾本身作為動畫表現力都係好
bd就算唔望回本,都係一個可觀既收入啦
而且買得都係真愛
點可以唔計
咁睇黎係牙龍才能問題做出黎個效果完全唔討好,個陣造作味重到一個點
有D位好似睇緊當年惡之華咁
其實你講嘅大家都明
bd碟同書一樣 有好多人會買書
但宜家好多人都轉曬電子書
唔係老翻 網上比錢睇都有其他方法
bd實體個參考性仲有幾可靠?
本身套野就唔好睇 白卡男女主on99咁
動畫作畫係幾好但套野內容本身咁尻就幾靚都冇用啦
十幾年前都講緊一套求求其其既動畫做一季都要2億羊(電鋸人肯定唔只添)
一卷賣緊差唔多6000羊,total四卷,我當四卷都係賣1700,得個四千萬羊係可觀既,赤字可觀囉
唯有寄望串流版權個度賣到過億啦
但係同期有d書賣多佢十幾倍 點解會冇參考性
唔重要又點解要搞個event谷bd
咁點解要搞event抽選卷個d
仲要扣稅,通路,出版,授權添
不過我講緊唔單止電鋸人
動畫界賣bd係一筆可觀收入,電鋁人係廢果批咁解囉
但唔影響佢發售播放權,少少地有錢收都好過冇錢啦
短期一兩年就咁講
長期5-10年既話就唔係咁睇

bd既target就係俾人收藏用
網上睇既話好多時過咗熱度會搵唔返黎睇
就算自己老翻backup都要攪好多野,唔係個個都會咁做
有bd收藏唔洗求人又簡單又冇版權問題,想幾時睇都得

其實時間真係會將好多野都沖淡
呢啲有關收藏價值既野老野先會明白

利申自己一啲都唔老
我自己覺得啲架仔成日都執著埋啲位其實係唔重要
例如你話搞event谷bd咁 可能過多30 40年都一樣咁做
bd銷量係我角度就似tvb仲好睇重收視一樣
如果大把人都網上睇 什至都真係比錢睇
咁bd銷量低都唔出奇 當然你講係fans就要支持依啲就唔係討論範圍
毒撚搖滾Abema都有得睇
我自已覺得實體嘅書/碟就愈黎愈唔想買
放係屋到又多樣野抹又阻訂
好多人就得個儲字 其實就放埋一邊
到話冇用應該掉果時就話好有收藏價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞