Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
Solo我覺得麻麻
哩隻當fun game玩下幾好 luck成份好高

Btw 你可以睇埋佢真all in先
個價應該天元突破硬
自己禁 連運過千
佢哩個未係真all in
未玩過,淨係core game值得一試?
我都未玩過 純粹好鍾意克蘇魯題材有一半係為咗隻巨型克蘇魯而入

呢隻不嬲都好評嘅 不過最準就上youtube睇下play through 睇下啱唔啱自己口味

佢expansion都係多啲劇本 可以入core睇下啱唔啱先 retail都買得返大部份expansion 嘅
認真想問張枱要幾大先開到
隻吞星好似幾正 大得黎又唔會好似Marvel Zombie果隻咁誇張
不過真係幾貴so9sad
我張枱唔大張,大概70*180,3個人玩啱啱好夠位
睇bgg 好似要開到勁大張枱咁
我180*90 4個人都唔係好夠位
要整張凳擺tech tiles
咁就出事了我張枱得75x140cm,之前開nemesis 4人局都要另外開多張麻雀枱先夠位
同小朋友玩嘅role play game仲有咩選擇?
玩偶中文版真係好難搵⋯⋯二手谷d舊post徵嘅多過放嘅,我仲想要係上埋色。恐怕到佢哋大過我都未搵到
想問下bg新手想跟下人玩/無腳應該點入手 有無啲咩地方/tg grp比新手join一齊玩

想由狼人 avalon呢啲以外嘅簡單game入手
其中一個方法
solo
你可以研究下同廠同designer嘅另外幾款,睇forum都係介紹呢幾隻,全部都出左中文

Mice and Mystics,有兩個expansion,都出左中文,但呢個唔係用一本書,係每關用地圖板砌個地形出黎,難度好似話高過其他少少,不過見大致都好評

Aftermath,呢個係有個大地圖去唔同area做任,每個area就係本書既其中一頁地圖,機掣有d似stuffed fables,不過變左用卡黎玩

Familiar tales,舊年新出,年尾都出左中文,呢隻要配個app黎玩,同埋一路要育成個BB
有board game鋪會開場體驗桌遊
指定日子開某隻game俾人去一齊玩一齊試

另一途徑係bga,有啲game免費,仲有啲有demo教學
最理想嘅方法梗係將身邊啲朋友 伴侶 同事變成你嘅棋友
自己買一堆game叫人上嚟玩
又可以滿足埋自己嘅購買慾
訂咗成set final girl
睇個封面已經好有feel
我150*70睇黎可以唔使諗
4人局既話長度係可以接受既
但寬度太短 啲地圖板塊會唔夠位
最近你既board game舖
買咗堆game好想試但搵唔到人玩
開咗未
我淨係買咗core box同一個film box試下玩
都唔錯 但其實幾貴下 個重玩性唔太高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞