Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
棋妙人生好似有
最近玩咗KITES,遊戲規則好簡單嘅反應合作遊戲,好上癮
又玩咗幾場Pandemic伊比利,感覺比原版好玩,未玩過嘅人都可以好快掌握,唔怪得之外國話呢隻係最好嘅一隻Pandemic
最後拼動奇蹟都幾正,本身都鍾意控制力強嘅擲骰game,揀咗粒骰擲到唔岩用要益人地嘅互動幾好。唯一係覺得有時好似突然間就完咗咁,有少少意猶未盡
你果2 pack Holocard single係咩卡來? 唔見有呢隻add on
應該有back就送 我都冇睇清買多左張
睇返個訂單紀錄 原來我係上年四月尾訂

見仲有三個月有得玩 開始有返少少期待
Jiuga啲game有冇邊啲好玩
我都收到, 但佢PACK少左你右邊兩個ADD ON同埋送個兩PACK CARD
填左FORM又唔知要等幾耐先寄得返俾我
右邊果2包要比錢買
我有加到

近期入手
歡迎入谷約戰
右面今日玩左
幾好玩 但好暴力平衡下
井多少少
未研究哂個rule
睇外國review一舖教連玩要3.5 hrs at least,太多野做連ap>4hrs
我睇個action都好多選擇
但佢盒野D配件真誇張同高質
19幾個action…
Ap 真係太耐
黃色果2 pack係送的?我都冇收倒
我睇返KS黃色果2pack好似係5usd的add on來的?
179果個應該係

有Titan box+1張Free - Gold Holo Moro Mada+
Holographic Upgrade Pack English

睇backerkit係咁 其他都係add on
應該係,我都收唔到
我得個紫色盒upgrade pack
填左form等佢覆
原來lets go japan個Festival-Goer啲配件咁吸引
又有布又有碗
會唔會過5000%
jaw of lion 值唔值得玩兩次
Power哥肯出unmatched 訂未
CoraQuest 蔻拉大冒險
開左一局分享下
一開頭諗住好易玩,因為見d怪多數一兩滴血好易死應該無咩壓力,隨便俾小朋友free style
結果第一局去到打boss都要放少少水,用埋唯一一次復活機會全員瀕血險過
講講一d有趣嘅feature位。
角色攻擊會miss。miss左會進入爆發狀態下次攻擊多一粒骰。對小朋友黎講係一個幾正面嘅機制唔會因為自己攻擊miss左沮喪。
開唔開路嘅平衡位。因為開路係free action所以一個角色一turn理論上可以開多過一張路牌睇落好爽咁,但一次開太多路會爆太多怪,而每累計兩round無人開過路又會爆蜘蛛群。所以要衡量幾時同邊個去開路。
可以商量角色行動次序,更有效調配角色行動。

總括而言,係一個好容易俾小朋友掌握機制嘅地城game,但佢哋要過關都要學識同摸索打地城嘅技巧(總不可以次次都放水)

有個都幾多人提嘅缺點,隻game補血位比較弱,就算有人用補血角色但作用好細。睇bbg comments 有d人會house rule俾小朋友嘅角色開場帶支補血藥水

第一次操作玩得耐少少超過個半鐘,我諗正常應該一個鐘左右就夠。故事係簡單向少少調皮搞笑咁,無分支。十個關卡應該無關連(我未睇後面劇本)。玩完十關可以自己去官網設計角色/設計劇本/download人哋share出黎嘅劇本玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞