Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
貨都未鬼發
Thanks 巴打,介紹好詳細
呢類game都唔平,睇下搵唔搵到二手俠鼠先
Citadels 16版本
除咗說明書嘅3個劇本
仲有無其他好玩組合
Kickstarter?
仲有冇得late pledge?
我係買咗第一季嚟試玩下
我上the game steward買,個網有得買返kickstarter嘅game(當然都唔多貨)
但小本經營佢哋出貨好慢

利申直接買咗成套s1,s2應該係全球都未出貨
多謝分享
文字版最㩒玩
平時4人+就紅色正常版
2人就綠色雙人版
岩岩發現原來我個google doc 仲有人睇同修改
由於個doc 係post 1 既時候整,相信去到而家已經唔夠update
有無人有興趣接手?
有無天痕玩家?
有咩想update?
其實簡單啲喺啲list隔離加返個年月份會唔會已經ok
好難keep住搵人更新其他人啲list 太主觀
我都唔知,可能可以加d 新game?
畢竟份doc 都成年之前整落
另外想問
Splendor 同Marvel Splendor 係咪算同一隻game 黎?
基本嘢差唔多
marvel多咗啲嘢
多咗張勝利條件咭,要16分 加 齊哂5款唔同嘅寶石咭同 加 1張3階專有嘅寶石先可以end game, 另外有一張地點(貴族)咭變咗可流動
運費貴唔貴
圖拉真最佳遊玩人數應該係3-4人
然後佢係中重策既德式game嚟, 比起你個list其他option會明顯難D

Codename: Duet係出謎題game 最簡單上手 算係一隻二人party game多過一隻策略game
Wingspan配件好靚, 而且係一隻易上手既砌Engine輕策, 不過互動性唔算好高
Star Realms係一隻買牌加強自己實力既1on1對打game, 互動性高不過會互相攻擊
如果想玩下2人中策我會推薦Castles of Burgundy, 同圖拉真同一個作者, 2人game來講非常出名
star realms有coop mode喇。star realms同hero realms 都出左好多版本同expansion,買前要研究下先
第一次入嚟
想問一夜狼人onuw如果唔玩expansion,狼人會唔會弱勢啲
唔玩化身幽靈, minion, tanner, mason
unconscious mind大家要唔要expansion啲盒?ID lite運費會唔會平過ID?
送香港 1000台幣
唔要 因為土地問題
同埋ID Lite 運費平過 ID 少少
啱買左副custom heroes
都幾多變化而且有趣
玩法都唔複雜

https://youtu.be/vuE7CuP7ZKU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞