Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
呢隻game係要有fd一齊煲 同一個種族玩2,3次先知大約要做咩
6,7次先知效率 然後佢基礎唔計擴已經4個種族
但如果4個都識玩係好好玩
但時間太長都係一個勸退既位黎
ark nova 4人局應該同tm差唔多長
Ark Nova其實都多交流喎
要搶牌,搶fund project,搶推break
但係玩呢d 一定要同到d hardcore board gamer friend 一齊玩先好玩
而且係一班唔會自己改rules 既friend 先得
點解咁講?我同女友玩ark nova都玩得好開心
同埋正常都唔會自己改rules啦你嗰啲咩friend嚟
因為light gamers 係唔會想坐定定三四個鐘玩同一鋪野
我班friend 就係d 玩大富翁玩玩下會創作d rules 黎要贏果d
咁係你啲fd...
咩game 改rules 都唔啱啦JQKA2 d fd
如果計互動性 火星我覺得都只係高ark nova少少不過ark nova唔算係engine building 所以可能唔啱你地口味
互動性高既euro要數brass birmingham
我&我堆fd 直頭係美式桌遊個面既玩家
咁只係耐性問題而耐性係可以靠提升佢對board game既興趣而得番嚟
如果佢對隻game有興趣咁玩三四個鐘應該唔係問題睇戲都兩三個鐘啦
想問下Scout,765係可以打贏456
係,最細嗰張大過人最細嗰張就得
火星其實好玩,但拖round 嚴重,卡牌版個合作mode 暫時睇落係有趣既
就算電子版你識玩,玩board game 版一樣唔識規則
好多時唔記得
16版本說明書有6個劇本
oathsworn 訂唔訂得過?
最近因為nemesis入坑bg,見oathsworn 幾靚同boss fight好似好好玩咁
會唔會送到香港裏面散晒
有錢有位擺就訂得過
已訂,希望10月到手
最緊要都係了解返自己喜好

啱啱入bgp 嗰陣聽到個世界咁多game

嗰隻必買,嗰隻又必買

都買左好多唔啱心水嘅game

但bgp 推薦得都係好game 嚟,但你跟唔晒, 要先知自己啱咩game

因為nemesis 同 oathsworn 都幾唔同下

不過oathsworn 點都唔會蝕嘅
nemesis真係好好玩,打開左我對bg既認知,同啲朋友一玩就幾個鐘

oathsworn 我見上網幾多人推薦,同埋啲美術又幾啱我胃口,希望啱玩
我果反而玩唔完轉game
一開波打死咗隻阿媽成班唔知做咩好就慢慢0興
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞