Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
無中文
散件上二手group應該收到
All in無
一齊諗又或者每round交換少少線索咁,我覺得extreme岩岩好,nightmare有啲難得離譜
Search for the Planet X都好玩,不過有時諗人地嘅意圖仲多過諗自己啲線索
Final Girl好難搵
散件應該唔難收
Power哥都好似有

再唔係去TGA入all in
大大貨到減價
自己都搞唔掂,好少理其他人做乜
除非對方不斷搵同一樣嘢就會太明顯

turingmachine我覺得setup係最麻煩, 疊咭又唔可以亂
每次玩完順一順佢我覺得都算係方便
係,每次要順返no. 再搵下一題
雖則都好快搵完
但爭咗啲流暢度
佢用4隻色唔同number等你難去記牌,我認為係好聰明既設計
請問「盒中貓」可玩性大唔大?

節奏屬於偏快定內偏慢?
謝謝
佢無乜可變既規則 每一場只係手牌唔一樣
不過作為一隻有獨特機制既橋牌game 佢有好高既策略深度 所以重玩性係有既
節奏快 大約15分鐘一場 會玩相等於玩家人數既場數
玩過,個人感覺不太好玩,你抽到咩卡基本上定死咗個局
短GAME幾爽快, D 配件幾靚, 要諗方法去扭轉個形勢
即係又唔想開D 大型GAME, 諗住同D 朋友玩下攝一陣時間係OK
美森有season 1齊,season 2就未有
有冇人玩過蝙蝠農家
見好似係農家樂個作者出
bgport 之前essen展啲新game 片有講過, 唔太記得講乜但印象中冇乜特色
無記錯佢有個另類既計分板,個䇿略會有少少唔同。

不過如果未玩過橋牌類game,pick up會再要多D時間。

建議先介紹crew,之後再教呢隻就會易入手。

兩隻都係特別既橋牌類game

卡卡頌新擴,可以獨立玩,有冇人試過?
我都會推薦The Crew作為橋牌類遊戲嘅入門門檻,如果買到續集(深海任務)仲正!
如果唔鍾意一開始派哂啲牌,中間無隨機變數,咁吃墩game(橋牌、盒中貓、The Crew)可能真係唔係太岩你玩,因為呢類game最主要就係睇你一開頭點樣分析副手牌,同埋點樣去實踐,仲有啲心理戰/溝通

但如果鍾意吃墩機制,但唔鍾意盒中貓,我就好推薦去Cafe試下The Crew深海任務!因為佢係一隻合作遊戲,而目標好多時就唔止係食多與少,而可能係令到一啲人食到邊張,唔可以食到邊隻色,要用1去食9,唔可以食頭3幢,etc. 。呢隻game考嘅除咗控制吃墩之外,仲好考你點樣俾提示/理解隊友嘅意圖。每次抽出嚟嘅任務都唔同,而就算失敗之後去重試一樣嘅任務,但派嘅手牌唔同,execution都可以好唔同~
Wizard / Skull King 又係咪呢類
crew 係同作 game, 好多時目標都唔係估自己食到幾多trick。
同埋隻game好考點樣同埋幾時溝通。
Mindbugs有無人玩過 二人驚黎講好唔好玩
咁可以慳番鳥 都賣得貴
啱啱amazon買咗the crew deep sea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞