Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
Carcassonne
想買雲嶺戰記
啲規矩複唔複雜
同埋會唔會好易上手
台灣3C1B既3C,Catan、Citadels、Carcassonne,大家會點排
Marauder加左hirelings, 2人局用會好玩啲 個地圖會滿啲
加埋Clockwork既bot玩
7歲而且無board game經驗既話我個人會強烈建議玩專for細路既game多過傳統輕策
我遇過既可以坐低完整玩到一舖策game既細路最細應該都係9歲左右
樓上既suggestion大部份我都認為for 7歲會有啲吃力,好有可能佢會pick up唔到規則或者失去專注力,最後變左係大人幫佢玩
2-3人我會推薦以下幾隻(全部Amazon都買到) :
Outfoxed: 推理記憶合作類遊戲,30分鐘左右一局,要周圍走記低兇手既特徵,喺限定時間內搵出兇手
Zombie Kidz Evolution: 合作傳承打喪屍遊戲,15分鐘左右一局,擲骰仔打喪屍, 鎖晒4度門就贏,隨住玩既局數會解鎖唔同新既元素,例如人物能力
Coconuts: Dexterity遊戲,10分鐘左右一局,用隻馬騮隻手射啲椰子波入啲杯到,射到就可以攞走隻杯,用攞番嚟既杯疊滿一個金字塔(Total 6個杯)就贏
三隻都唔鍾意玩卡卡頌加左頭兩擴會好玩啲,但game time變左過長
Carcassonne>Catan>Citadels
點睇ExpeditionsScythe續集 而家有得pre-order
好複雜,唔易上手,鍾意研究規則會覺得好玩,單人玩會好玩過多人,除非全部人都有玩同研究過啲陣營
好玩,但無乜隨機性,所以我連贏女友4局
我就Citadels>Carcassonne>Catan
無乜隨機性即係點
即係您4個mode都贏唒另一半?
BGG長期top5
規則瑣碎難記,但玩熟左唔會好燒腦
好好玩,互動性高
如果鐘意大家互相卡大家位置,自己想做嘢但又唔想益到對家嘅感覺的話就應該會好鐘意呢隻
琴日開左場4人局俾人卡到呀媽都唔認得
好似好重策
要研究下有無friend 會玩先
好少會俾人卡到無野做喎而且除左競爭性特別大既陶瓷廠 通常都唔會突登睇住人嚟卡 只係咁啱你諗住做既野同對方一樣啫
通常你都會有其他route發展
可以視乎demand起下炭廠鐵廠攞下即時收益 可以瘋狂起路(鐵路時代起路其實好高分起炭廠酒廠然後爆路)
同埋有好多方法避免俾人卡既情況發生
想自己用既酒就擺遠啲,等人地起炭廠再喺隔離起野
有個好有用既技巧就係用尾家優勢連續行4個行動,咁就包保唔會俾人搶
我覺得有cutthroat成份既euro裡面佢係做得最好嗰個恰到好處而且option夠多所以有補救方式
例如Gaia Project/Terra Mystica呢啲就係我認為太卡既euro可以係比人爭左一格就直接out game
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞