Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
想試下呢類
但班fd 0興呢類game
drafting variant既話4個鐘左右
唔draft 啦一開始,可能玩熟左先draft.加埋3 擴有無可能縮到3個鐘?
唔draft會有嚴重既牌運問題 呢點要有個心理準備
TM遊戲時間其實浮動好大 視乎多唔多人一齊推進度
因為有啲流派你係會想拖時間刷分
連埋Prelude 4人新手局我諗個range係150-240分鐘左右
鍾意打交?Root
我買咗steam版研究
次次都玩到頭都爆

諗住入dune算
班fd 勝負慾唔強我諗無問題,唔gur 咪學完一次再draft
或者玩到一半轉draft都ok
我玩root 教學關>幾個月無人陪我玩>玩root 教學關>幾個月無人陪我玩

無限loop 左年幾

都係未記得住隻game 點玩
關於親子遊戲逃離亞特蘭堤斯,2010年版本同同其他有咩分別。見至有人放呢個版本連擴有d吸引
terraforming mars 互動位多好多,搶位放tiles,draft 簡卡,但係TM 可以好長3個鐘起跳,如果有一擴,其他加落去仲長
https://www.youtube.com/watch?v=90OriF0OrN0
呢個系列正,講返d舊game仲應唔應該後追
美馬wingspan asia 仲貴過base game Asia 有少少屈錢,D game components 大部分係base game 有,睇到唔少人負評
Root要教識其他人都要d時間
個個種族system都唔同
有prelude隻game會短左30mins左右,不過end game由玩家控制,如果冇人推三條track一樣會拖好耐.
個人麻麻地呢隻TM,唔玩draft好luck,大家抽同一疊200張牌既deck,好易臭手.三個鐘玩咁luck既game不了.而玩draft又會加長時間.仲有佢勁卡同冇咁勁既卡都係同一副deck,造成前期抽到勁卡又出唔到,後期抽到廢卡又冇用,個感覺好差.如果佢將d卡分唔同時期,勁卡到後期先可以抽,咁樣會好好多.
through the age利申: 淨係玩apps 版
咁點解tfm係咁多人既top1
活屍貓中文出啦
我覺得ark nova其實可以完美replace火星
咁asia 可以當一隻獨立game
啱晒啲唔想玩有運氣成份既人
我覺得兩隻個性質完全唔一樣 無話邊隻取代邊隻
ark nova係玩tactic, 行動效率(用最少行動做最多野)
tm就係玩砌engine
不過我係鍾意ark nova多過tm既
可以試下玩 異世界公會長
類似火星
自從有次火星臨完game玩野唔完,但最後嗰round罰坐咗2個鐘之後,就無咗開過
engine build黎講 互動算高
唔同公司 手牌 個engine已經唔同
重玩性好高 (唔好計佢一鋪玩得耐先)

我自己同埋班fd鍾意玩交流向既game
ark nova玩到個個攞埋電話出黎玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞