Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
問過官方,佢話唔送香港,要搵集運
巴打係咪有興趣要 complete collection ?
我Amazon 買咗collector edition 算
太多expansion 未必玩
Ark Nova算係自閉game?
少少互動性都無?
Splendor又算唔算少互動性
算係自閉game 但佢只係低互動性 未至於完全無互動性
互動性包括:
玩家可以決定加唔加快出現收入階段
中間會有個公共牌堆可以搶
公共目標牌要搶嚟做
Continent同University Token喺收入階段前各得一粒 要搶
Conservation point既bonus token要搶
有一部份牌會depends on其他人有效果
睇過啲review話1-2人玩體驗最好
再多人連埋教就好似玩太耐
啲朋友仔怕悶
係group見到觀塘有間board game fever三月有幾多試玩會,有heat有root有ark nova
要俾錢但唔係貴嘅,搵唔到腳又想玩game可以fb search 名睇下啱唔啱
我一開始都買左collector edition 而家買多左兩個擴同買埋個木樹
除咗new leaf重有冇邊個可以就咁玩啲卡
3個都ok啊 4個係會玩得耐啲
每turn個行動都係有意義既所以應該唔會悶
最多係啲人ap等到悶😂
bot factory出左貨
另一間有試玩會嘅BG 鋪Boardgame Newbies,係旺角,聽日有My Shelfie
荃灣嘗棋都有My Shelfie試玩會
https://fb.me/e/2qMm602iN?mibextid=RQdjqZ
收到了
https://youtu.be/PEZXdENLTsU
想跟bgp入
好似好重但又好似好歡樂
佢地講到咁多action
我驚冇人肯學
你D 棋腳係GMAER 向就得, 唔好當係FAMILY GAME
估唔到係ion game出,睇d artwork都唔似。
btw, ion game d game出名複雜
Power哥果set final girl正到
我見rulebook有tutorial game 由淺入深
逐步教應該ok
佢推薦玩4次tutorial 每次加難啲
想問下everdell如果我企咗個人落張卡到
我可唔可以再用ruins 嗰啲黎清走張卡
可以 隻人都係當用咗 換季先拎返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞