Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
漢薩同盟,奧爾良,Marco Polo 2, 恐龍島...仲有好多options中策好多好game
訂左 未到
有人玩左clank catacomb未,有冇review
玩左英文版
基本上係一隻Fantasy既Choose Your Own Adventure book, 然後用app嚟代替本書
同The Adventures of Robinhood個性質有啲似(不過佢係合作game)
不過因為係鬥快完成自己目標而唔係合作game,玩既過程會有啲自己做自己野既感覺,人地啲劇情同你未必有好大關係
同埋運氣成份佔相當重
我個人會鍾意The Adventures of Robinhood多啲(不過佢得英文版)
Ra 係幾過癮,策略與刺激兼備
少數一般人都鍾意玩嘅boardgame
真係太多選擇
試都試窮
請問Risk有冇話邊個版本係會特別d?會推薦收藏?
屋企個小朋友想買副,印象中好似好多個版本?仲要有legacy ?
各位新一年開左d咩game
農家樂
考慮買隻洛克人 mega man adventures收藏下個玩法睇落雖然好一般
想買隻rpg game,劇本game個啲,但望過幾隻oathsworn、 groomhaven,都幾貴下
本身有玩過下marvel champion同Arkham horror broad 版
有冇咩好推介?
冇乜驚又平又可以同佢地相提並論,價錢同故事內容永遠成正比

平啲可以試咗Jaw of the lion先,都係幾百蚊,平GH一半

如果真係想試RPG,可以試下啲地城類嘅野先,例如Clank之類,不過個機制完全唔同
呢個都係我暫時首選
因為佢好似可以放返入groomhaven入面
同有中文版,易d搵腳
Aeon trespass, frosthaven, kingdom death, kingdoms forlorn
中文版貴好多
Jaw of the lion solo 玩o唔ok?
買咗返嚟同女友玩咗一局就無乜癮
ok啊 我會two hand solo
巴打絲打大家好!

香港原創設計陣營遊戲「席絲琳」已於Kickstarter上發佈,
以下係KS Page,希望大家可以支持一下:
https://www.kickstarter.com/projects/ymcstudio/chesney

早前文章:
[Boardgame] 香港人創作陣營社交推理桌遊,將會放上Kickstarter
https://lih.kg/3196985
謝謝!
有冇玩過Carnegie?
開左flamecraft
啲野係幾得意、玩法好簡單
不過覺得呢排開既game入面都係Everdell最好玩
everdell我覺得覆雜好多喎, 4人局閒閒地都要2-3個鐘, flamecraft應該快一倍?
Flamecraft d龍仔好得意
不過個玩法唔係我杯茶
有冇d差唔多畫風嘅遊戲介紹(龍愛好者)
狼人真言,傳情畫意,Spyfall, Fake Artist goes to New York, Dixit, Hues and Cues
Meadow都唔錯 都係可愛畫風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞