Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
就係鍾意Everdell複雜啲 不過我通常兩人玩
ITO,多人我好鍾意玩呢隻
或者5秒定律,我見開party都好多人會用佢
試個好遊戲、從前從前
https://youtu.be/vq7h8eMHOT4
試個好遊戲 唔錯
多謝推介
Ark nova大家點睇?
蟑螂沙律都好玩,唔集中好易輸
神作 坐等新擴充
要年尾先有
佢好玩既地方在於雖然佢既規則量有中重策level
但玩上去既流暢度好高 亦都唔會資訊爆炸
每turn通常你都只係幾個option揀一個嚟做 唔會太燒腦 但又唔會無左個策略性 因為你要keep住plan接住落嚟要做啲咩
而一個行動裡面既連鎖效果又做得啱啱好 唔會多到handle唔到,又帶到combo既爽感
同埋佢個升級行動牌個系統做得好好 感覺好平衡無話邊張特別勁一定要升 所以每盤你都要諗下升邊張同升既次序

不過佢有兩個點要留意
第一就係佢互動性唔強, 人地做既野對你影響通常唔會好大,算係半自閉gane
第二就係運氣成份都算高,因為佢card pool好大,一局唔會用得晒啲牌,對於某啲好需要搵到某種牌既流派影響就更大
早排玩左Skull King 估唔到都好好玩
係Party版既橋牌game
入咗手jaws of the lion
係咪好似有個app?
Gloomhaven helper 前排喺app store 落咗架
講故仔嗰個app仲有
因為helper冇咗 建議用https://ghs.champonthis.de/
有呢啲app輔助會方便好多 仲可以慳返啲枱面空間 唔洗擺咁多牌同token
一本書 角色牌就直接可以開始
可以用埋Gloomhaven campaign tracker,mark返低exp coin level item scenario 等等果d野
有冇人玩過卡內基?
有無ching 試過wingspan asia,個standalone 2 players mode 好似唔錯
有冇人有多個Everdell wooden tree放
好玩,對手每一步都會影響到你,好重tactical
配件art work都靚,必玩之作
想搵隻二人boardgame同女朋友玩,
佢平時唔會玩boardgame,想推佢入坑, 希望唔好太複雜+ 合作類型
請問巴打們有咩推薦
詭鎮卡牌版
瘋狂詭宅
玩偶騎士團
二人桌遊成魔之路(選)
https://lih.kg/3074796
最近買咗Arkham horror LCG core + cycle 1
發現個insert 唔係咁好 有冇d 咩collector insert set 定 要逐個box 買一個?
我諗住keep住玩落去,所以買左卡簿入player card.而d encounter card我用revised core同d campaign expansion個盒裝,一盒可以裝到幾個expansion d scenario card. 之後會用卡紙自製d divider分返每個scenario
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞