Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
玩上去應該係中策level 同火星差唔多
規則量亦都少 同埋佢無文字需求 除左規則之外無任何卡牌效果要睇
所以佢唯一重既地方只係規則瑣碎
btw印張player aid出嚟俾佢地reference可能會好好多
https://boardgamegeek.com/filepage/179522/deluxe-player-aids-brass-birmingham
因為剛好手牌完全唔啱洗,用得到既位置又轉個頭俾人霸左,搞到個發展好混亂
另外想請教下酒同鐵係唔係一定要用最近嘅地點?定係全場都可以揀來用?
手牌垃圾就起住路先起到條靚路可能已經一條值6-7分 或者攞百搭卡
Brass係tactical多過strategic 要視乎場上情況嚟諗下一步點發展
只有炭係要用最近,酒同鐵都係全場任攞(人地既酒要相連), 另外鐵要全場無鐵先可以買市場既鐵
尋日開dune貪心得滯第一次玩就落哂擴搞到玩左三個幾鐘
最後玩唔完
落晒兩個擴?
其實都ok既 雖然我教新人兩個擴都唔會用 因為base都已經好好玩
佢啲擴只係加多左新既系統 加大左rules overhead同思考空間
玩開策既話應該可以接受既
我見過火星新手局加全擴既 嗰次就慘好多
我都係第一次開
純粹分享個人經驗
我個女今年6歲,上個月買左Splendor duel返黎無人試,就試吓教佢玩點知玩完一次之後佢個個星期都指定要開其實我無諗過一個5歲小朋友會玩得有文有路所以有時唔好太低估一個小朋友,但當然都唔好太高估佢哋既耐性
我個女最開頭玩係dirty pig, rummikub 同潛烏龜
佢而家鐘意玩Splendor duel, barenpark, deep sea adventure 同nine tiles panic
玩board game好過玩手機
手機驚的話因住佢(唔覺意)課金
board game因住入下又貴啲入下又貴啲
估唔到咁多家長買game同仔女玩
我會盡量揀啲重有重玩,輕有輕玩嘅
等緊2nd batch既keep the heros out
話時話,之前公司聖誕交換禮物要$120-$150,有人收到Clue,HK$149.90
想問下呢隻重玩性高唔高?會唔會玩晒啲劇本就唔會再開game?
同埋想請教下呢隻2人玩既話推唔推介?
我覺得玩晒d 劇本就應該唔會再想開依隻

好睇你個人本身係點,我覺得隻game 本身玩唔到三四十次

但如果你個人本身係想每個體驗都試一次

咁劇本x 角色有百幾個combo
重玩性肯定唔係問題 因為大家入入新game玩新game嘅速度肯定快過煲爛一隻game
我未收到隻gamecomment唔到
但重玩性其實係關我個女事而唔關隻game事
潛烏龜重玩性都唔見得好高,但我同個女每星期都玩2次
board game舖有30%客係家長同細路玩
有冇巴打有興一齊玩dune/root
原來眼殘睇錯自己係16版本
而家可以多啲變化喇
https://boardgamegeek.com/thread/1703538/brisk-bureaucrats-making-fast-custom-preset
呢個組合係玩家設計,為咗快end game

1至8/9號鍾意用咩角色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞