Boardgame 桌遊討論區(6) 各種桌遊推介!總有一款啱你!歡迎新手老手查詢/推介/交流

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
無限budget 的話烏鴉個大木盒好似可以core + 5個循環,可以考慮下
有留意過 不過好似係一個extra box
我有缺點 屋企細 唔想額外放多個盒
卡簿 可以一試
感謝
Scenario我係買勁多個細膠盒裝,一個盒1-2個scenario,一個cycle 4盒+1盒encounter
卡簿買有鐵圈,可以一頁頁加落去嗰種,之後唔夠可以就咁買d頁。我就買左6本,每個class一本,加多本入角色。怕麻煩一本大既都ok.
玩係好玩,個theme好貼,但互動性唔高,主要係迫人掉手牌,D card 睇落簡單,但要去另一本附錄睇詳細卡效,同埋新手頭幾場都應該會負分收場,都幾大挫敗感
仲未開過,屌奶星
反而放左好多game
開奶粉啦你
老婆餵人奶好處係夜晚佢太痴媽媽身我好free,壞處就係老婆太辛苦我唯有做晒餵奶外嘅所有野

又唔係擠唔到時間,但主要係太夜又唔可以嘈,早上又要陪佢放電,好想試ark nova
老婆餵人奶好處係夜晚佢太痴媽媽身我好free,壞處就係老婆太辛苦我唯有做晒餵奶外嘅所有野

又唔係擠唔到時間,但主要係太夜又唔可以嘈,早上又要陪佢放電,好想試ark nova
連登on9
Pax pamir 有無人玩過
淨係玩過pax renaissance,Pax pamir個主題完全冇興趣
岩岩search 咗,望落好似都唔錯
有冇咩評價
隻game主要玩tableau building,你會買card開係你個player board 左同右,你可以用一個action觸發左/右邊所有卡一次.你就係靠砌你左同右邊既卡build combo.
隻game難學難上手,聽講係pax系列最難玩一隻,因為多細rule,而且唔太直觀.隻game唔係玩跑分,而係有4個勝利方式.只要你做到某個勝利條件又claim到張勝利卡你就羸.而你唔係扮演任何一個國家,而係一個商人,要做唔同野去影響成個歐洲局勢,達成d勝利條件.而隻game d野係環環相扣,例如你做trade fair賺錢,但就會令d國家增兵.如果冇睇人玩過,第一次玩應該會唔知要做d咩先可以贏.所以佢有第二本rule教你d基本策略.
雖然規矩複雜,但玩落好順暢,因為你回合只係6個action揀2個黎做,d action都好簡單.而且隻game可以好快完,有時1個鐘內就可以完到.
gameplay就好tactical,你要睇穿人地想做咩同想做咩結局,而去阻止佢,但都策略性,搶到某d國家或者卡會有大d優勢.暫時玩左10幾場,通常都係睇漏眼畀一個人偷到雞贏左,一係就有人搶到好多國家或砌左好勁既engine,其他人反擊唔到.
成隻game玩落感覺同其他game好唔同,主題上就同機制好契合,歷史感極重,好似睇緊歐洲歷史進行咁,而你可以影響歷史進程.而主題既契合令唔少rule都易記d.隻game我覺得最佳人數係3人,2人都好玩,不過會cut throat d,畀人太易搶到兩個強國好難翻身,而策略上同3人有d唔同,所以都值得玩.但就更快完.4人就太混亂.
開始玩大家都會做帝國勝利,即多過其他人兩個帝國,因為最直接,搶國家,之後增兵打其他國家.但玩多左大家都會防住人帝國勝利,試下有冇機會做到其他勝利
咁可能買依個 > Pax Pamir
雖然唔知開唔開到
好玩
但有小小複雜
睇左好耐rules
台灣 gokids會出 COB special edition 繁中, 感覺gamefound訂完蝕運費
好奇佢個4000台幣包啲咩 如果包埋3D tiles 真係抵到爛
價錢嚟講最似 game play all in 95eur
剛剛PM 出既時候仲要補買返3D tiles, 如果中文一樣價我真係喊出來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞