三十左右月入OK既女人係香港好難搵到另一半

1001 回覆
182 Like 1110 Dislike
樓豬不如正正經經叫鴨算
反正你收入咁高,都唔需要靠男人埋單
有性需要就叫鴨囉
係佢唔駛駛我錢 我少好多煩惱
你係樣唔ok 啫, 男人唔係咁膚淺架
十分同意
痴線搵伴侶淨係focus 喺月入
所以單身真係唔係無原因
全香港有幾多pair呢啲
幫樓主做個總結
一隻自大既井底之蛙想搵個白馬王子,日日見到啲雀係天上飛就覺得啲雀好廢,得咁細個空間飛黎做乜,學佢做青蛙先係王道
然後到有白馬王子出現又怪人點解唔係青蛙咁既樣明明佢先係「正常」
你講緊嘅係兩樣唔同嘅野
首先追超過一年,單憑時間我講唔到你知對唔對
因為原因可以好多,可能係你唔識溝通,可能係佢本身好慢熱,唔識開放

而包容接納係第二樣野,因為兩個人總會有差異,要識得喺當中揾個common ground,要學同理心,冇錯,係可以學返嚟
例如我女朋友同我出街成日遲到,九個字一個鐘嗰種,一開始我都會燥底,但慢慢我明白佢就係個咁嘅人,返工已經好chur,閒時同熟人出街想relax啲,好易就dum遲左,所以而家我約佢一點等,我會一點三先出門,即使佢都係遲,我都冇再嬲過佢,因為我接受佢就係咁嘅人。
另外就係溝通,所有問題都要病從淺中醫。好多人有時見到對方好似有啲唔妥,但又怕攤出嚟講會嗌交,就唔理,諗住遲啲冇事,但到最後先傾就太遲,可能感情都變左。
我啱啱畢業未揾到工嗰陣,佢對我有少少冷淡,有口難言咁,我feel到即刻同佢攤出嚟講,問佢做乜,佢初頭都話冇野,我問到底,佢先話好擔心我揾工,呢種未知嘅狀態令佢好冇安全感,但又唔想比壓力我。咁我以同理心角度我都明,佢大我七年,同我一齊已經好大賭注,萬一我一路揾唔到工無業廢青咁佢一定好擔心我地將來。所以我話我已經apply左百幾份工,嚟緊一星期三四個interview,已經盡晒力,工我一定揾到,剩返就係等消息。唔好比一啲控制唔到嘅野影響我地關係。我清楚表達我已經做晒我可以做嘅野時,佢就好安心,咁樣傾開左之後我地嘅關係又更上一層樓。

講到尾包容接納都係唔好怕溝通,同埋要develop你嘅同理心。同理心係要練出嚟,多啲換位思考。
樓主pm 見個面50k up
同埋波
原來上進真係等於高收入
係架,所以時間唔完全能夠作為衡量條件
事實上,如果佢係個慢熱多疑嘅人,而你又有咁嘅耐性去追佢一年,將佢心房慢慢打開,咁反而你地就係夾。可能佢就係需要一個咁嘅人。夾唔夾唔係話大家所有野都要好似,而係即使大家完全唔同,都能夠補足到大家嘅不足。
如果佢係慢熱,好似其他巴打就會頂唔順,追一年?係咁先啦,但你有咁嘅耐性嘅話,你就係包容接納到佢嘅一個
算啦,已經放棄屌醒樓主
佢追求嘅只係完成一個bucket list item
事業有成,家庭幸福,畫面好靚
佢根本唔明愛同關係到底係咩一回事
只能夠奇蹟地有一個睇得見樓主優點嘅男人去將樓主嘅心態改變
其實有時際遇好難講
好多人話搵得多代表佢上進/努力
咁果堆公墓員,777,李公公又點解釋
大家只要結果
因為對佢地黎講呢個係一個交易而唔係愛
又是時候出動了

唔難搵
不過咁嘅男人梗係出去屌20歲妹妹,點會同樓主拍拖
但你感情唔只係講錢 愛同付出都有 仲要係樓主價值唔算高
好多謝你咁詳細嘅回覆多謝師兄,小弟好感動。

我覺得自己唔識同佢溝通,例如有時佢唔開心,我唔知點先令佢肯同我分享。
所以我採取嘅策略就係等,一直唔chur佢,但會一直令佢知道我喺度,想佢好受啲,又唔好大壓力。
之後等等下就一年半。

佢本身好慢熱,同埋因為屋企問題,佢好易無安全感,同唔識真誠同人相處。
我都明白嘅,所以佢想避嗰陣,我會由得佢,唔會係咁搵佢。

但你哋係情侶,易啲攤牌。
我同佢未係情侶,都無咩資格要人同我坦白,我又唔係佢邊個。
我諗過直接啲,坦白啲,但覺得朋友身份咁做會好怪。

點都好,希望你同未來老婆仔開開心心。一定要幸福
佢呢排無端端主動左。
但我就諗好多,其實我唔介意追唔到佢,做朋友都得。
我開始遲疑,會諗我地一年半無進展,會唔會唔太適合。
佢對我主動返,可能只係有啲內疚 ,佢一直知我鐘意佢,我無表過白,但佢因為一啲嘢,所以知道。
又可能只係見我咁堅持,所以主動下。

但唔代表我同佢係合適。
個問題係,就算我月入ok,咁點解要揀一個擺錢起第一位,覺得我人工勉強襯得起佢的另一半

利申:3X
月入OK既女人都想搵返月入OK既男人
但問心月入OK既同年男人(講緊50-60K)
仲點會搵返同年既女人,梗係識返d廿頭妹妹仔

同一時間,月入OK既女人都唔會揀人工低過佢既男人,覺得佢地配唔起自己
就算女人肯,男人都會自卑

所以呢類女人變左兩難局面
利申 我就係咁

狗眼看人低 抵你搵唔到另一半
男人奉旨要搵得多過女?

利申30 搵多過你2倍
首先,你要表白,你唔表白緊係冇進展你唔係要等一個慢熱嘅女仔同返你表白下嘛咁等多三年都冇進展啦
第二,以我對女人嘅認知,如果佢唔鍾意你,而佢仲要知道你係鍾意佢嘅,佢應該唔會主動approach 你,除非佢收兵但係!最大問題你一直冇正式表過白。若果你表左白佢都係唔同你確定,又拖拖下,又時冷時熱咁,咁就可能係佢問題,佢收兵,但你根本冇表過白…咁你係等緊乜,等佢同你表白??有啲野係必須要講先可以make it official
我都識人好似樓主咁

30歲已經有50-60 k,買埋樓,一路想揾個同年紀又揾得多過佢嘅

揾到50+都未揾到
我唔識佢,唔敢叫你chur唔chur佢同你分享佢嘅野。但你都有你可以做嘅野。坦誠信任係雙向嘅。你想佢同你share多啲嘅話,首先你都可以同佢share多啲你自己deep down嘅諗法/感受/秘密。佢feel到你信佢,佢就容易啲信你。你愈講得多比佢知,佢就愈講得多比你知。至少正常人係咁
咁講真我同啲舊同事熟,識咗4至5年
都唔會無端端問人讀咩中學
大學可能會,中學好少講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞