三十左右月入OK既女人係香港好難搵到另一半

1001 回覆
182 Like 1110 Dislike
我未婚妻30頭,佢大我7年
佢揾50k,我30k
下個月就結婚
啱啱一齊嗰陣我只係Year 2,月入都唔係考慮因素入面。佢肯同我一齊係冒左好大險,因為如果唔work,佢就冇剩返幾年青春,甚至佢識我之前,佢都冇諗過會同一個細佢七年嘅𡃁仔一齊。但其實老土啲講:本身愛情就係要冒險
你set呢啲條件可能會令你miss左個可以真係令你開心嘅人。
所謂“對的人”唔單止係性格好就得,
仲要係可以同你完全包容理解接納嘅人
你估真係咁易?剔下checklist就會揾到?
幾多人窮盡一生,離離合合,最後都冇一個對的人廝守終老。
如果你真係想要一個好嘅家庭,係真係有好親密關係嗰種,而唔係純粹fulfill下人生目標,你心態上真係要開放啲,因為揾到個啱嘅人嘅滿足幸福感遠勝其他外在條件。
問題係外在嘅野隨時會變,即使而家你揾到個所謂“同level”嘅人,萬一十年後香港淪陷,或者佢突然一無所有,咁你仲同唔同佢一齊。比盡佢,佢當初都只係50k up最好嗰個,萬一佢冇左50k,咁你當初一齊嘅根據就冇左。佢仲係唔係最啱你嘅人?
你要揾嘅人係無論外在點變,你都知佢係最fit你嗰個。
當然,以上一切只係基於你想要真愛
如果家庭只係你另一個bucket list item, fine, do whatever you like
你係咪諗多左 搵得個50k係香港做到啲咩
樓主搵幾錢個月?
我同我女朋友搵差唔多都係四萬幾蚊個月 但佢有樓
我都好耐先衝破到自卑既心理關口
我想講其實唔係特例
現任英皇查理斯都出名臭脾氣
其實都要你睇得開先得
好多男人睇唔開自卑,搞到離婚收場
其實係睇你過開咩生活?
識人搵三萬左右但都可以話買車就買車
買親啲玩具萬萬聲
又買名牌俾女友
咁我相信佢都冇乜錢淨,但過開呢啲生活
你叫佢同個好樸素好慳家既一齊應該唔慣

我覺得生活同洗錢模式重要過真正月入
(假設唔係去到搵萬五vs十萬咁極端)
呢D港女西, 好快比Happy伯中出, 因為無其他選擇, 預備比班廢老精射曬入去玩.......
月入OK既女人都想搵返月入OK既男人
但問心月入OK既同年男人(講緊50-60K)
仲點會搵返同年既女人,梗係識返d廿頭妹妹仔

同一時間,月入OK既女人都唔會揀人工低過佢既男人,覺得佢地配唔起自己
就算女人肯,男人都會自卑

所以呢類女人變左兩難局面
利申 我就係咁

唔會自卑,有冇人肯養我,識自己去廁所,家務全包

真,我係個好例子
好多搵三四萬嘅都過得豪過我
我反而覺得係人品/性格/待人接物/處事態度依啲先係“內涵”,更見果個人有冇深度。佢可以得一樣興趣“煲劇”,至多話題少啲,但佢識做人,識得點令人係會失態既場面唔難堪先叻
大把人搵兩萬左右月月清
就算唔係周身名牌都買apple產品絕不手軟果種
我自問由剛畢業到做左十年野,洗錢模式都冇乜變
最多係食飯會食貴左(但都係講緊百零蚊一餐唔太介意,間中食燒肉火鍋果啲可去到三百)
唔會好似讀書或初初做野咁慳
但買野本身唔太鍾意揮霍其實都洗唔多

大洗既人搵到六七萬都可以好拮据
咁如果佢另一半搵得一兩萬,可能會好大壓力
少年你太年輕了,女人有錢唔代表會俾你洗
我突然諗起,應該係叫內涵修養
咁我細佢七年,係好解釋啲嘅,我問返啲人七年前揾緊幾多佢哋都冇聲出
如果睇長遠關係就知其實唔係問題,而家好似佢付出多啲,但到老啲就係我照顧佢
本來維持關係就係要有一定嘅心理素質,的確唔係人人做到。若果係自卑就唔會結到婚,離得婚就唔係自卑咁簡單,一定係兩個人嘅溝通相處都有問題。
你揀人 人揀你
下下揸住月入既條件去揀對象而無視其他條件
通常都係離婚收場
你不如諗下自己除左收入ok 之外
仲有咩可以吸引到男人揀你好過啦

利申:我搵五萬中老婆搵四萬中
其實同以前搵兩三萬既生活咪又係差唔多
幸存者偏差
依篇嘢講中咗我身邊好多女仔frd 既問題,不能同意更多
咁七年姐弟戀本身都好少成功
30歲

想搵月入50~60K既男人

得 無問題

你要既唔係月入OK
係BODY OK
床功OK
煮野OK
性格OK

我30歲 搵50~60K
我點解要一個30歲格硬既女人?
不如你代入我角度寫返個理由

唔好話搵50~60K
一個搵40K既男人 無咩負擔
基本上80%想追既女都溝到
除非有特別愛好 一係你特別童顏
我同你差不多,我都係做左就黎十年野。
洗錢模式無變,無買車係最多人屌我嘅一件事。
我唔買嘅原因係我覺得好煩,又要泊又要洗。
食野係我比以前貴得最多。我都好感恩另一半無嫌棄我咁簡樸,我地去旅行都同以前差不多,唔豪的

所以價值觀好重要,我另一半收人大約係我四份一左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞