[CCCU]城大專上學院2017新生入門攻略 (2)

1001 回覆
13 Like 6 Dislike
讀social work想玩個細u識project groupmate 可以點報
有無讀物流既師兄師姐 今年有搞OCAMP
想報 但今日返去交錢搵唔到
讀Bilingual(AABCFE)有冇細o架? 今日去交學費淨係見到eng soc既人r我玩o camp 但佢地唔包bilingual既科
同埋第二個language係咪由頭教起?乜都唔識就咁入去讀都ok?

無入學要求你識就自然由頭教
語言科預左有人學過入來屈分就夠嫁喇
應該報名果時就好問
我想問下遲啲揀ge時可唔可以咁揀:
A&H兩個a1
S&O一個a2
S&T一個a1

唔該咁多位大佬

可以
但建議所有domain都讀左一科先,唔好最後先讀A2
例如你A&H yr1 sem ab讀左2個A1 ;S&T yr2 sem a 讀左
咁你就差S&O 既A2,
如果你尾sem reg唔到S&O既A2 就變左要reg S&O domain既a1同其他domain既A2 (姐係尾sem變左reg 2科GE)
上年heritage 試過有人中伏reg唔到變左讀5科GE
可能我講得1999 希望你睇得明
讀Bilingual(AABCFE)有冇細o架? 今日去交學費淨係見到eng soc既人r我玩o camp 但佢地唔包bilingual既科
同埋第二個language係咪由頭教起?乜都唔識就咁入去讀都ok?

Bilingual communication studies(BCS) 呢個大科係無ocamp嘅 但會有pre o day
讀得呢科就預左你由0開始讀起 所以無底唔使擔心
如果想知多啲留低你contact
讀social work想玩個細u識project groupmate 可以點報

A&H兩個a1
S&O一個a2
S&T一個a1

唔該咁多位大佬

可以
例如你A&H yr1 sem ab讀左2個A1 ;S&T yr2 sem a 讀左
如果你尾sem reg唔到S&O既A2 就變左要reg S&O domain既a1同其他domain既A2 (姐係尾sem變左reg 2科GE)

yr1兩個sem讀同domain仲要A1好不智
Set死左某domain你一定要讀A2

比兩個建議你:

1. 頭3個sem讀曬3個domain 既A1
最尾sem冇domain限制可以自由揀A2

2.頭3個sem 讀曬3個domain
(2 A1+ 1 A2)
咁最尾sem就任你揀

利申我係第一種
因為A2較難所以擺尾sem
自由揀A2點都有 除非撞曬時間咁慘

第二種就最安全
因為基乎冇可能出事

Sorry for 1999
A&H兩個a1
S&O一個a2
S&T一個a1

唔該咁多位大佬

可以

yr1兩個sem讀同domain仲要A1好不智
Set死左某domain你一定要讀A2

比兩個建議你:

1. 頭3個sem讀曬3個domain 既A1
最尾sem冇domain限制可以自由揀A2

2.頭3個sem 讀曬3個domain
(2 A1+ 1 A2)
咁最尾sem就任你揀

利申我係第一種
因為A2較難所以擺尾sem
自由揀A2點都有 除非撞曬時間咁慘

第二種就最安全
因為基乎冇可能出事

Sorry for 1999

我係第二種
見啲人尾sem中左伏reg 唔到heritage 又差1個domain
Reg科呢啲野真係唔好中伏
有無人會sem1&2各報一科GE 之後尾sem先再報兩科GE 因為Sem3要報non-jupas 驚拉低個分

我都係讀sw

我都係讀sw

留個tg
有無人會sem1&2各報一科GE 之後尾sem先再報兩科GE 因為Sem3要報non-jupas 驚拉低個分

sem1 兩科
sem2 一科
sem4 一科

你入左咩u 同埋讀咩GE

sem1 兩科
sem2 一科
sem4 一科

Sem1 真係無諗咁多

你入左咩u 同埋讀咩GE

我都係讀sw

留個tg

Soc work細o通常未咁快有得報住
因為班oc啱啱岀完placement未有時間籌備
每年ocamp預9月尾-10月中先搞到

反而識人第一個sem就2個ge
Sem 3就唔洗reg
輕鬆爆gpa

Sem 3就唔洗reg
輕鬆爆gpa

sem one 2ge好危險
未必個個咁快適應大專個模式

Sem 3就唔洗reg
輕鬆爆gpa

有人話sem a 好易所以都有人選擇一開波就2個ge
識揀ge其實都好重要

Sem 3就唔洗reg
輕鬆爆gpa

識揀ge其實都好重要

Year1 semA都有得揀

Sem 3就唔洗reg
輕鬆爆gpa

識揀ge其實都好重要

Sem A 咁重要唔衰得
揀兩科都係博 core係比較易
要取決於自身能力
我sem A讀一科GE都係衰左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞