[CCCU]城大專上學院2017新生入門攻略 (2)

1001 回覆
13 Like 6 Dislike

如果17號先交留位費會點

你封信寫幾時之前要交?

如果佢寫話17號12點前交錢
我今晚交但係聽日晏晝先去到確認入學嘅話得唔得

正解
有冇isd過來人

有冇啲咩要注意 尤其reg科個度
好緊張

第一個sem 會幫你pre reg曬 唔使自己reg

我第一個sem GE科要自己reg

原來係咁, 唔該晒
第一個sem係咪會教java?
我想知會唔會教寫android app
不如講吓ocamp

Ocamp你返去AC2 3樓5樓大把人R你入

好似好多社科都有 APSS /SS/ pra

邊啲多啲靚仔靚女玩
不如講吓ocamp

邊啲多啲靚仔靚女玩

不如講吓ocamp

邊啲多啲靚仔靚女玩

CCCU大辭典(參考隔離HKCC學術討論區而製,用以幫助新生認識CCCU及Asso)
Link: http://forum11.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6302925
Topic:[16]HKCC學術討論區

學術類

Tutorial:小型課室上堂,將全科人分為每Tutorial Group 15-30人上堂,較多互動、問答環節、做Presentation既課堂,要簽到,最好唔好走,因為計入平時分。

Lecture:係大演講廳上的堂,全科100-200人係度聽Lecturer講足兩個鐘,無其他野做,通常你想就可以走堂,唔計分。

GPA:Grade Point Average, A=4.0,B=3.0,C=2.0,D=1.0,F=0(要重讀,兩年內只可重讀兩科), Plus(+)就加0.3Grade Point, Minus就減0.3。 E.g.A+=4.3,A-=3.7 etc.

SGPA:Semester Grade Point Average, 例如你今個學期讀左5科, 5科既Grade加埋除以5就係

CGPA:Cumulative Grade Point Average, 你目前為止所有讀過既科既Grade Point加埋一齊再除科目數就係

Reg科:開Sem前要鬥快做既野,就係揀通識科,要上CCCU Aims度揀,,,正常細O組爸媽一定會教

Turnitin: Canvas內好似交Assignment咁Upload上去用黎檢查你有無抄人野

Consult:顧名思義係搵老師問有關Present,Assignment等問題,CCCU大部份Tutor都係好樂意比你email約/walk in consult的

Mid term:期中Test,通常佔10-25%,考你上半個Sem學既野

Semesters: 一個學年有三個Sem,分為SemA、SemB、Summer Sem

GE:通識科,人人都要讀,走唔甩,隨後會再打一大段解釋

Free rider:非MK字,經濟科用語,意指a person who receives the benefit of a good but avoids paying for it ,即係唔做野又痴住人同組拎分果D人 ,通常過完Year1 SemA就會傳揚出去邊個係Freerider,SemB呢D人就會揾唔到組員

其他:
爆房:趁D房無人時自己入去用

Chur:可以用作形容一些非常緊張而且不斷督促組員做功課的人,亦可指課程、功課繁多。例句:呀邊個好chur架,交essay前兩星期就要人做好。呢科GE好chur架,又多assignment同present。

Deadline fighter:死線戰士,即交功課/做Present前一兩天先開始做既人

走堂:唔洗解釋啦

City信用卡:與恆生銀行聯營、設計好柒既一張信用卡,每月上限一萬,每碌250蚊有1蚊Cash Dollar儲,CCCU生亦可申請。

南山村:CCCU新生傳統都會去果度食開Sem飯(好似係?),鄰近City既一條屋村,有平雪糕食仲有間叫品香樓既餐廳。
有冇isd過來人

好緊張

原來係咁, 唔該晒

Sem 1 第一科program 科就係java
Year2 會有科教寫android app
CCCU大辭典(參考隔離HKCC學術討論區而製,用以幫助新生認識CCCU及Asso)
Link: http://forum11.hkgolden.com/view.aspx?type=SC&message=6302925
Topic:[16]HKCC學術討論區

學術類

Tutorial:小型課室上堂,將全科人分為每Tutorial Group 15-30人上堂,較多互動、問答環節、做Presentation既課堂,要簽到,最好唔好走,因為計入平時分。

Lecture:係大演講廳上的堂,全科100-200人係度聽Lecturer講足兩個鐘,無其他野做,通常你想就可以走堂,唔計分。

GPA:Grade Point Average, A=4.0,B=3.0,C=2.0,D=1.0,F=0(要重讀,兩年內只可重讀兩科), Plus(+)就加0.3Grade Point, Minus就減0.3。 E.g.A+=4.3,A-=3.7 etc.

SGPA:Semester Grade Point Average, 例如你今個學期讀左5科, 5科既Grade加埋除以5就係

CGPA:Cumulative Grade Point Average, 你目前為止所有讀過既科既Grade Point加埋一齊再除科目數就係

Reg科:開Sem前要鬥快做既野,就係揀通識科,要上CCCU Aims度揀,,,正常細O組爸媽一定會教

Turnitin: Canvas內好似交Assignment咁Upload上去用黎檢查你有無抄人野

Consult:顧名思義係搵老師問有關Present,Assignment等問題,CCCU大部份Tutor都係好樂意比你email約/walk in consult的

Mid term:期中Test,通常佔10-25%,考你上半個Sem學既野

Semesters: 一個學年有三個Sem,分為SemA、SemB、Summer Sem

GE:通識科,人人都要讀,走唔甩,隨後會再打一大段解釋

Free rider:非MK字,經濟科用語,意指a person who receives the benefit of a good but avoids paying for it ,即係唔做野又痴住人同組拎分果D人 ,通常過完Year1 SemA就會傳揚出去邊個係Freerider,SemB呢D人就會揾唔到組員

其他:
爆房:趁D房無人時自己入去用

Chur:可以用作形容一些非常緊張而且不斷督促組員做功課的人,亦可指課程、功課繁多。例句:呀邊個好chur架,交essay前兩星期就要人做好。呢科GE好chur架,又多assignment同present。

Deadline fighter:死線戰士,即交功課/做Present前一兩天先開始做既人

走堂:唔洗解釋啦

City信用卡:與恆生銀行聯營、設計好柒既一張信用卡,每月上限一萬,每碌250蚊有1蚊Cash Dollar儲,CCCU生亦可申請。

南山村:CCCU新生傳統都會去果度食開Sem飯(好似係?),鄰近City既一條屋村,有平雪糕食仲有間叫品香樓既餐廳。

有冇isd過來人

好緊張

原來係咁, 唔該晒

programme core最難邊科?
有冇isd過來人

好緊張

原來係咁, 唔該晒

多謝師兄解答
除咗java,呢個暑假我仲有冇嘢可以預習吓 又或者有咩其他嘢要注意

好似問好多嘢 不過真係好擔心

好緊張

原來係咁, 唔該晒

多謝師兄解答
除咗java,呢個暑假我仲有冇嘢可以預習吓 又或者有咩其他嘢要注意

有沒ict 底數底,平時有沒玩開programming?

好緊張

原來係咁, 唔該晒

多謝師兄解答

ict底有programming 底都有
本身對c#都熟,依家自學緊java, 幾相似吓
但諷刺係冇m1/m2底
Full Time返學即係點
平時返學幾點到幾點㗎?

最早9點堂
最夜好似8點堂
Full Time返學即係點
平時返學幾點到幾點㗎?

最早9點堂
最夜好似8點堂

通常一堂係幾耐

Lecture / core tutorial 1hrs 50mins
GE Tutorial 50mins

原來係咁, 唔該晒

多謝師兄解答

但諷刺係冇m1/m2底

老實講,唔使太擔心isd既科,
因為好多科佢都會expect你無底入去讀,而且會比足時間你溫書,而正正常常有認真溫書既出來個成績同有底既分別唔大,甚至仲好過佢地

當然 有底咪輕鬆啲,可以走下堂

所以得閒既學下java ,玩下algorithum,有時間咪學埋oop,其實已經好夠

利申:果陣暑假完全無理過,sema 成績很好

原來係咁, 唔該晒

多謝師兄解答

但諷刺係冇m1/m2底

老實講,唔使太擔心isd既科,
因為好多科佢都會expect你無底入去讀,而且會比足時間你溫書,而正正常常有認真溫書既出來個成績同有底既分別唔大,甚至仲好過佢地

當然 有底咪輕鬆啲,可以走下堂

所以得閒既學下java ,玩下algorithum,有時間咪學埋oop,其實已經好夠

利申:果陣暑假完全無理過,sema 成績很好

多謝回覆解答
我會努力
去完旅行日今日返問左屋企人攞信用卡交錢
點知成個程序好複雜開頭以為好似就咁上網買game咁入信用卡號碼咁就搞掂
個網上戶口得查帳單功能
即係而家我得返現金支票交費用但係冇存款單點算
點知成個程序好複雜開頭以為好似就咁上網買game咁入信用卡號碼咁就搞掂
個網上戶口得查帳單功能

無論你係用櫃用機/櫃檯 都有收據架喎
個網上戶口得查帳單功能

唔係 我係指我係櫃員機/櫃檯過錢都要有個戶口號碼
但係佢張繳費指引冇寫到個戶口號碼出嚟
佢話詳情要到本部學科攞存款單
個網上戶口得查帳單功能

個網上戶口得查帳單功能

應該有封offer letter, 上面有個係學生繳費號碼 嗰個就係架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞