[CCCU]城大專上學院2017新生入門攻略 (2)

1001 回覆
13 Like 6 Dislike
報左sw個d記得聽朝聽電話收offer
如果唔收個d一陣billy 會同你地講sw unsuccessful左,會直接refer你地去其他division of social science 既programme

即係唔得既話今日內就會收電話?
Confirm左creative media 個offer 可唔可以講下係點
好驚讀讀下唔岩 本身有玩相機拍片剪片但好半桶水
利申:Va+DT electives

我有朋友讀呢科 佢都有玩開相機剪片拍片
我見佢有學整apps 用ICT底應該易啲上手

有錯請指正

App 係elective ,無學開好易比讀電腦班人屈機

如果想第一年就升番ugc呢?可唔可以?
Gpa好難高分?升學率係點 完全唔知
毒撚好驚無人carry

我讀isd , 要搵返comp 既巴答你
不過科科都係 你夠gpa + full cer 第一年會大點機會走
沒任何一樣就算你補返都係細機會點
Confirm左creative media 個offer 可唔可以講下係點
好驚讀讀下唔岩 本身有玩相機拍片剪片但好半桶水
利申:Va+DT electives

我有朋友讀呢科 佢都有玩開相機剪片拍片
我見佢有學整apps 用ICT底應該易啲上手

有錯請指正

App 係elective ,無學開好易比讀電腦班人屈機

如果想第一年就升番ugc呢?可唔可以?
Gpa好難高分?升學率係點 完全唔知
毒撚好驚無人carry

我讀isd , 要搵返cimp 既巴答你
不過科科都係 你夠gpa + full cer 第一年會大點機會走
沒任何一樣就算你補返都係細機會點
點先可以year 1走
利申:有isd offer想cityu comp sci

year 1 full cer 過 3.6 有 cityu cs / cu engine offer

沒full cer 既去take ielts / dse / igcse

中文2呢
eng 4

中文2難點 最好去take igcse 中文補返,不過你沒full cer 就算你夠gpa 都唔一定收你,

Year2既就好點 beside cu cs/hku cs 基本上你夠gpa 沒full cer都會收

無知一問
咩係full cer

thx
鬆一口氣,唔洗考ielts
PAM收咗 點先可以year1走?
3 2 2 1 3 通識1左,報唔報到Asso,定係要讀FD?
3 2 2 1 3 通識1左,報唔報到Asso,定係要讀FD?

報到

有無第6科

有無第6科

有無第6科

可試asso
但唔一定收
求巴打詳談升u流程同要求
報左sw個d記得聽朝聽電話收offer
如果唔收個d一陣billy 會同你地講sw unsuccessful左,會直接refer你地去其他division of social science 既programme

即係唔得既話今日內就會收電話?

聽日九點去仲趕唔趕到
收到OFFER了 唔知係咪面試打動個科老師所以唔洗死...感恩
有冇人有SW offer
點樣year1走?

首先,你有好好既gpa ,多數睇sem1,即係第一個sem既gpa ,每個科個標準唔同,例如for isd year1 sem1 要有3.6 up先有機有offer

第二,你要有full cer ,即係3322,英文沒3既可以考ielts ,如果有6.5 可以補返,不過要早點考,最好interview 之前有。如果中文2既,要去take igcse Chinese as second language ,呢個試我沒見過人拎到c or below ,c 已經可以補返中文。不過有樣野要小心,igcse每年好似得一次,如果錯過挫就 ,而且好似7月頭先出grade。

第三就係interview ,有點科有 ,有點科沒,你有上面兩樣就有機會有interview, 每科對in 既著重性都唔同,留返比果科既巴講。

講挫禁多,邊樣重要點?
首先,唔夠gpa 走到既個機會好微
有gpa 沒full cer 有小小機 ,要睇邊科

兩樣齊曬,機會很大,只要正正常常in 都會有
CCCU基礎文憑課程得唔得?唔知同IVE比邊間好?

利申:IVE 設計 FD收咗

2, 1, U, 1, 2, 2
CCCU基礎文憑課程得唔得?
點睇PSYCHO?

好讀 老師好好
有興趣想知多d可以tg 我
tg: assodog
CCCU基礎文憑課程得唔得?唔知同IVE比邊間好?

利申:IVE 設計 FD收咗

2, 1, U, 1, 2, 2
CCCU基礎文憑課程得唔得?

SMS話6分以上收,但同VTC比較邊個好?
點樣year1走?

首先,你有好好既gpa ,多數睇sem1,即係第一個sem既gpa ,每個科個標準唔同,例如for isd year1 sem1 要有3.6 up先有機有offer

第二,你要有full cer ,即係3322,英文沒3既可以考ielts ,如果有6.5 可以補返,不過要早點考,最好interview 之前有。如果中文2既,要去take igcse Chinese as second language ,呢個試我沒見過人拎到c or below ,c 已經可以補返中文。不過有樣野要小心,igcse每年好似得一次,如果錯過挫就 ,而且好似7月頭先出grade。

第三就係interview ,有點科有 ,有點科沒,你有上面兩樣就有機會有interview, 每科對in 既著重性都唔同,留返比果科既巴講。

講挫禁多,邊樣重要點?

igcse Chinese as second language 邊到有得報

Hkeaa
求巴打詳談升u流程同要求

點樣year1走?

講挫禁多,邊樣重要點?

多數YR1走個D都係DSE差少少/JUPAS派得差個D

當年我個科得2個走到

多數派UGC YR1 OFFER

會比同年遲一年畢業
點樣year1走?

講挫禁多,邊樣重要點?

英文2左應該報ielts定報dse好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞