[CCCU]城大專上學院2017新生入門攻略 (2)

1001 回覆
13 Like 6 Dislike
想問下之後交咗$18000 但補選入返jupas係咪都會退錢?

應該會 但一定要係jupas offer
$150報名費退唔到

學費冇得退架
4500留位費先有

對唔住答錯野
Division of Business

有5科level 2 (包括中、英) 就可以interview (accounting 除外)
accounting 要數學level 3

中/英 level 1 左 唔好灰心住 去counter 等下先 有人會幫你地問問

紅字 識人俾helper勁串咁趕走左喎

我地會照俾in
但係要留電話睇下聽日之前有冇offer

btw, 巴打今日係咪冇得抖

你係社科?

我係樓上
Division of Business

有5科level 2 (包括中、英) 就可以interview (accounting 除外)
accounting 要數學level 3

中/英 level 1 左 唔好灰心住 去counter 等下先 有人會幫你地問問

紅字 識人俾helper勁串咁趕走左喎

我地會照俾in
但係要留電話睇下聽日之前有冇offer

btw, 巴打今日係咪冇得抖

見你地晏晝開始條龍水蛇春咁長,我地就……
CIMP Freshman想問下ocamp幾時有得報
同埋英文2左 返學嗰陣要注意啲咩
求師兄師姐解答

ocamp 係你交3000定唔知5000果時3樓出面有得報

Ocamp 係cityu CSS Ocamp 同ISD NSA CIMP CS 一齊玩!

爸媽就好多都係CIMP Year 2 ,所以唔洗驚無人幫你。讀呢科建議你玩OCAMP早識人,拍片唔係one man group做得到。

CIMP呢科有拍片,有programming,有design,有web 要學,樣樣都要識但兩年加埋唔超過五科考試。GPA過3就得,3.9 或3.01 都一視同人。想上返U 就需要你砌靚portfolio。

英文lv幾對讀呢科core 黎講無乜問題,好少英文需要你寫,唯有注意下GE 有d科考試需要用英文,咁可能比較吃力。

利申:英文lv2 GPA 3頭,已上岸

sorry睇唔明
即係Ocamp係同返cccu自己學科嘅人玩
定係會同埋cityU一齊玩?
想問下之後交咗$18000 但補選入返jupas係咪都會退錢?

應該會 但一定要係jupas offer
$150報名費退唔到

學費冇得退架
4500留位費先有

17號前交留位費
8月8號前交學費
留位費只限jupas有offer先有得退
另外報左Legal studies既同學如果今年真係收生不足開唔成,學校會安排2nd choice比你,但如果都唔accept係可以退返錢
今日聽Vitti IP講

報左sw既同學要諗定後路,記得唔好all in sw 因為實在太多人爭
要報埋2nd choice 因為sw唔收既話係guarantee安排你讀2nd choice個offer
我想問翻譯呢科如何 例如難唔難上翻ugc 會唔會好難讀 同埋係西九龍紅磡灣上堂 唔該

錯po喎ching

自膠
想問聽日先再去搵會唔會太遲....
同埋想問下有邊D科會即時通知有OFFER/需要即場面試?

有冇人報左Cimp (Creative and Interactive Media Production) ?
我今年grad,入左city creative media,大家有咩問題我會好樂意解答
等大家唔好因為唔知道而中伏
https://t.me/rockyihh

求師兄師姐解答

Ocamp 係cityu CSS Ocamp 同ISD NSA CIMP CS 一齊玩!

爸媽就好多都係CIMP Year 2 ,所以唔洗驚無人幫你。讀呢科建議你玩OCAMP早識人,拍片唔係one man group做得到。

CIMP呢科有拍片,有programming,有design,有web 要學,樣樣都要識但兩年加埋唔超過五科考試。GPA過3就得,3.9 或3.01 都一視同人。想上返U 就需要你砌靚portfolio。

英文lv幾對讀呢科core 黎講無乜問題,好少英文需要你寫,唯有注意下GE 有d科考試需要用英文,咁可能比較吃力。

ching cimp year 2?
maybe i know u
中英1嘅 唔符合要求嘅 去搵department head 去claim offer 到係幫你唔到嘅
中英1嘅 唔符合要求嘅 去搵department head 去claim offer 到係幫你唔到嘅

其他division我唔敢講 但dss都係睇情況
有個中文1左但佢其他勁高分 收左佢

waiting list係衰左定點?

呢個真係唔知
聽朝九點仲會打電話通知有offer個d同學 (我講緊sw )

waiting list係衰左定點?

呢個真係唔知
聽朝九點仲會打電話通知有offer個d同學 (我講緊sw )

唔係717或打後先通知咩?

今日billy直情話今日interview個d聽日就會知道消息
除非我聽錯/get錯
有冇巴打揀左ibm

有冇巴打揀左ibm

18分但炒左eng

1?

蔣仔幾分

我2左
求師兄師姐解答

sorry睇唔明

cimp 個ocamp 係同cityu cs玩
因為cimp 係cs department
不過ocamp cimp 比例每年都佔左七成所以你可以當自己細o玩
求師兄師姐解答

sorry睇唔明

如果係社科既同學 就只需同番自己學科既人玩
但有好多理科都係同city既人一齊玩
求師兄師姐解答

ching cimp year 2?
maybe i know u

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞