[CCCU]城大專上學院2017新生入門攻略 (2)

1001 回覆
13 Like 6 Dislike
想間下apss好唔好讀?
升學率高唔高?
讀完可以簡啲咩ugc degree?
升學率高唔高?

個人認為好讀
讀asso有實力既自自然然就上得返ugc
基本上咩programme都可以報 你讀soci sci都可以報business既科,不過好少人咁做啫
揀Asso programme既時候最好諗下自己想上邊間u讀咩科,因為讀番類似既科對你係interview/成績上面有莫大既優勢
有無人讀public relations and advertising
想知呢科難唔難 同埋升返上UGC機會大唔大?
又準備返去
又準備返去

返幾點
Division of Business

有5科level 2 (包括中、英) 就可以interview (accounting 除外)
accounting 要數學level 3

中/英 level 1 左 唔好灰心住 去counter 等下先 有人會幫你地問問

紅字 識人俾helper勁串咁趕走左喎

我地會照俾in
但係要留電話睇下聽日之前有冇offer

btw, 巴打今日係咪冇得抖

你係社科?

我係樓上

waiting list係衰左定點?

咩咩waiting list?
又準備返去

遲左出門口
又準備返去

返幾點

有冇巴打揀左ibm

當然唔會
又準備返去

遲左出門口

巴打好早
我仲喺屋企
又準備返去

遲左出門口

巴打好早
我仲喺屋企

又準備返去

遲左出門口

巴打好早
我仲喺屋企

Cccu 收左我物流 有無巴絲覺得cccu商科唔比hkcc差
聽人講hkcc難讀好多 我驚我廢柴讀唔掂
Cccu 收左我物流 有無巴絲覺得cccu商科唔比hkcc差

兩間都好既 真心
升學率高唔高?

apss要識揀邊個concentrate喎
千祈唔好揀Urban studies喎

兩間都好既 真心

無 因為兩邊都收左我物流
咁岩我琴日去面試果陣
同我面試果位考官好語重心長咁慢慢同我傾
好感動
所以心私私想簡cccu
但好多朋友都話hkcc 所以依家好1516

有冇人報左Cimp (Creative and Interactive Media Production) ?
我今年grad,入左city creative media,大家有咩問題我會好樂意解答
等大家唔好因為唔知道而中伏
https://t.me/rockyihh

8月8前要交到學費
但我屋企有經濟困難
要申請grant
學費有無得延遲交?
手續係點
8月8前要交到學費
但我屋企有經濟困難
要申請grant
學費有無得延遲交?
手續係點

入最盡頭office問
想問下之後交咗$18000 但補選入返jupas係咪都會退錢?

應該會 但一定要係jupas offer
$150報名費退唔到

學費冇得退架
4500留位費先有

17號前交留位費
8月8號前交學費
留位費只限jupas有offer先有得退
另外報左Legal studies既同學如果今年真係收生不足開唔成,學校會安排2nd choice比你,但如果都唔accept係可以退返錢
今日聽Vitti IP講

報左sw既同學要諗定後路,記得唔好all in sw 因為實在太多人爭
要報埋2nd choice 因為sw唔收既話係guarantee安排你讀2nd choice個offer

即係SW收唔收既都會打黎俾2ND choice你?
中英1嘅 唔符合要求嘅 去搵department head 去claim offer 到係幫你唔到嘅

其他division我唔敢講 但dss都係睇情況
有個中文1左但佢其他勁高分 收左佢

waiting list係衰左定點?

呢個真係唔知
聽朝九點仲會打電話通知有offer個d同學 (我講緊sw )

9點
8月8前要交到學費
但我屋企有經濟困難
要申請grant
學費有無得延遲交?
手續係點

入最盡頭office問

溫馨提示:
你所報讀的課程,本院仲有少量學位,3時半前到CCCU,特快辨理你的申請手續.獲取錄者即可獲發通知書

有冇人收到啲大概咁既sms

利申: 報左SW但未收到電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞