[D221-] 抗俄衛國 144: Slava Ukraini 烏軍成功光復Lyman 繼續光復盧甘斯克州的時代革命

1001 回覆
25 Like 5 Dislike
情報謬誤, 補給不行, 指揮失當, 決策無道.
幾勁都無用, 更何況講裝備, 烏軍唔差過俄軍啦
喺各大拍賣網站, 淘寶有售
係 fackbook, vk, tg channel 都放緊60至80蚊美金一套
邊撚度有錢
隔離荷蘭德國先有錢
最on9係唔準撤退
但前線調動要布甸親自指揮
唔可以靈活協防
變相被各個擊破
犯晒當年納粹德國後期既通病
咁貴 30鎂就話
itn好多都fake news黎
保持距離好啲
比利時連自己都未搞掂, 何必屌鳩佢.
要屌都屌啲好好地有軍備又唔俾既國家.
俄軍Fat Fat 啦
差唔多成億美金
啲支那人真係好撚on9
連支共都唔認
但成班支那人就急不及待幫布甸打飛機
咁咪賺死
出擊調動唔係前線指揮可以決定

動員兵 用緊5-60年代嘅裝, 點打
超音速彈導彈?
搵唔到目標未又係射民居?
上個月好似仲有話拎黎射水庫
呢招對支那人先有用
唔怪得古中國打親外族都輸
唔知行情都係做水魚
無分別
都要學徒有心學既
你睇阿富汗班垃圾
你講初期?
而家蛾軍差過烏軍十幾萬條街
呢啲唔係呢度深究啦
重點係俄佬依家唔掂到咁
炮灰姐
算好裝備
支共認咗人獨立,咁台灣咪....
支共唔係認入俄咩?
我睇到既係「只古以黎,烏克蘭都係俄羅斯領土XXOO」「回到俄爸爸懷抱XXOO」咁喎
https://www.pravda.com.ua/articles/2022/10/3/7370072/

烏克蘭真理報 報導 俄烏雙方交換戰俘嘅過程

重點(google 翻譯英文再由我譯返做中文):

- 俄方釋放亞速鋼鐵廠守軍,換取烏方釋放 親俄政客Viktor Medvedchuk;俄方發言人當初對外話唔在乎Medvedchuk,但係據聞布甸私下向Medvedchuk老婆承諾會救佢老公;有可能俄方啲外交官員都唔知布甸諗乜,有可能係想扮嗮蟹坐喺交換人質嘅時候開天殺價

- 亞速廠守軍陷落之後 烏方好快就諗住用Medvedchuk嚟換人

- 有參與談判嘅烏方人員表示,交換人質唔係話等價交換一換一咁簡單;你唔出名就容易啲換,出名嗰啲特別係指揮官就好難換;要睇下有乜嘢人參與談判斡旋

- 烏方一直叫價到用Medvedchuk換150個烏軍士兵,俄方一直拒絕釋放亞速廠指揮官;後來發生奧列尼夫卡監獄大屠殺,囚禁烏軍戰俘嘅監獄遭俄方僱傭軍Wagner group炸毀,多名烏軍戰俘死亡,烏方提出最後通牒:起碼要放200人嚟換Medvedchuk,如果無亞速廠指揮官就冇偈傾

- 啲亞速廠指揮官難換嘅原因,亦都係因爲佢地分散囚禁喺俄羅斯唔同地方,歸俄羅斯聯邦安全局(FSB)而唔係 總參謀部情報總局GRU管

- 談判分開兩邊:
釋放Medvedchuk嗰邊,一開始由烏克蘭國防部情報總局 對口 俄羅斯國防部,最後由FSB阿頭Alexander Bortnikov親自出馬傾
釋放亞速廠指揮官嗰邊,就淨係同FSB傾

烏方嗰邊由國防部情報總局阿頭Kyrylo Budanov負責談判戰俘釋放,佢話俄羅斯啲部門互鬥,所以談判上少隻香爐少隻鬼;亞速廠啲指揮官原本畀FSB調查緊,都有啲惡搞,好在無繼續拖落去,如果拖到聯邦偵查委員會(Sledstvennyi komitet)都摻一腳就麻煩

- 成壇嘢搞咗幾個月,細節去到臨尾幾日先敲定,最尾都係遲咗8粒鐘換人

- 參與談判嘅仲有澤仔本人、埃爾多安嘅幕僚、沙地王子、同埋UN祕書長

- 教宗方濟各之前提到Kyrylo Budanov都有搵佢幫手斡旋換人質;之後仲搵埋中囯添,雖然烏方總統辦公室方面否認中囯有參與

- 俄羅斯寡頭Roman Abramovich可能有幫到手

- 獲釋後亞速廠戰俘第一時間要求最基本嘅飲用水、食物、同埋聯絡屋企人;其中一個守軍表示「希望見到Sevastopol嘅Count's Pier有烏克蘭國旗飄揚」

- 亞速廠5個指揮官,換咗俄方55個士兵;烏方參與談判嘅人話,俄方根本唔care自己友

篇文最尾一段:
「The exchange showed that ordinary people, whom Putin sends to die in the war of aggression unleashed by him, do not belong to him in the circle of "his".

Ukrainians, on the other hand, are ready to give ten occupiers for each of their heroes.

This is what it really means not to abandon your own.」

有啲枝節位跳咗無譯,有興趣自己睇
希望對各位有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞